TÉMA

Institut umění - Divadelní ústav

Letošní Noc divadel připomíná výročí znovuotevření pražské první scény

Začíná jedenáctý ročník Noci divadel. Zúčastní se ho téměř stovka scén v republice. Akce označovaná jako divadelní svátek nabízí zdarma nebo za symbolické vstupné prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance, které nejsou v běžném programu.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 20:25|

Fotil Havla, Mišíka i tajné taneční představení. Vychází kniha fotografa Jaroslava Prokopa

Na jevišti vyfotil Boleslava Polívku nebo tanečníka Mina Tanaku, v zákulisí pak třeba dramatiky Václava Havla nebo Arthura Millera. I jejich snímky se dostaly do knihy fotografa Jaroslava Prokopa. Vydal ji Institut umění – Divadelní ústav.
21. 3. 2021|

Noc divadel potrvá devět hodin, virtuálně propojí scény z celé republiky

Více než šedesát scén ze sedmnácti českých obcí se zapojí do letošní Noci divadel. Osmý ročník akce se uskuteční 21. listopadu, tentokrát ale pouze on-line. Hlavním programem je devítihodinový komponovaný pořad.
21. 11. 2020|

Fotografie Václava Chocholy z jeviště i zákulisí shrnuje kniha

Institut umění – Divadelní ústav (IDU) připravil novou edici zaměřenou na českou divadelní fotografii. Vycházet začne na podzim a každá publikace se zaměří vždy jen na jednoho autora. První titul zasvětí do tvorby klasika české portrétní fotografie Václava Chocholy.
14. 9. 2020|

Na kulturu „v karanténě“ nejvíce doplatí hudba a divadlo, ukázal průzkum

Divadla nehrají, muzikanti ruší koncerty, v knihkupectvích mají zavřeno. Mimořádná opatření přijatá v souvislosti s nemocí COVID-19 tak zasahují i do kultury. Jak moc se aktuální situace na českém nezávislém uměleckém sektoru podepíše, zjišťoval Institut umění – Divadelní ústav (IDU). Zároveň přišel i s návrhy, jakým způsobem se se škodami vyrovnat.
18. 3. 2020|