TÉMA

Královec

Českou dálnici mají historicky poprvé stavět Poláci, stavbu D11 ale brzdí ekologičtí aktivisté

I přes podaný rozklad ke stavbě dálnice D11 mezi Královcem a Trutnovem je polská firma Budimex připravená začít s pracemi 19. prosince. Čeká se ale na vyjádření komise, která se zabývá námitkami ekologického hnutí Děti Země. Jedná se mimo jiné o vedení ekologického deníku, o situaci na stavbě a následně také měření intenzity hluku.
28. 11. 2023|

Polská rychlostní silnice už ústí na hranicích u Královce. V Česku zatím navazuje pole

Polští silničáři otevřeli příhraniční úsek rychlostní silnice S3 mezi Kamiennou Górou a Lubawkou. Je zatím zcela izolovaný. Na severu mu zatím chybí napojení na zbytek S3, která vede až do Štětína, na jihu pak není ani česká dálnice D11, která má v budoucnu navázat. V Česku je ale navíc rozkopaná i silnice I/16 od pohraničního Královce do Trutnova, na kterou by auta měla sjíždět, dokud nebude česká dálnice hotová.
29. 9. 2023|

Děti Země napadly úsek D11 na hranici s Poláky. Ti budou navazující S3 otevírat v září

Mezinárodní silnice E65 má spojit sever Evropy s jihem. Její další úsek v Polsku slavnostně otevřou koncem září, na české hranici však autostráda skončí. Dostavba navazující české D11 by měla začít v prosinci, ale jisté to není. Proti stavebnímu povolení podal rozklad ekologický spolek Děti Země.
14. 9. 2023|

Tendr na dostavbu D11 z Trutnova k hranicím se protahuje. Polsko svou část otevře už letos

Tendr na dostavbu dálnice D11 ve východních Čechách se protahuje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už poněkolikáté posunulo termín nabídek na stavbu. Zakázka se týká posledního úseku z Trutnova až k polským hranicím. ŘSD slibuje, že dálnici vybuduje včas. Stavbu má v plánu zahájit ještě v letošním roce. Polská strana však svoji část dálnice otevře mnohem dříve.
10. 5. 2023|

ŘSD chce postavit krátký úsek dálnice u polských hranic. Místní se obávají husté dopravy

Obce na Trutnovsku se obávají zahlcení dopravou z Polska. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce totiž příští rok začít stavět tři kilometry dálnice D11 těsně u státních hranic. Krátký úsek má navázat na hotovou polskou dálnici a dopravu v Česku převést na silnici první třídy. Provizorní sjezd by měl být v katastru Královce, místní jsou však proti.
19. 12. 2022|

„Make Kaliningrad Czech Again!“ Sociální sítě baví satira o připojení ruské oblasti k Česku

Sociální sítě zaplavily v posledních dnech zdánlivě vážně míněné příspěvky o chystaném připojení ruské Kaliningradské oblasti k České republice. Satira se objevila poté, co Moskva po nelegálních referendech oznámila „návrat“ okupovaných ukrajinských oblastí do Ruska. Vtip kritizovala některá ruská média, která ho vzala vážně.
4. 10. 2022|

Dostavba dálnice D11 k hranicím se zpozdí. Polská S3 už zatím bude hotová

Dálnice D11 měla být hotová už za dva roky, k polským hranicím se ale dostane nejdříve v roce 2027. Navazující polská rychlostní silnice, kterou už tamní dělníci budují, tak bude čekat u Královce na připojení k české straně minimálně tři roky. Potvrdili to ministři dopravy obou zemí.
15. 7. 2022|

ŘSD otevřelo 22 kilometrů D11 mezi Hradcem a Jaroměří. Polsko je se stavbou mnohem dál

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek otevřelo úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří na Náchodsku. Přes 22 kilometrů nové dálnice odvede dopravu z přetížené tranzitní silnice první třídy číslo 33 z Hradce Králové směrem na Náchod a Polsko. Díky novému dálničnímu úseku bude také pohodlnější cesta do Krkonoš. Stavba začala v roce 2018 a stála 4,2 miliardy korun.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 18:37|

Poláci dokončují rychlostní silnici k českým hranicím. V tuzemsku se vykupují pozemky a řeší povolení

Polská rychlostní silnice S3 dorazila k hranicím s Českem u Lubawky. Nejnovější část dálnice D11 v Česku končí u Jaroměře a k polské hranici v Královci jí chybí přes čtyřicet kilometrů. Zatímco Poláci budou mít hotovo do dvou let, v Česku se na dokončení tahu, který propojí tuzemsko s Baltským mořem, bude čekat až do roku 2027.
8. 11. 2021|

Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 23:14|