TÉMA

Svoboda projevu

Nový zákon dusí zbytky odporu v Hongkongu. Prohřeškem může být kniha i žert

Správce Hongkongu John Lee zdůraznil, že lidem odsouzeným na základě zákona o státní bezpečnosti nebude běžně umožňováno předčasné propuštění. Vyjádřil se tak poté, co místní média uvedla, že úřady zablokovaly pondělní předčasné propuštění aktivisty Ma Chun-mana.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 20:13|

Dánsko bude trestat pálení posvátných textů na veřejnosti. Opozice mluví o omezení svobody projevu

Dánský parlament přijal zákon, který zakazuje nevhodné zacházení s náboženskými texty na veřejnosti. I když má vládou navržená norma chránit všechna oficiálně uznávaná vyznání, zkráceně se jí obvykle říká jen „zákon o koránu“. Právě jeho demonstrativní pálení totiž vyvolalo v uplynulých měsících značné kontroverze nejen v Dánsku, ale i v sousedním Švédsku. Opozice mluví o nepřijatelném omezení svobody projevu.
8. 12. 2023|

Podle ústavního právníka máme nejvíc svobody od vzniku republiky. Většina lidí to tak vnímá, potvrdila socioložka

Češi jsou v posledních letech v oblasti práv a svobod nejdál od vzniku samostatného Československa před 105 lety. V Událostech, komentářích to řekl ústavní právník Marek Antoš. Jeho slova potvrdila i socioložka z Akademie věd Paulína Tabery, podle které si ale řada lidí pod pojmem svoboda slova představuje něco jiného. Ředitel odboru výzkumu a vzdělávání z Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Hlaváček potvrdil, že ve společnosti je z dějin samostatné republiky nejpozitivněji vnímán rok 1989.
28. 10. 2023|

Dánsko kvůli pálení koránu z bezpečnostních důvodů zpřísní ochranu hranic

Dánská policie kvůli nedávnému pálení koránu zpřísní kontrolu dánských hranic. S odvoláním na prohlášení dánského ministerstva spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters. Odpůrci islámu v Dánsku a Švédsku v posledních měsících zapálili a poškodili několik výtisků svaté knihy muslimů koránu, což vyvolalo pobouření v muslimských zemích a diplomatické napětí.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 10:38|

Učitelku obžalovanou z popírání války na Ukrajině soud nepravomocně osvobodil

Soud osvobodil češtinářku Martinu Bednářovou, která čelí obžalobě za popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině. Verdikt není pravomocný. Podle soudkyně není skutek učitelky trestným činem. Bednářová vinu odmítá a hájí se mimo jiné tím, že její výroky při výuce na pražské základní škole zazněly na hodině mediální gramotnosti a že téma zvolila v souladu s pokynem ministerstva školství. Média podle ní o situaci na Ukrajině lhala.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 15:44|

Společnost se radikalizuje. Česko je na tom však lépe než řada jiných zemí, míní bezpečnostní expert Mareš

Rusko podporuje aktivitu dezinformační scény v Česku, vyplývá to ze zprávy o extremismu za loňský rok, kterou schválila vláda. Dezinformace mají podle ní za cíl oslabovat stabilitu země. Bezpečnostní expert Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš v Událostech, komentářích řekl, že radikalizace společnosti je velká, Česko je však stále na tom lépe než řada jiných zemí. Podle právníka a účastníka protivládních demonstrací Ondřeje Dostála se některé případy za extremismus jenom označují.
4. 5. 2023|

Třetí osoby se nadále musejí registrovat pro vedení kampaní. Politická soutěž bez pravidel není myslitelná, rozhodl soud

Takzvané třetí osoby, třeba spolky, se podle zákona nadále musejí registrovat pro vedení volebních kampaní. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh Nejvyššího správního soudu (NSS) a ponechal spornou část zákona o volbách do parlamentu v platnosti. Normu lze podle ústavních soudců přes řadu nedostatků interpretovat v souladu s ústavním pořádkem. Soudce zpravodaj Jan Filip zdůraznil, že už nyní se v praxi registrují jen nižší desítky nejvýraznějších aktérů kampaní, nikoliv běžní podporovatelé jednotlivých stran či kandidátů. Předsedu volebního senátu NSS Tomáše Langáška úterní rozhodnutí ÚS mrzí.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 12:43|

Tahanice kolem prodeje Twitteru vyústily ve střet Trumpa s Muskem

Elon Musk si rozmyslel koupi sociální sítě Twitter. Názor ale může změnit – jako už několikrát. Od plánu měl jeden z nejbohatších lidí světa ustoupit kvůli velkému počtu falešných účtů. Může jít ale také o taktiku, jak srazit cenu transakce. Celou věc teď řeší právníci. Podnikatel a vizionář chtěl z platformy udělat ráj svobody slova. Dřív kritizoval třeba to, že firma zablokovala účet tehdejšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.
13. 7. 2022|

Vágní zákon o autorských právech v Hongkongu má vést k autocenzuře, tvrdí kritici

Vláda v Hongkongu chystá další roubíkový zákon. Týká se ochrany práv duševního vlastnictví, ale dotkne se i toho, co lidé sdílejí na internetu. Podle kritiků ještě víc omezí svobodu slova.
11. 6. 2022|

Automatické mazání chráněných děl z internetu neporušuje svobodu slova, rozhodl soud EU

Používání automatických filtrů na třídění filmů či hudby šířené uživateli internetu neporušuje svobodu projevu a přístupu k informacím. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl žalobu Polska namířenou proti automatickému odstraňování obsahu chráněného autorskými právy. Podle soudu unijní pravidla zaručují, že kontrola ze strany například YouTube a dalších internetových služeb nevede ke smazání legálně sdílených děl.
26. 4. 2022|

Údajné šíření toxikomanie v časopisu Legalizace posoudí krajský soud, odvolali se šéfredaktor i žalobce

Případ údajného šíření toxikomanie v časopisu Legalizace míří ke Krajskému soudu v Ostravě. Odvolal se k němu šéfredaktor časopisu Robert Veverka i státní zástupce Jan Žalman. Česká televize to zjistila z justiční databáze, šéfredaktor i státní zástupce zjištění potvrdili.
20. 12. 2021|

Erdogan netrpí kritiku. Zákon o urážce prezidenta ale porušuje ústavu i svobodu projevu

Evropský soud pro lidská práva vyzval Turecko, aby změnilo zákon týkající se urážky prezidenta. Podle aktuálního verdiktu štrasburského tribunálu omezuje svobodu projevu. Paragraf existoval už dřív, za úřadování Recepa Tayyipa Erdogana se ale uplatňuje v nebývalé míře.
22. 11. 2021|

Svoboda slova je nebezpečná, cenzura je ale mnohem horší, tvrdí expertka z newyorské univerzity

Cenzura přináší větší problémy než neregulovaná svoboda projevu, myslí si profesorka z New York Law School Nadine Strossenová. Na veřejný diskurz mají dohlížet sami občané, tvrdí v rozhovoru pro Události, komentáře autorka knihy Nenávist a proč bychom se měli bránit pomocí svobody projevu, nikoliv cenzurou. Otázky pokládal moderátor Michal Kubal.
19. 11. 2021|

Kalousek trvá na omluvě od Babiše. Odvolal se a případ se vrací k soudu

Bývalý ministr financí a exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek trvá na omluvě za výroky premiéra Andreje Babiše (ANO) pronesené na půdě Poslanecké sněmovny. Proti rozhodnutí, že se Babiš za svá slova omlouvat nemusí, podal Kalousek odvolání. České televizi to potvrdil mluvčí okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Premiér o Kalouskovi v roce 2018 mimo jiné prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Jednání sněmovny tehdy přenášela televize.
7. 9. 2021|

Babiš se Kalouskovi nemusí omlouvat za výroky ve sněmovně, rozhodl nepravomocně soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Ve středu o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:52|

Poslanci poslali do druhého čtení sňatky homosexuálů i návrh na ústavní zakotvení svazku muže a ženy

Do druhého čtení v Poslanecké sněmovně zamířily dva protichůdné návrhy, které mají buď uzákonit sňatky homosexuálů, nebo naopak povýšit manželství muže a ženy. Ostře proti svatbám pro gaye a lesby vystoupili poslanci KDU-ČSL nebo Tomio Okamura (SPD). Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) naopak přednesla konkrétní body, ve kterých jsou podle ní páry stejného pohlaví diskriminovány. Na mimořádné 100. schůzi nynější Poslanecké sněmovny ještě prošel prvním čtením návrh, aby bylo omezování svobody projevu na veřejných sociálních sítích trestným činem.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 20:07|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Francouzská policie kvůli útoku v Nice zadržela čtyři muže. Jednoho z nich podezřívá z kontaktu s teroristou

Francouzská policie v rámci vyšetřování útoku v Nice, jenž si minulý čtvrtek vyžádal tři oběti, zadržela další čtyři muže. Jeden z nich je podezřelý z kontaktů s pachatelem, píše s odvoláním na soudní zdroje agentura AFP. Ve čtvrtek spáchal teroristický útok v kostele v Nice mladý Tunisan, ozbrojený nožem a křičící Alláhu akbar (Bůh je veliký). Jedné ženě téměř uřízl hlavu a zabil ještě jednu ženu a jednoho muže.
3. 11. 2020|

Někdejší tajemník SPD narazil s dovoláním. Podmínka za nenávistné výroky platí

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal roční podmíněný trest. Podle pravomocného verdiktu měl Staník také zaplatit 70 tisíc korun. Soud se dovoláním zabýval neveřejně, výsledek je patrný z databáze InfoSoud a potvrdila ho mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.
26. 3. 2020|