TÉMA

Tomáš Netopil

Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.
20. 3. 2023|

Česká filharmonie v nové sezoně přivítá Koženou s Rattlem a vrátí se do La Scaly

Česká filharmonie prozradila plány na 127. sezonu. I v ní bude přední českých orchestr řídit dosavadní šéfdirigent Semjon Byčkov. Pod jeho taktovkou filharmonici odehrají velké evropské turné, tuzemské publikum potěší například hostování mezzosopranistky Magdaleny Kožené a jejího manžela, dirigenta Simona Rattlea.
14. 4. 2022|

Smetanovu Litomyšl odstartuje koncert České filharmonie. Kapacita hlediště bude omezena

Koncertem České filharmonie na zámeckém nádvoří začne ve čtvrtek ve čtvrt na devět večer 63. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Až do 11. července nabídne třicítku pořadů a doprovodnou scénu Festivalové zahrady. Kvůli protiepidemickým opatřením je kapacita hlediště omezena a diváci musí před vstupem doložit test s negativním výsledkem, potvrzení o očkování nebo o prodělání covidu-19.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 19:46|

Do Ostravy se sjeli nadějní dirigenti. Na kurzu získávají zkušenosti

Janáčkova filharmonie v Ostravě uspořádala i přes pandemii Mezinárodní dirigentské kurzy. Dorazila desítka mladých talentů například ze Spojených států, Japonska či Izraele. Všichni musí mít negativní test na covid-19. Roli lektora přijal český dirigent Tomáš Netopil.
28. 1. 2021|

K poslechu: Česká filharmonie zahájila sezonu bez Mahlera, ale ne bez chuti hrát

Česká filharmonie vstoupila do 125. sezony zahajovacím koncertem, který odehrála v polovičním obsazení a před nezaplněným hledištěm. Chuť hrát ale přednímu tuzemskému orchestru stále zůstává. Záznam večera se skladbami Šostakoviče a Dvořáka pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova si lze do 24. října poslechnout i v iVysílání.
25. 9. 2020|

Záznam koncertu: Mozart pomáhal s Pražským jarem a Českou filharmonií

Festival Pražské jaro a Česká filharmonie uvedly v sobotu večer Mozart Gala, ovšem kvůli protikoronavirovým opatřením téměř bez publika v sále. Koncert ale mohli v přímém přenosu slyšet mimo jiné diváci České televize, záznam je k dispozici  i v tomto článku do 22. června 2020. Večer byl benefiční, spojený s veřejnou sbírkou SOS Česko, kterou vypsala nezisková organizace Člověk v tísni.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 21:30|

Na pomoc české kultuře. Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu

Hudební festival Dvořákova Praha se v Rudolfinu uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září 2020, účast zahraničních umělců ale musela být zredukována. Vystoupí nicméně řada českých hudebníků, kteří patří ke světové špičce. Těžištěm přehlídky zůstává dílo Antonína Dvořáka. Heslem festivalu je slogan Češi hrají Čechům.
19. 5. 2020|

Nemůžeme hrát, ale můžeme snít. Česká filharmonie představuje 125. sezonu

Skladbami Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera se chystá Česká filharmonie začít svou 125. sezonu. V ní filharmoniky čekají mimo jiné rezidence v San Sebastianu a Edinburghu, cesta do Číny či koncerty k výročí sametové revoluce. S ohledem na opatření proti šíření nemoci COVID-19 nepředstavil přední tuzemský orchestr připravované novinky ve svém sídle v pražském Rudolfinu, ale ve videu.
26. 3. 2020|