TÉMA

Středoškoláci

Čeští středoškoláci míří do finále prestižní soutěže. Vymysleli, jak na dálku opravit spojení se satelity

V konkurenci více než dvou tisíc týmů se dostali čeští středoškoláci do světového finále soutěže Conrad Challenge. Jméno nese po třetím člověku na Měsíci a cílí na studentské projekty v oblasti letectví a vesmíru. Pětice Čechů zaujala nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jestli i zvítězí, bude jasné na konci dubna.
13. 3. 2024|

Tisíce ukrajinských středoškoláků nechodí do českých škol. Nepomohly ani stamiliony od státu

V Česku pobývá odhadem dvacet tisíc mladých Ukrajinců, kteří nechodí na zdejší střední školy, ač na to mají věk. Stát sice vyčlenil 200 milionů korun na skupiny, kde by se mohli na studium v tuzemsku adaptovat, zájem o ně je ale malý. Většina mladých uprchlíků se tak dál vzdělává na dálku v domovských školách na Ukrajině. I když je to kvůli válce mnohdy složité.
19. 11. 2022|

Když se školy neotevřou do začátku června, maturity by podle ministra Plagy být neměly

Maturity by se mohly konat 21 dní poté, co se znovu otevřou školy. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (ANO). Když se otevřou až po začátku června, mohly by je nahradit výsledky z posledních ročníků. Přijímací zkoušky by podle Plagy mohly proběhnout dva týdny po otevření škol. O zkrácení letních prázdnin resort zatím neuvažuje. Plagův návrh v pondělí schválila vláda. Opozice s návrhy souhlasí, střední školy k nim ale mají výhrady.
23. 3. 2020Aktualizováno23. 3. 2020, 21:26|