TÉMA

Statistiky

V Česku žije téměř jedenáct milionů lidí. Přibývá jich hlavně migrací

Za první tři čtvrtletí letošního roku přibylo 54 700 obyvatel České republiky na 10,88 milionu. Víc lidí zemřelo, než se narodilo a za nárůstem tedy opět stála migrace. Ve srovnání s loňskem bylo narozených dětí o jedenáct procent méně, přičemž se porodnost snížila u žen všech věkových skupin do 45 let. O více než deset procent méně bylo proti loňskému roku i sňatků a rovněž ubylo zemřelých a rozvodů. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 20:22|

Covid je v Číně po uvolnění opatření na vzestupu. Turisté už nejsou tak opatrní

Čína kritizuje, že některé země vyžadují při příletu jejích občanů negativní test na covid-19, a hrozí protiopatřeními. Epidemie se v Číně výrazně zhoršila poté, co vláda 7. prosince uvolnila proticovidová omezení. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto žádá Peking, ať začne posílat přesná data o úmrtích a nakažených i o variantách viru.
3. 1. 2023|

V Česku loni zemřelo nejvíce lidí od války. Počet obyvatel vzrostl kvůli migraci

Loni zemřelo v Česku téměř 140 tisíc lidí, nejvíce od konce druhé světové války, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Díky migraci se však zvýšil počet obyvatel o 21 900 na 10,5 milionu. Lidí, kteří se přistěhovali, bylo o padesát tisíc více než vystěhovalých.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 13:02|

Kriminalita letos opět poklesla

Za posledních jedenáct měsíců v Česku opět poklesla kriminalita. Od počátku ledna do konce listopadu totiž policisté zaznamenali zhruba 142 500 trestných činů, což bylo o třináct a půl tisíce méně než ve stejném období loňského roku. Ze statistik policie vyplývá, že se snížil počet krádeží, majetkových trestných činů i obecné kriminality.
29. 12. 2021|

Počty svateb jsou rekordní. Lidé dohánějí, co jim překazila pandemie

Češi dohánějí zrušené svatby z loňského roku. Zájem o ně je teď tak vysoký, že se konají i uprostřed týdne a kvůli pandemii často po několika odkladech. Pro svatebčany v případě účasti více než třiceti osob ale dál platí určitá omezení. Vyžadována je bezinfekčnost a v určitých situacích je třeba mít i zakrytá ústa.
1. 8. 2021|

Kvůli pandemii skončilo v maloobchodu deset tisíc živnostníků, ukázaly statistiky

Dlouhou uzávěru ekonomiky kvůli opatřením proti koronaviru letos v maloobchodu nepřežilo více než dva tisíce firem a deset tisíc živnostníků. Aktuálně je podle statistik poradenské a analytické společnosti Dun & Bradstreet v Česku registrováno 34 tisíc společností a přes 173 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které podnikají v maloobchodu. Je to nejméně od roku 2016.
25. 5. 2021|

Hádky o děti nebo odmítání úkolů, rodiče během nouzového stavu volají častěji o pomoc

Spory o děti, neshody kvůli výchově, výbuchy vzteku, nedostatečná komunikace, psychické obtíže u potomků, uvolněná morálka a hodiny navíc strávené na internetu a sociálních sítích mimo on-line výuku. To vše se řadí mezi problémy, které trápí rodiče během nouzového stavu, kdy je většina škol zavřených a děti jsou dlouhodobě doma. Matky a otcové pod tlakem se čím dál častěji obracejí na Rodičovskou linku, která od nového roku rozšířila svůj provoz. Jen loni požádaly linku o pomoc téměř dvě tisícovky rodičů.
20. 1. 2021|

Nakažených je nejméně desetkrát víc. Turečtí lékaři zpochybňují vládní data

Nárůst počtu případů nákazy koronavirem v Turecku vrací do popředí spory mezi vládou a zdravotníky. Lékaři tvrdí, že vládní čísla neodpovídají realitě. Třiaosmdesátimilionová země oficiálně registruje zhruba sedmnáct set pozitivních případů denně. Ve srovnání s letními měsíci rychle stoupá počet úmrtí.
30. 9. 2020|

Před koronavirem se zatím daří v Česku chránit staré a vážně nemocné. To rozhoduje o úspěchu, i když nakažených ještě přibude

České zdravotnictví by mělo šíření koronaviru zvládnout, věří ředitel Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislav Dušek. Většina nemocných v Česku je totiž podle Duška v produktivním věku a daří se chránit seniory a vážně nemocné před nákazou. Česku se tak zatím vyhýbá takzvaný italský či španělský scénář, který vedl k vysokému počtu úmrtí a kolapsu zdravotnictví. „Čísla nakažených porostou, nákaza populací projde, ale o našem úspěchu rozhoduje to, zda ochráníme ohrožené skupiny,“ řekl. Šéf krizového štábu Roman Prymula oznámil, že stát chystá v příštích týdnech takzvanou chytrou karanténu tak, aby se mohl znovu nastartovat průmysl. Začít by měla po Velikonocích.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 13:48|