TÉMA

Zemědělské družstvo

Ubývá sadů. Pěstování domácího ovoce je ztrátové

Ovocnáři odhadují, že letos ubude dalších šest set až sedm set hektarů sadů. Už loni vykáceli tisíc hektarů kvůli tomu, že pěstování domácího ovoce je stále ztrátové. Tvář mění třeba Polabí, kde mizí stromořadí jabloní nebo višní.
17. 3. 2024|

Družstva nesouhlasí s podmínkami přerozdělování dotací. Zvýhodňují podle nich menší zemědělce

Zemědělským družstvům se nelíbí současné podmínky přerozdělování dotací. Podle nich zvýhodňují menší zemědělce. Předložili poslancům petici s více než dvanácti tisíci podpisy.
6. 12. 2023|

Plná rehabilitace po sedmi desítkách let. Soud zrušil verdikt nad statkářkou z doby násilné kolektivizace

Strakonický okresní soud zrušil téměř sedm desítek let starý verdikt v případu bývalé statkářky Marie Švejdové. V roce 1955 byla jako kulačka odsouzena na tři roky do vězení. Soud teď zrušil verdikt, který původně mimo jiné zahrnoval i finanční pokutu a ztrátu majetku statkářky a postihl i její dceru.
2. 8. 2022|

S rouškou do traktoru. Zemědělci zahájili jarní práce, chybí jim ale zaměstnanci

Dopady opatření souvisejících s koronavirovou nákazou pociťují i zemědělci, kteří zahájili jarní práce. Chybí jim zaměstnanci, řada z nich je v karanténě, a chybí také odběratelé, kteří zásobovali restaurace a školní jídelny. V některých zemědělských družstvech vypomáhají jako brigádníci studenti, kteří nechodí do školy.
19. 3. 2020|