TÉMA

Nové Mlýny

Jihomoravský kraj si půjčí na sanatorium v Pasohlávkách. Stavba za miliardu má být hotová do tří let

Pokračování přípravy na stavbu Sanatoria Pasohlávky a žádost o úvěr 550 milionů korun schválili ve čtvrtek jihomoravští zastupitelé. Pro byli všichni kromě jednoho, který se hlasování zdržel. Jde o rehabilitační ústav se 168 lůžky pro pacienty po neurologických, neurochirurgických, ortopedických a traumatologických operacích, který bude u Pasohlávek na Brněnsku poblíž Novomlýnských nádrží. Aktuálně předpokládaná cena je téměř jedna miliarda korun, dříve se hovořilo o polovičních nákladech. Zastupitelé schválili také závazek dofinancovat stavbu z krajských peněz.
15. 12. 2022|

Nejvyšší správní soud vyhověl ministerstvu v otázce přípravy stavby dálnice D52

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasačním stížnostem ministerstva životního prostředí a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v otázce stavby dálnice D52 pod Pálavou. Zrušil tak rozhodnutí Krajského soudu v Brně z roku 2020, který vyhověl žalobě spolku Voda z Tetčic. Ten se domáhal zrušení výjimky pro stavbu části dálnice od Bavor k Mikulovu, která umožňovala stavbu výtlačného potrubí, které má odvádět vodu z dálnice do horní Novomlýnské nádrže. Vyplývá to z rozsudku NSS, který je k dispozici na úřední desce.
29. 9. 2022|

Zvýšení hladiny novomlýnských nádrží získalo souhlasné stanovisko EIA. Ministerstvo si dalo řadu podmínek

Zvýšení hladiny střední a dolní nádrže na novomlýnských nádržích na Dyji získalo souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP) při posuzování vlivu stavby na okolí (EIA). Ministerstvo si ve stanovisku dalo 37 podmínek, například použití přírodních materiálů nebo spolupráci s Českou společností ornitologickou. Podle ekologického spolku Děti Země se ale proces EIA odehrál vadným způsobem.
12. 5. 2021|

Rybářská loď přivezla na ostrůvky Novomlýnských nádrží ovce a kozy. Budou tam spásat traviny

Na ostrůvky střední Novomlýnské nádrže se vrátily ovce a kozy. Pomohou tam spásat traviny, a obnovit tak původní faunu a floru. Zvířata tam už pošesté vyvezli pracovníci občanského sdružení Krok, které už roky s obnovou ostrovů v ptačí rezervaci pomáhá.
12. 4. 2021|

Začaly opravy silnic, které sloužily jako objížďky Nových Mlýnů. Budou stát sto milionů korun

Silničáři zahájili opravy objízdných tras, které sloužily pro provoz při loňské rekonstrukci mostu přes vodní nádrž Nové Mlýny nedaleko Pasohlávek na Brněnsku. Začali v Brodě nad Dyjí, kudy vedla objízdná trasa ve směru na Brno, a v následujících dnech plánují demontovat mostní provizorium přes řeku Dyji.
15. 3. 2021|

Vědci z Mendelovy univerzity chystají databázi a interaktivní mapu zaniklých obcí na Moravě a ve Slezsku

Mezi koncem druhé světové války a rokem 1989 zanikly na území Moravy a Slezska desítky obcí. Z velké části se jednalo o původně německé vesnice a osady, další musely ustoupit například vodním dílům nebo vojenskému prostoru. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně pátrají po tom, kde přesně obce byly, jak vypadaly, a chtějí popsat i důvody jejich zániku.
16. 12. 2020|

Most přes nádrž Nové Mlýny prošel zátěžovou zkouškou. Průjezdný bude do konce týdne

Oprava mostu přes vodní nádrž Nové Mlýny po devíti měsících spěje ke konci. Stavba v pondělí úspěšně prošla zátěžovou zkouškou. Na jednotlivé plochy najelo šest naložených nákladních vozů o celkové tonáži 192 tun a silničáři měřili průhyb. Zkouška ukázala, že se konstrukce vrací do své původní polohy. Termín zprovoznění mostu na silnici I/52 vedoucí z Brna na česko-rakouskou hranici u Mikulova je nejpozději od neděle 13. prosince.
7. 12. 2020|

Životu nebezpečno. Na objížďce Nových Mlýnů kličkují cyklisté mezi kamiony

Po větším bezpečí místních i turistů volají obce v okolí Nových Mlýnů. V letních měsících oblast hojně navštěvují cyklisté, kteří teď kličkují mezi auty a kamiony. Tisíce řidičů totiž objíždí část hlavního tahu z Brna do Rakouska, kde dělníci staví nový most.
21. 7. 2020|

30 let zpět: Nádrž pod Pálavou

Jak zasáhla vodní nádrž Nové mlýny do krajiny lužních lesů pod Pálavou? Vyplatilo se zaplavit obrovské plochy úrodné půdy a vesnici Mušov? Právě tím se zabývala reportáž Televizních novin.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 3. 2020|

První den objížďky mostu na Nových Mlýnech. Zatím se vyskytly jen menší problémy

Řidiči se první den uzavírky mostu přes Nové Mlýny u Mikulova na objízdných trasách potýkali zatím jen s malými problémy. Zdržení se pohybovalo jen kolem pěti minut, když auta stála na semaforu u provizorních mostů v Drnholci a v Brodě nad Dyjí. Hustota vozidel projíždějících obcemi se ale zvýšila. Největší komplikace budou čekat řidiče i obyvatele obcí zřejmě až o prázdninách.
11. 3. 2020|

Most přes Nové Mlýny čeká uzavírka. Řidiči budou až do konce roku jezdit přes okolní obce

Z úterka na středu se uzavře jedna z nejvytíženějších tras na jihu Moravy, silnice I/52 z Brna na hranici s Rakouskem. Most přes nádrž Nové Mlýny je v havarijním stavu, dělníci ho budou do poloviny prosince opravovat.
10. 3. 2020|

Řidičům mířícím do Rakouska se od března cesta protáhne. Most přes Novomlýnské nádrže se uzavře

Silničáři dokončují přípravu objízdných tras v okolí Novomlýnských nádrží. Od 11. března totiž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavře hlavní silnici 52, která spojuje Brno s Rakouskem. Dělníci se pustí do opravy mostu, který je v havarijním stavu a překrývá ho proto kovová konstrukce. Podobné provizorní mosty rostou právě i na objížďkách. Náporu dopravy během uzavírky se obávají obyvatelé dotčených obcí.
21. 2. 2020|

Silničáři připravují objížďku Novomlýnských nádrží. Mezi Drnholcem a Novosedly staví provizorní most

Řidiči od pátečního rána neprojedou po mostě mezi Drnholcem a Novosedly na Břeclavsku. Silničáři tam začali s přípravnými pracemi na stavbu provizorního přemostění, které bude sloužit od března jako objížďka, až začne stavba přes Novomlýnské nádrže.
24. 1. 2020|

V březnu začne oprava mostu přes Nové Mlýny. Frekventovaná silnice se zavře do listopadu

Most přes Novomlýnské nádrže na jihu Moravy se začne opravovat v březnu. Ředitelství silnic a dálnic už vybralo firmu, která stavbu a přilehlé silnice zrekonstruuje. Náklady se ale vyšplhají do stovek milionů korun. Důležitá dopravní tepna spojující Moravu s Rakouskem bude devět měsíců zavřená. Zkomplikuje to třeba cesty na letní dovolenou do Chorvatska. Hotovo by mělo být v listopadu.
28. 12. 2019|

Ohrožení rybáci obsadili na Novomlýnských nádržích umělý ostrov. Vyvedli tam desítky mláďat

Ohrožení rybáci obecní mohli na Novomlýnských nádržích na Břeclavsku k hnízdění od jara využívat i umělý plovoucí ostrov. Jde o součást opatření, která umožní zvýšení hladiny nádrží o třicet pět centimetrů. Podle Povodí Moravy tam ptáci zahnízdili a vyvedli mladé.
4. 11. 2019|

Nové Mlýny jako úzké hrdlo. Omezená rychlost zkomplikuje cestu na jih i na Velkou cenu

Provizorní most přes novomlýnskou nádrž – a s ním i výraznou část jižní Moravy – čeká jeden z nejnáročnějších letních víkendů. Po silnici I/52 totiž míří do Brna tisíce návštěvníků Velké ceny, ve směru do Rakouska a dál do Středomoří naopak letní rekreanti. V rekonstruovaném úseku ale mohou projíždět maximálně dvacetikilometrovou rychlostí, a hrozí proto kolony.
3. 8. 2019|

Úpí pod koly aut. Provizorní most přes Nové Mlýny hlukem obtěžuje okolní vesnice

Hlavní tah na Vídeň, silnice 1/52 přes Novomlýnské nádrže, trápí nejen policisty a řidiče, ale také okolní obyvatele a silničáře. Ti první si stěžují na hluk aut projíždějících po provizorním mostě, ti druzí zase na to, že se i provizorní most ničí. Řešením mají být podle nich nové kamery, které budou hlídat dodržování maximální povolené rychlosti dvacet kilometrů v hodině.
25. 7. 2019|

Jako na moři. Bouře na Nových Mlýnech potopila loď, další dvě měly problémy

Středeční bouřka, která se přehnala přes novomlýnské nádrže, potopila soukromou motorovou loď. Tři lidé z ní se zachránili. Další dvě plavidla měla problémy. Zásah vodních záchranářů trval asi osm hodin, skončil ve čtvrtek brzy ráno.
6. 6. 2019|

Na Brněnské přehradě začne v sobotu plavební sezona. V Lednici už lodě jezdí od března

Spuštěním lodi Stuttgart na vodu začne v sobotu 73. plavební sezona na Brněnské přehradě. Lidé si budou moci mimo jiné prohlédnout technické zázemí přístaviště. První lodě vyplují podle jízdního řádu půl hodiny před polednem, ceník zůstává stejný jako minulý rok.
12. 4. 2019|

„Aby sa už Dyja nevylila“. Novomlýnské nádrže jsou v provozu tři dekády

V minulosti budilo vášně, předmětem sporů někdy bývá i dnes. V nížině pod Pavlovskými vrchy, kde se stékaly řeky Dyje, Jihlava a Svratka, vzniklo vodní dílo Nové Mlýny zejména proti povodním a jako vodní zdroj. Celé dílo bylo s poslední a největší dolní nádrží (Novomlýnskou) uvedeno do provozu před 30 lety, 3. března 1989.
3. 3. 2019|

Vodohospodáři chtějí příští rok kvůli suchu zvýšit hladinu Nových Mlýnů. Ornitologové záměr kritizují

Už během příštího roku by se mohla začít zvedat hladina střední a dolní nádrže na novomlýnských nádržích na Dyji o třicet pět centimetrů. Dohodl se na tom ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) s dalšími dotčenými institucemi. Zvýšení hladiny je reakcí na sucho. Zadržená voda má posloužit zemědělským závlahám a lužním lesům. Česká společnost ornitologická ale záměr kritizuje.
8. 11. 2018|