TÉMA

Rajhrad

Brněnský soud poslal muže za nevhodné uložení bílého fosforu do vězení, uložil i podmínky

Krajský soud v Brně v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal ve čtvrtek muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
4. 4. 2024|

Vzácné rukopisy Elišky Rejčky se na čas vrátily do Brna

Vzácné rukopisy spjaté s počátky kláštera na Starém Brně přicestovaly z Vídně na hrad Špilberk. Transport provázela přísná bezpečnostní opatření, na místě byli také policejní těžkooděnci. Rukopisy budou od 1. června součástí výstavy Eliška Rejčka: Dar středověku. Právě Rejčka před sedmi sty lety klášter založila, kvůli tomu nechala zhotovit na své náklady výpravné rukopisy a věnovala je novému konventu cisterciaček.
24. 5. 2023|

Síť záchranných stanic zvířat kolabuje, části hrozí uzavření

Záchranné stanice pro zvířata čelí odlivu sponzorů a dárců. Kvůli zdražování a podfinancovanému systému hrozí uzavření části z nich. České televizi to potvrdil předseda Národní sítě záchranných stanic (NSZS) David Číp i oslovené záchranné stanice. Chtěly pomoc od ministerstva životního prostředí, odcházející ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale jejich žádosti nevyhověla s odkazem na nepříznivý ekonomický vývoj u nás i ve světě.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 10:00|

V Brně začíná festival Divadelní svět. Poprvé vezme diváky na výlet například do Křtin nebo Prahy

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná v úterý 24. května večer a potrvá do neděle 29. května. Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním do Křtin, Rajhradu nebo Prahy.
24. 5. 2022|
Paměťová stopa

Olizovala dešťové kapky, pili i vodu s močůvkou. Maria Pekařová popisuje strastiplný pochod Němců z Brna

Jako sedmileté děvčátko prošla Maria Pekařová při odsunu Němců takzvaným pochodem smrti z Brna do Pohořelic. Oba její rodiče pocházeli ze smíšených manželství, a tak po válce vyhnali z Brna i její rodinu. Popisuje, jak měli lidé při pochodu žízeň, hlad a byli vyčerpaní. Byla svědkem také hrubého zacházení se starými lidmi a ženami.
31. 5. 2020|

Maximum péče s minimem ochranných prostředků. Mobilní hospice jsou ve svízelné situaci

Do svízelné situace se spolu s pandemií koronaviru dostaly mobilní hospice. S ochrannými pomůckami na ně stát myslel až jako na poslední v řadě sociálních služeb. Přitom pokud by někdo z týmu onemocněl novým typem koronaviru, do karantény by se dostali i všichni ostatní a o umírající pacienty by se musela postarat sama rodina.
22. 4. 2020|

30 let zpět: Benediktini převzali Rajhrad

V jakém stavu byl rajhradský klášter v březnu roku 1990? Podívejte se na reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 3. 2020|