TÉMA

Sady

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Meteorologové varují sadaře, že noc na pondělí bude v Česku opět mrazivá

Teploty v noci na pondělí budou v Česku znovu klesat pod bod mrazu. Nízké teploty mohou poškodit zejména ovocné stromy, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve vydaném upozornění.
17. 4. 2022|

Moravští antropologové rekonstruovali podobu středověkých velmožů

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek už šest let vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů. Posledními dvěma výstupy jsou podoby raně středověkých velmožů ze Sadů u Uherského Hradiště. Letitou tvorbu, na níž spolupracují i s archeologem Luďkem Galuškou, představili v nové knize „Tváří v tvář předkům. Laboratoř antropologické rekonstrukce“, kterou vydalo stejnojmenné pracoviště Moravského zemského muzea, pro nějž oba zmínění tvůrci pracují.
15. 12. 2021|

Nad Hustopečemi rozšíří populární sady vznikající mandloňové arboretum

Třicet rozdílných stromků, které vytvoří mandloňové arboretum, zasadili koncem března zaměstnanci Mandlárny v Hustopečích na Břeclavsku. První plody by nově vysazené stromky mohly přinést za tři roky. Unikátní sady, které po roce 1989 málem zanikly, kdysi čítaly na padesát tisíc stromků a byly raritou celé střední Evropy. Nyní se postupně mění v turisticky atraktivní místo, vznikla tu rozhledna a kolem sadů vede i značená turistická trasa doplněná o informační tabule.
9. 4. 2021|

Ovocné stromy i zeleninu obsypaly mšice. Přemnožený škůdce napadá i nezvyklé druhy

Po suchu a problémech s hraboši trápí zemědělce v těchto týdnech jiný škůdce. Stromy v sadech i zelenina jsou obsypané mšicemi. Ty letos škodí i na plodinách, na kterých v minulých letech neparazitovaly. Mšice mohou způsobit neplodnost napadených výhonů v příštím roce nebo přispět k přenosu závažných virových onemocnění stromů.
12. 6. 2020|

V meruňkových sadech v noci hořely ohně. Ovocnáři se brání proti mrazu

Sadaři ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se snaží ochránit kvetoucí stromy před mrazem. Zapálili proto v noci ohně. Do jaké míry se to povedlo a zda přece jen bude úroda, uvidí v dalších dnech. Podle předpovědi počasí mají ranní mrazíky pokračovat dál.
25. 3. 2020|