TÉMA

Elpida

Index finanční situace domácností mírně vzrostl, ukázal průzkum. Mnoho lidí ale má stále problém vyjít se svými přijmy

Ekonomická nálada Čechů se postupně uklidňuje – index finanční situace domácností po loňském výrazném propadu mírně vzrostl. Stále je ale horší než v předchozích letech, vyplývá z průzkumu společností STEM a KPMG. Řada lidí má problém vyjít se svými příjmy a víc než polovina Čechů si zároveň v posledních třech měsících nebyla schopná ušetřit žádné peníze.
27. 6. 2023|

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

E-maily seniorů zaplňují v časech energetické krize a prezidentské volby lživé zprávy

Lživé zprávy často zaplňují e-mailové schránky seniorů. V čase energetické krize a také teď před prezidentskou volbou intenzita zesiluje, shodují se sami penzisté i organizace, které je učí zkreslené zprávy odhalovat.
11. 1. 2023|

Jurečka poděkoval seniorům za zvládání krizí. Vyzval je i k čerpání pomoci od státu

Zástupci vlády u příležitosti mezinárodního dne seniorů poděkovali starším občanům za jejich zapojení do zvládání krizových situací v Česku. Na tiskové konferenci to zdůraznili ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Ocenili hlavně podporu seniorů během pandemie koronaviru. Den seniorů připadá na 1. října.
27. 9. 2022|

Češi řeší energetickou krizi po svém. Nakupují teplé oblečení i vlnu

Někteří lidé se obávají aktuální topné sezony a hledají způsoby, jak ušetřit. Kabinet už vyzval domácnosti k úsporám například snížením teploty v domech. Odráží se to už na zvýšeném prodeji teplého oblečení nebo pletacích pomůcek. Kvůli vysokým cenám energií se zároveň některé sportovní kluby obávají o svou existenci.
19. 9. 2022|

Seniory trápí psychické problémy. Na vině je válka i covid

Na krizových linkách, které pomáhají seniorům, stoupl počet hovorů až o třetinu. Covidová krize a nyní válečný konflikt na Ukrajině duševní potíže u starší generace ještě prohloubily. Potýkají se tak se strachem a úzkostmi.
6. 3. 2022|

Neziskové organizace musely kvůli covidu omezit služby a pomoc potřebným

Tři pětiny neziskových organizací musely loni kvůli epidemii omezovat pomoc potřebným. Činnost utlumila zařízení, která se zaměřují na práci s dětmi, sportovní aktivity, kulturu, vzdělávání, volný čas nebo ekologii. Ukázal to průzkum nadace Open Society Fund Praha. Řada organizací čeká problémy i letos.
17. 3. 2021|

Na seniorské linky volají stovky penzistů denně a ptají se po očkování

Linky určené pro seniory v současnosti vyřizují až sto telefonátů denně. Penzisté se nejčastěji snaží dostat informace o očkování proti koronaviru. Podle dobrovolníků na linkách jsou nejstarší lidé často zoufalí a bojí se, že na ně vakcína nezbyde. České televizi to potvrdily čtyři organizace, které se seniorům věnují. Někteří dobrovolníci na telefonech už prošli i psychologickým školením.
9. 2. 2021|

Registrace seniorů po výpadku funguje, termín očkování ale dostal jen zlomek zájemců. Volných časů přibývá, opozice i tak hovoří o selhání

Senioři nad 80 let se mohou od pátečního dopoledne přihlašovat na očkování proti covidu-19, do večera se jich podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) registrovalo do systému 109 tisíc, jen zlomek ale již má termín vakcinace. Zahájení provozu se neobešlo bez problémů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rezervační systém na chvíli vypadl, ale funguje. Politici navíc již nepočítají s tím, že by od 1. února otevřeli rezervační systém pro všechny. Na řadu zřejmě půjdou nejprve lidé nad 65 let.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 21:37|

Tisíce dobrovolníků v roce pandemie dokázaly, že spojit síly má smysl

Donášky léků seniorům, šití roušek nebo potraviny pro lékaře. Rok, v němž Česko zasáhla pandemie koronaviru, s sebou přinesl také chuť pomáhat. Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že dobročinnou aktivitu v uplynulém roce podniklo 80 procent Čechů. Když lidé vidí, že jejich práce dokáže situaci zlepšit, je pro ně zároveň odměnou, tvrdí spoluzakladatelka dobrovolnické platformy Česko.Digital Radka Horáková.
24. 12. 2020|

Nová linka hygieny kvůli koronaviru je zpoplatněná, někteří lidé to netuší

Před týdnem hygienická služba spustila novou celostátní linku 1221, kde se lidé radí o koronaviru. Operátoři odbavili jen za pondělí téměř 900 hovorů. Sloužit má jako jeden z nástrojů chytré karantény. Podle jednoho z dokumentů Ministerstva zdravotnictví má být služba zdarma. V praxi se ale ukázalo, že lidé za volání platí.
8. 9. 2020|

Skauti a sousedé nosí seniorům nákupy, studenti míchají dezinfekci

Skauti budou pomáhat starším lidem, kteří požádají o pomoc na bezplatné Lince seniorů. Linku s číslem 800 200 007 dlouhodobě provozuje organizace Elpida. Informace z ní bude přebírat web skautskapomoc.cz, kde se dobrovolníci budou moct přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí. Kromě skautů pomáhají ostatním i jednotlivci.
20. 3. 2020|