TÉMA

Filadelfie

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

Káva lidem voní stereo. Vědci v experimentu zjistili, jak mozek a nozdry spolupracují

Když se kolem nosu rozlije vůně ranní kávy, mozek si zapamatuje, do které nosní dírky vnikla jako první. A pak spojuje informace z obou nozder, což mu pomáhá, aby správně poznal, o jakou vůni jde. Neurologové to popsali v článku, který vyšel v odborném časopise Current Biology.
8. 11. 2023|

Legionella je neviditelná hrozba ve vzduchu. Přesvědčily se o tom stovky amerických veteránů

Legionella působí v těchto dnech problémy v Polsku, kde si vyžádala životy už čtrnácti lidí. Vědci tuto bakterii objevili teprve před čtyřiceti lety, v případu, který vyvolal ve Spojených státech paniku.
30. 8. 2023|

Střelec ve Filadelfii zabil pět lidí

Pět obětí a dva zraněné si v noci na úterý vyžádala střelba v americké Filadelfii, uvedla agentura AP. Server listu The Philadelphia Inquirer původně psal o čtyřech zraněných. Policie zadržela čtyřicetiletého podezřelého, který si zřejmě oběti svého činu zvolil náhodně. O několik hodin později v texaském Fort Worth zemřeli při jiné střelbě tři lidé a zraněno bylo osm dalších, píší americká média.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 20:31|

V americké Filadelfii se zřítila část frekventované dálnice. Hořela pod ní cisterna

Hořící cisterna způsobila zborcení několika jízdních pruhů dálnice ve Filadelfii ve Spojených státech. Jen šťastnou náhodou se úsek zhroutil ve chvíli, kdy po něm v neděli nikdo neprojížděl. Všechna auta stačila včas zastavit. Cisterna s vysoce hořlavým nákladem vzplála na silnici těsně pod dálnicí. Ta pak zřejmě nevydržela silný žár. Frekventovaný úsek severojižní dálnice na východním pobřeží USA musel být uzavřen.
12. 6. 2023|

Biden viní Trumpa a jeho příznivce, že rozvrací demokracii

Americký prezident Joe Biden v projevu ve Filadelfii prohlásil, že extremismus jeho předchůdce v Bílém domě Donalda Trumpa a Trumpových přívrženců mezi republikánskými politiky rozvrací demokracii. Pokračoval tak ve vystoupeních, která mají posílit šance demokratů před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni současnému prezidentovi naopak vyčítají, že svojí rétorikou stále více rozděluje Ameriku.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 22:33|

Americká policie obvinila podezřelého ze střelby u Chicaga ze sedmi vražd, útok plánoval týdny

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení sedmi lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Později v úterý uvedli, že dotyčný útok plánoval několik týdnů a zbraň si opatřil legálně. Muž je v zadržovací vazbě a čelí obvinění ze sedmi vražd. K dalšímu incidentu došlo ve Filadelfii, kde byli postřeleni dva policisté. Ti v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.
5. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 07:34|

Při střelbě do davu ve Filadelfii zemřeli tři lidé. Mrtví jsou i po incidentu v Tennessee

Tři oběti na životě a nejméně dvanáct raněných si v sobotu v noci vyžádala střelba několika osob do davu lidí v jedné z nejoblíbenějších zábavních čtvrtí v centru Filadelfie na severovýchodě Spojených států. Ke střelbě pak v neděli došlo také ve městě Chattanooga v americkém státě Tennessee. I tam zemřeli tři lidé a čtrnáct osob utrpělo zranění. Ani v jednom z případů nebyl nikdo zatčen.
5. 6. 2022Aktualizováno5. 6. 2022, 21:48|

Lékaři popsali dlouhodobý efekt léčby rakoviny pomocí terapie CAR-T. Dva muži jsou bez nálezu už 12 let

Dva z prvních lidí léčených pomocí buněčné terapie CAR-T jsou i po dvanácti letech v remisi. To podle nové studie znamená, že léčba v reálných podmínkách zabrala a tito lidé jsou v podstatě vyléčení. Nemoc nedokázala překonat obranu geneticky upravených buněk, i když vědci zatím přesně neví, proč.
5. 2. 2022|

Na východní pobřeží USA udeřila silná bouře. Boston čeká přes půl metru sněhu

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až šedesát centimetrů sněhu. Kvůli nepříznivému počasí zrušily aerolinky jen v sobotu více než 4500 letů. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 22:19|

Při požáru domu ve Filadelfii přišlo o život třináct lidí

Při požáru domu v americké Filadelfii ve středu zahynulo třináct lidí, mezi nimiž je sedm dětí. Dva lidé byli hospitalizováni. V objektu selhaly detektory kouře a příčina požáru zatím není jasná, informovali hasiči. Stanice ABC uvedla, že oba hospitalizovaní jsou v kritickém stavu a jedno z nich je dítě.
5. 1. 2022|

Americké stromy se na podzim barví jinak než evropské. Přírodovědci vysvětlili proč

Každý podzim se listy téměř poloviny druhů stromů a keřů v Severní Americe zbarví dočervena, zatímco v Evropě se ve stejnou dobu mění listí mnohem častěji dožluta a dohněda. Vědci tuto záhadu řeší už 150 roků, nyní se ji pokouší zodpovědět výzkum, podle nějž americké porosty produkují více červeného pigmentu, aby se chránily před ostrým světlem v citlivém podzimním období.
15. 11. 2021|

Na zámek Konopiště se vrací z USA vzácný štít ukradený nacisty

Česko získalo zpět vzácný renesanční štít ukradený nacisty ze zámku Konopiště. Jedná se o část sbírky, která původně patřila arcivévodovi Františku Ferdinandu d' Este. Dílo se v poválečné době ocitlo v Muzeu umění ve Filadelfii, které nyní štít Česku vrátilo.
14. 9. 2021|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

Trump nařídil mobilizovat všechny síly. Smrt Floyda byla zneužitím moci, míní šéf evropské diplomacie

Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti Afroameričana George Floyda. Protesty se konaly v 75 městech. Přes zákaz nočního vycházení, který platí ve 40 z nich, lidé zůstali v ulicích i v noci. K demonstracím se vyjádřil i šéf evropské diplomacie Josep Borrel. Ten uvedl, že EU podporuje právo Američanů na poklidné protesty.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 23:16|

Největší občanské nepokoje od atentátu na Martina L. Kinga. „Násilí není řešení,“ upozornila jeho dcera

Spojené státy americké zažívají největší občanské nepokoje od roku 1968, kdy byl spáchán atentát na Martina Luthera Kinga. Jeho dcera upozornila, že změny lze dosáhnout pouze nenásilně. Podle New York Times muselo už 21 států aktivovat Národní gardu. Přes čtyři tisíce lidí už bylo zatčeno. Současné protesty vyvolalo zabití George Floyda. Jeho pitva, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení tlakem na záda a krk.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 22:08|

Kvůli nepokojům v USA vyhlásilo už 25 měst zákaz vycházení. Policie zatkla přes 1400 lidí

Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí Afroameričana  George Floyda. Ve 25 městech v 16 státech byl vyhlášen zákaz vycházení. Během protestů v Indianapolisu byli postřeleni tři lidé a jeden člověk zemřel. Newyorský starosta Bill de Blasio odsoudil incident, při němž dva vozy newyorské policie NYPD vjely do davu. Přestože americký prezident Donald Trump dříve hrozil federálním zásahem včetně nasazení vojska, neplánuje prý převzít kontrolu nad národními gardami. Z násilností obvinil Antifu, kterou chce zapsat na seznam teroristických organizací.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:49|
Koronavirus

Ruka na srdci, ale i slavný pozdrav ze Star Treku. Epidemie mění zažité společenské zvyky

Šířící se nákaza novým typem koronaviru mění i zavedené společenské zvyky. Lidé mezi sebou musejí dodržovat odstup, což je pro západní civilizaci obzvlášť nezvyklé při pozdravu. Žádné polibky ani potřesení rukou nepřicházejí v úvahu, a tak mnozí přejímají tradice odjinud – z Asie úklonu či namasté, další kladou ruku na srdce. Oblibu si ale získal třeba i vulkánský pozdrav ze slavného Star Treku, píší Los Angeles Times.
19. 3. 2020|