TÉMA

Pozemkový fond

Stříž žádá pro bývalou ředitelku pozemkového úřadu přísnější trest v kauze Bečvářova statku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž požaduje přísnější trest pro bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu Evu Benešovou v kauze sporně vyřízené restituce Bečvářova statku. Vrchní soud ji v červnu potrestal tříletou podmínkou. Proti rozhodnutí Vrchního soudu podala dovolání i Benešová, která vinu od počátku odmítá. Stejný verdikt si žena vyslechla už loni, rozsudek ale poté zrušil Nejvyšší soud.
6. 9. 2022|

Soud vrátil pozemky v kauze Bečvářova statku České republice, restituenti na ně nemají nárok

Pozemky ve Strašnicích, které pracovníci pražského pozemkového úřadu údajně neoprávněně vydali restituentům v případu takzvaného Bečvářova statku, se vracejí České republice. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Trojici úředníků za nezákonné vydání parcel uložil soud na počátku července nepravomocně sedm a šest let vězení a podmíněný trest. Součástí rozsudku bylo i zabrání některých dalších vydaných pozemků, například v Dolních Měcholupech, Hostivaři či v Kolíně. Podle soudkyně restituenti věděli, že na ně nemají nárok.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 12:54|
Reportéři ČT

Kdo a jak profitoval na velké restituční kauze Bečvářova statku? Zjišťovali Reportéři ČT

Restituční kauza Bečvářova statku se rozvíjí do stále nových souvislostí. Obžalobě už kvůli tomu čelí tři úředníci z Pozemkového úřadu. K lukrativním parcelám v Praze se dostali vlivní zákulisní hráči v čele s Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem. Jak se domlouvali na ovlivňování úředníků, kteří rozhodovali o vydání pozemků, zjišťovaly pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
17. 3. 2020|