TÉMA

ING

Důvěra v ekonomiku v tuzemsku roste. Spotřebitelé se ale bojí o finanční situaci

Důvěra v ekonomiku Česka vzrostla v červenci meziměsíčně o 9,5 bodu na 86,7 bodu. Optimističtější byli spotřebitelé i podnikatelé, u nichž byl meziměsíční růst důvěry nejvyšší od počátku sledování, ukazují aktuální čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ). Důvěra v tuzemské hospodářství zaznamenala v dubnu po vypuknutí koronavirové krize rekordní propad skoro o 20 bodů, v květnu a v červnu mírně stoupla. I přes výrazný růst v červenci zůstává důvěra v ekonomiku stále pod dlouhodobým průměrem, doplňují statistici.
24. 7. 2020Aktualizováno24. 7. 2020, 10:35|

Napětí na Blízkém východě a snižování těžby žene ceny ropy vzhůru

Zatímco v pondělí byly trhy svědky historicky nevídaného výprodeje květnového kontraktu a pádu cen americké lehké ropy WTI, středa přinesla zlom a zdražování, v němž pokračuje i čtvrtek. Způsobilo jej rostoucí napětí na Blízkém východě, ale také snížení těžby některými velkými producenty, které má omezit nadbytek ropy na trhu, doprovázené sliby některých vlád, že poskytnou svým ekonomikám další pomoc, aby zmírnily negativní dopady koronavirové pandemie na hospodářský růst. To by mohlo podpořit poptávku po ropě.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 22:30|

Česká národní banka očekává recesi. Výrazně snížila základní úrokovou sazbu

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek jednomyslně rozhodla o snížení základní úrokové sazbu o 0,75 procentního bodu na jedno procento. ČNB čeká silnou recesi, ve které česká ekonomika setrvá po zbytek roku.
26. 3. 2020|
Státní rozpočet

Rozpočet zřejmě propadne do minusu o další desítky miliard

Ministerstvo financí počítá se zvýšením schodku státního rozpočtu na letošní rok, který je naplánován na 40 miliard korun. Novelu zákona o státním rozpočtu představí resort v řádu dnů, informovala na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Návrh bude dále počítat s úsporami a přesunutím peněz z fondů Evropské unie.
18. 3. 2020|