TÉMA

Sikhové

Česko zatím Spojeným státům nevydá Inda obviněného ze spiknutí s cílem vraždit

Česko zatím nevydá do Spojených států indického občana Nikhila Guptu viněného za oceánem ze spiknutí s cílem vraždit. Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost rozhodnutí o vydání do doby, než rozhodne o mužově stížnosti. Ta směřuje vůči usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Guptova vydání, a Vrchního soudu v Praze, který rozhodnutí potvrdil.
22. 2. 2024|

Indie dala Kanadě po vraždě sikha ultimátum. Ze země musí odejít desítky diplomatů

Indie požaduje, aby Kanada nejpozději do 10. října stáhla ze země asi čtyřicet ze stávajících šedesáti diplomatů, jinak mohou přijít o imunitu. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten tvrdí, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.
3. 10. 2023|

Trudeau nařkl Indii ze zapojení do vraždy představitele Sikhů. Dillí varuje občany před cestou do Kanady

Mezi Indií a Kanadou výrazně vzrostlo napětí poté, co kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že podle kanadských tajných služeb za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda. Obě země si vzájemně vypověděly po jednom diplomatovi. Nově Indie vyzvala své občany pobývající v Kanadě i ty, kteří se do země chystají, k opatrnosti.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 21:22|

Kanada viní Indii z podílu na vraždě sikhského vůdce, Dillí to označilo za absurdní

Mezi Kanadou a Indií vypukla diplomatická roztržka kvůli červnové vraždě vůdce sikhské komunity na kanadské půdě. Ottawa tvrdí, že za činem může být indická vláda, ta to označila za „absurdní a zaujaté“. Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročním krokem a zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči protiindickým silám působícím z jejího území.
19. 9. 2023|

Na kábulskou modlitebnu sikhů zaútočil terorista, nejméně 25 lidí zemřelo

Při útoku na modlitebnu sikhů v centru Kábulu zahynulo 25 lidí. Osm lidí bylo zraněno. Oznámilo to afghánské ministerstvo vnitra, podle něhož útočil člen teroristické organizace Islámský stát (IS). Organizace se k akci také sama přihlásila.
25. 3. 2020|