TÉMA

Zemědělské sucho

Zemědělci v Česku opět s obavami sledují rozšiřující se sucho. Teplé dny situaci ještě zhorší

Čeští zemědělci po dvou poměrně dobrých letech znovu s obavami sledují nastupující sucho v době, kdy by potřebovali na polích a v sadech dostatek vláhy. Aktuálně jsou tři nejhorší stupně zemědělského sucha z šesti na 16 procentech území Česka. V dalších deseti dnech se neočekávají žádné významné deště, ale převážně slunečné a do pátku i velmi teplé počasí, které by mohlo situaci výrazně zhoršit. Tři nejhorší stupně by se mohly v polovině příštího týdne rozvinout až na 40 procentech území, vyplývá z informací projektu Intersucho.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 14:45|

Katastrofální sucho. V celém Česku vysychají pole i vodní zdroje

Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v osmdesáti procentech zdrojů podzemní vody. Situace je katastrofická, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tak špatnou situaci podle něj předchozí generace nezažily.
29. 4. 2020|

Zemědělské sucho se začne v Česku rychle rozšiřovat, varují experti

Zemědělské sucho zatím panuje v Česku jen na velmi omezených malých územích. Střednědobé předpovědi však ukazují, že po dobrém stavu, který panoval zhruba šest týdnů, se sucho začne prohlubovat. Nejpostiženější budou místa, kde menší množství jarních srážek v minulosti nahrazoval ještě tající sníh, který je nyní už jen v nejvyšších polohách. Nejvíce se má situace zhoršit během pár dnů v Libereckém kraji, řekl Miroslav Trnka z vědeckého týmu, který vytváří portál InterSucho.
26. 3. 2020|