TÉMA

Maryland

V Baltimoru vznikl dočasný průplav. Pokračuje odklízení škod po zříceném mostu

Americké město Baltimore pokročilo v odstraňování následků pádu tamního mostu. U jedné z jeho částí se podařilo vytvořit dočasný průplav, který usnadní přístup k místu nehody, a pomůže tak s odklízením. Z přístavu v úterý poprvé od pádu mostu vypluly lodě.
2. 4. 2024|

Baltimore v přístavu rozjel „pozoruhodně složitou operaci“

Týmy záchranářů vyzdvihly z vody první kus zříceného baltimorského mostu, aby umožnily přístup člunů a remorkérů k místu neštěstí. Je to první krok v rámci složitého procesu znovuotevření zablokovaného přístavu, napsala agentura Reuters s odvoláním na informace od marylandských úřadů.
31. 3. 2024|

Potápěči v Baltimoru vyzvedli dvě těla, unikající látky dle úřadů neznamenají riziko

Na kontejnerové lodi, která narazila do mostu v Baltimoru a způsobila jeho zřícení, se nachází přes 750 tun nebezpečných látek. Některé kontejnery jsou podle vyšetřovatelů poškozené a uniká z nich obsah, rizikový ale není. Ve čtvrtek Národní úřad pro bezpečnost dopravy vyslechne oba lodivody. Potápěči vyzvedli těla dvou pohřešovaných, další čtyři jsou dle kriminalistů také po smrti, policie mezitím pozastavila záchranné práce.
28. 3. 2024|

Pohřešovaní v Baltimoru jsou zřejmě po smrti, policie pozastavila pátrání

Šest dělníků pohřešovaných po pádu mostu v Baltimoru na východě Spojených států je pravděpodobně po smrti. Pátrání bylo pozastaveno, uvedla policie ve státě Maryland. Čtyřproudový most se v noci na úterý částečně zřítil v důsledku nárazu nákladní lodi do jednoho z pilířů. V tu dobu na něm pracovalo nejméně osm lidí, dva se podařilo zachránit. S odklízením trosek pomůžou specialisté, na místo dorazí tisíc armádních ženistů, kteří dodají sonary a odklízecí techniku. Potápěčům se podařilo z havarované lodi získat zařízení zaznamenávající data o trase.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 15:54|

Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát, řekl ČT starosta Baltimoru

Pátrací a záchranné práce na zříceném mostě v Baltimoru budou dál pokračovat, řekl ČT starosta města Brandon Scott a dodal, že mosty se dají nahradit, ale životy ne. Podle něj jde o tragédii pro město i stát Maryland. Sám napřed nevěřil, že se něco takového skutečně stalo, když se o nehodě dozvěděl. Se starostou mluvil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.
26. 3. 2024|

Tyranosaurus měl masitý pysk. Pokrývaly ho šupiny, popsala studie

Mohutné tělo, dlouhý ocas, drobné přední končetiny a hlavně čelist plná ostrých zubů, které dokážou drtit kosti i těch největších tvorů, kteří kdy na naší planetě žili. Tak si většina lidí představí krále všech predátorů, Tyrannosaura rexe, kterého už desítky let populární kultura vykresluje jako zubatou příšeru. Podle vědců ale může být tato představa mylná –⁠ čelist tohoto masožravce a dalších jemu podobných totiž nejspíš pokrývaly šupinaté pysky.
31. 3. 2023|

První vakcína proti viru marburg uspěla. Výsledky jsou slibné, tvrdí autoři

Jedna z nejnebezpečnějších nemocí, jaké lidstvo zná, až doposud odolávala snahám lékařů. Za šedesát let, co o viru marbug vědí, se jim nepodařilo najít proti němu vakcínu – až doteď.
1. 2. 2023|

Desetitisíce lidí bez proudu a zavřené školy. Malé letadlo narazilo v Marylandu do drátů

Malé letadlo narazilo v neděli večer v americkém státu Maryland do elektrického vedení, které bylo pod napětím, a uvázlo v drátech. Kvůli nehodě se bez dodávek proudu na několik hodin ocitlo asi 120 tisíc lidí, píše web stanice CNN.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 11:22|

Volby guvernérů: DeSantis slaví výrazný úspěch na Floridě, demokraté získali Maryland a Massachusetts

Američané kromě nového Kongresu volili v řadě států také guvernéry. Na Floridě obhájil mandát republikán Ron DeSantis, možný uchazeč o prezidentský úřad. Demokratům se podařilo od republikánů získat guvernérská křesla v Marylandu a Massachusetts. Do čela Arkansasu se postaví bývalá mluvčí Donalda Trumpa Sarah Huckabee Sandersová, křeslo v Georgii obhájil v ostře sledovaném souboji republikán Brian Kemp. Role guvernérů je důležitá mimo jiné pro organizaci příštích voleb včetně prezidentských nebo pro osud potratové legislativy ve státech. Práva na potrat se týkala také některá z místních referend.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:30|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Webbův teleskop poslal první snímek pořízený jeho seřízenými zrcadly. Astronomové jsou nadšeni

Americká kosmická agentura NASA zveřejnila ostrý snímek jasné hvězdy, který je důkazem, že optika vesmírného dalekohledu Jamese Webba zřejmě funguje naprosto perfektně.
17. 3. 2022|

Lékaři popsali dlouhodobý efekt léčby rakoviny pomocí terapie CAR-T. Dva muži jsou bez nálezu už 12 let

Dva z prvních lidí léčených pomocí buněčné terapie CAR-T jsou i po dvanácti letech v remisi. To podle nové studie znamená, že léčba v reálných podmínkách zabrala a tito lidé jsou v podstatě vyléčení. Nemoc nedokázala překonat obranu geneticky upravených buněk, i když vědci zatím přesně neví, proč.
5. 2. 2022|

Spojené státy zaplavuje omikron, počet hospitalizací se blíží loňskému maximu

Ve Spojených státech pokračuje rychlý nástup koronavirové varianty omikron. Podle odhadů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už stojí za téměř všemi novými případy infekce. USA zaznamenaly další extrémně vysoký přírůstek a počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se blíží rekordu z loňského ledna. Nemocnice však oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů. Prezident Joe Biden oznámil, že USA zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer. Podle vrchního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by současná vlna mohla odeznít stejně rychle, jako přišla.
5. 1. 2022|

Pandemie ve světě: WHO se obává „tsunami“ případů, Francie má za den přes dvě stě tisíc zjištěných nákaz

Světu hrozí kvůli variantám omikron a delta „tsunami“ případů nákazy koronavirem, řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Celosvětově by podle WHO mohlo brzy přibývat přes milion nových případů infekce denně. Ve Spojených státech v posledním týdnu přibývaly odhalené nákazy koronavirem rychleji než v kterékoli předchozí fázi pandemie. Počty hospitalizací a úmrtí spojovaných s covidem-19 jsou ale oproti minulé zimní vlně výrazně nižší. Francie za posledních 24 hodin zaznamenala rekordních více než 208 tisíc nových nákaz. Také Itálie a Velká Británie překonaly dosavadní maxima.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 21:55|

Nehoda na neutronovém reaktoru zpomalila americký výzkum. Únik radiace od února zastavil studie

V únoru 2021 došlo v USA k nehodě na malém jaderném reaktoru v Národním institutu pro standardy a technologie (NIST). Spojené státy kvůli tomu přišly přinejmenším dočasně o téměř polovinu své kapacity pro studium materiálů pomocí svazků neutronů, což pro místní výzkum znamená zásadní komplikaci. O incidentu a jeho následcích informoval odborný časopis Science.
5. 11. 2021|

Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|

Bouře Elsa stála život nejméně čtyři lidi. Škody napáchala mírné

Tropická bouře Elsa přinesla vydatné srážky a záplavy a vyžádala si nejméně jednoho mrtvého, když ve středu postupovala přes jihovýchod Spojených států. Škody na Floridě se zdály být relativně mírné a bouře od úterka zeslábla, přesto se bez elektřiny ocitly desetitisíce odběratelů. V kempu na jihovýchodě státu Georgia utrpělo asi deset lidí zranění, když místo zasáhl silný vítr a možná i tornádo.
8. 7. 2021|

Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě

Americká společnost Colonial Pipeline oznámila, že po pátečním hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně.
11. 5. 2021|

Otrokyně vystřídá otrokářského prezidenta na americké bankovce nejspíš dřív, než se čekalo

Změna portrétu na přední straně americké dvacetidolarové bankovky zřejmě přijde dřív, než se předpokládalo. Nová administrativa Joea Bidena se snaží proces urychlit. Portrét sedmého prezidenta USA Andrewa Jacksona má vystřídat Harriet Tubmanová, která se zasadila v boji proti otroctví. Ženská tvář se na amerických bankovkách objeví poprvé po více než sto letech.
27. 1. 2021|

Ve Spojených státech vykonali další federální popravu

Ve Spojených státech vykonali další federální popravu, už třináctou za éry prezidenta Donalda Trumpa, který loni po 17 letech obnovení výkonu trestu smrti na federální úrovni prosadil. Ve věznici v Terre Haute v Indianě dostal smrtící injekci osmačtyřicetiletý Afroameričan Dustin Higgs, který byl odsouzen za únos a vraždu tří žen v roce 1996. Podle agentury AP je Trump prvním prezidentem za více než 120 let, během jehož úřadování vystoupal počet federálních poprav na dvouciferné číslo.
16. 1. 2021|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Trump ještě v pondělí opustí nemocnici. Uvedl, že se cítí velmi dobře

Americký prezident Donald Trump už noc na úterý nestráví ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Na Twitteru napsal, že jeho hospitalizace spojená s nákazou koronavirem skončí v pondělí v 18:30 místního času (krátce po půlnoci SELČ). Podle svého lékaře Seana Conleyho však prezident možná ještě nemá úplně vyhráno. Šéf Bílého domu je v nemocnici nedaleko Washingtonu od pátku.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 22:12|