TÉMA

Remdesivir

Covid zčásti odolává remdesiviru. Zatím jen v laboratorních podmínkách

Virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, si může v laboratoři vyvinout částečnou rezistenci vůči antivirotiku remdesiviru, a to dokonce více než jedním mechanismem.
6. 5. 2022|

WHO má nová doporučení pro léčbu covidu. Silně radí využívat paxlovid

Světová zdravotnická organizace (WHO) silně doporučila používání antivirotika paxlovid od firmy Pfizer pro léčbu mírného průběhu covidu-19 u lidí, jimž hrozí zvýšené riziko hospitalizace. Vyjádřila ale současně obavu z toho, že lék nebude kvůli vysoké ceně dostupný chudším zemím.
22. 4. 2022|

Lék na covid od Pfizeru by mohl mít až devadesátiprocentní účinnost, avizuje Konvalinka

Do Česka dorazí v příštích dvou týdnech dvě zásilky léku molnupiravir proti covidu-19. Dohromady bude v zásilkách asi přes 14 tisíc dávek. Biochemik a prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy Jan Konvalinka ho bere jako dobrou zprávu. Ještě větší naději ale vidí v léku od firmy Pfizer, který by měl zabránit většině úmrtí. Byl hostem Událostí, komentářů.
14. 12. 2021|

Británie jako první schválila molnupiravir, lék proti covidu v tabletě. Zájem o něj má i Česko

Británie ve čtvrtek jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19. Pilulku od americké farmaceutické společnosti Merck & Co lze jako první léčivo v tabletě používat i při domácí léčbě covidu. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí nejméně na polovinu.
4. 11. 2021|

Nejlepším preparátem na covid bude derivát remdesiviru, říká Eric De Clercq, který zkoumal léčbu AIDS

Jestli se dá o některém současném virologovi říct, že zachránil miliony lidských životů, je to Eric De Clercq. Tento belgický vědec dlouhá léta úzce spolupracoval s českým chemikem Antonínem Holým a právě z jejich vzájemné spolupráce vznikly molekuly, jež dnes tvoří základ spousty účinných léků. Například těch proti AIDS nebo žloutence, ale také na jejich základě vznikl remdesivir, jedna z mála látek, která se používá proti covidu. Rozhovor vedl Daniel Stach.
31. 8. 2021|

Nemocnicím leží ve skladech léky na covid. Jako pojistka proti zhoršení epidemie

Experimentálních léků jako remdesivir, bamlanivimab či přípravek od firmy Regeneron je ve zdravotnických zařízeních dostatek, shodují se zástupci nemocnic oslovených ČT. Léky na léčbu koronaviru si chtějí ponechat pro případnou podzimní koronavirovou vlnu. Nové dodávky neplánují.
11. 6. 2021|

Lékový ústav schválil studii na účinky ivermektinu, je pro ni ovšem málo pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil klinickou studii, která má zkoumat bezpečnost a účinnost léku ivermektin u hospitalizovaných s covidem-19. ČT to potvrdila mluvčí ústavu. O souhlas žádala Nemocnice svaté Anny v Brně, která v březnu tento antiparazitní preparát nakoupila. Není však jisté, kdy studie začne, pacientů s koronavirem totiž ubývá. Použití ivermektinu podle uvážení lékaře a se souhlasem pacienta povolilo v březnu ministerstvo zdravotnictví, opačná doporučení vydaly Evropská léková agentura či Světová zdravotnická organizace.
8. 6. 2021|

České zdravotnictví dostalo léky od Regeneronu. Arzenál proti covidu se zvětšuje

Čeští pacienti s covidem-19 mají od úterý k dispozici další lék, který při včasném nasazení brání vážnému průběhu nemoci. Po protilátkovém koktejlu bamlanivimab jim lékaři mohou podávat i ten od americké firmy Regeneron. Škála medikamentů, s jejichž pomocí se lze bránit nemoci, se tak zase o něco rozšířila.
31. 3. 2021|

Brněnským lékařům se osvědčila u onkologických pacientů s covidem kombinace remdesiviru a plazmy

Možný průlom v léčbě těžce nemocných hematoonkologických pacientů, kteří se nakazili covidem-19, představili lékaři z Fakultní nemocnice Brno. Od začátku roku podali 28 lidem přípravek kombinující remdesivir a rekonvalescentní plazmu. U všech se zdravotní stav výrazně zlepšil, nebo se z covidu uzdravili úplně.
5. 3. 2021|

WHO je proti užívání remdesiviru. Nejsou podle ní důkazy, že zlepšuje vyhlídky pacientů na uzdravení

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala stanovisko, v němž nedoporučuje používat lék remdesivir proti covidu-19. Podle ní chybějí jakékoli důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace. Antivirotický lék remdesivir získal celosvětovou pozornost coby potenciálně účinný lék pro pacienty s vážným průběhem covidu-19 a zdravotníci jej čím dál častěji používají při léčbě pacientů v nemocnici. Jeho skutečná účinnost v klinické praxi nicméně zůstává nejistá.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 21:28|

Trump opustil nemocnici a vrátil se do Bílého domu. Podle některých lékařů se chová nezodpovědně

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer opustil vojenskou nemocnici Waltera Reeda nedaleko Washingtonu, kde se tři dny léčil s covidem-19. Z koronavirové infekce se má nadále zotavovat v Bílém domě. Trump oznámil, že hodlá brzy opět pokračovat v kampani před prezidentskými volbami, které se uskuteční už za necelý měsíc. Někteří odborníci Trumpa za návrat do Bílého domu kritizují, údajně se chová nezodpovědně. I nadále by měl být v péči lékařů.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 21:56|

Trump je s covidem v nemocnici. Podle lékaře ale nepotřebuje kyslíkovou léčbu a nemá ani horečku

Americký prezident Donald Trump začal brát lék remdesivir, informoval lékař Bílého domu. Čtyřiasedmdesátiletý Trump byl v noci na sobotu (v pátek večer místního času) převezen do vojenské nemocnice poté, co se u něj ve čtvrtek potvrdil koronavirus. Očekává se, že v péči lékařů stráví několik dní. Prezidentův ošetřující lékař Sean Conley uvedl, že se americké hlavě státu daří velmi dobře, nepotřebuje kyslíkovou léčbu a nemá horečku. Trump z nemocnice na Twitteru rovněž napsal, že vývoj je podle něj dobrý.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 20:48|

Lidé z Česka budou moci od října do Saska bez karantény, pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by měl být od pondělí vyhlášen nouzový stav. Je nutný kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Konkrétní opatření se chystá resort představit ve středu, podle Prymuly by ale například od pondělka nemělo být na vnitřních akcích víc než deset lidí, na venkovní víc než dvacet. V pondělí v Česku dohromady přibylo 1287 nově nakažených koronavirem. Sousední německá země Sasko umožní od října vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, jejich pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 18:35|

Čekáme na vás, vzkázal španělský premiér zahraničním turistům. Země se otevře v červenci

Španělsko umožní od července vstup do země turistům ze zahraničí, oznámil premiér Pedro Sánchez. Vláda s ohledem na klesající počty nově nakažených covidem-19 i zemřelých postupně ruší opatření, která ve snaze zabránit šíření koronaviru zavedla v polovině března. Speciální poradce britského premiéra Dominic Cummings čelí výzvám k rezignaci poté, co média přinesla informaci o tom, že opakovaně porušil karanténu v době, kdy vykazoval příznaky covidu-19. Epicentrem pandemie koronaviru se nově stala Jižní Amerika. Nakažení rychle přibývají v Brazílii, Mexiku, Peru, Chile i Argentině.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 22:32|

Remdesivir podle studie zkracuje léčbu covidu-19, zárukou přežití ale není

Lék remdesivir podávaný intravenózně deset dní uspíšil vyléčení pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19 o čtyři dny. Pacienti, kteří ho dostávali, se vyléčili za 11 dní, zatímco ti, kterým bylo podáváno placebo, za 15 dní. Vyplývá to ze studie zveřejněné časopisem New England Journal of Medicine. Její autoři zároveň zdůraznili, že podání remdesiviru není samo o sobě zárukou přežití.
23. 5. 2020|

Rakušané po sedmi týdnech nakoupili ve velkých obchodech. Španělé zaplnili promenády

Mnoho Rakušanů využilo toho, že se po sedmi týdnech mohly otevřít všechny obchody, včetně nákupních center a prodejen s plochou nad 400 metrů čtverečních. Na některých místech se tvořily dlouhé fronty. Španělé vyrazili po sedmi týdnech na procházky, ale jen v daných hodinách. Přesto se zaplnily promenády a veřejná prostranství, zejména v Barceloně. Úřady ve Spojených státech povolily nouzové a omezené používání léku remdesivir, po němž se někteří pacienti s nemocí COVID-19 rychleji uzdravili. Remdesivir vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.
2. 5. 2020Aktualizováno2. 5. 2020, 21:57|

Sněmovna sestavila seznam adeptů na státní vyznamenání. Jsou na něm veteráni, vědci i zachránci

Sněmovní podvýbor tento týden schválil seznam téměř padesáti osobností navrhovaných na státní vyznamenání, rozhodovat o něm bude dolní komora. Sedm jmen vytipovala veřejnost, další čtyři desítky poslanci. Na seznamu, který má Česká televize k dispozici, jsou zástupci vědy, váleční veteráni nebo lidé, kteří prokázali neobyčejnou statečnost.
25. 4. 2020|

Remdesivir je velmi účinný, naznačují interní výzkumné informace Chicagské univerzity

Stav pacientů s nemocí COVID-19 se po podání antivirotika remdesivir rychle zlepšuje. Vyplývá to z dílčích výsledků studie Chicagské univerzity, podle kterých byli takřka všichni pacienti do týdne propuštěni z nemocnice. Společnost Gilead, jejíž akcie v reakci na slibné zprávy v médiích skokově posílily, ale upozornila, že před učiněním závěrů bude nezbytné vyhodnotit konečná data. Obdobné prohlášení vydala i sama Chicagská univerzita, která poukázala na to, že interní výzkumné informace byly zveřejněny bez schválení, napsala agentura Reuters.
17. 4. 2020|

Čekejte to nejhorší, slyšeli blízcí nemocného taxikáře od lékařů. Nyní jim děkují, muž žije

COVID-19 má nyní v Česku přes 160 obětí. Není mezi nimi však taxikář, který se nakazil již počátkem března a lékaři se dlouho obávali o jeho život. Nakonec pro něj získali i experimentální přípravek Remdesivir. Muž je stále na přístrojích, ale již může dýchat sám a lékaři doufají, že jej již brzy budou moci pustit domů.
15. 4. 2020|

Vláda projedná otevření dalších obchodů. Hamáček chce nouzový stav i po 30. dubnu

Vláda se chystá v pondělí projednat další uvolňování omezujících nařízení. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se mohly otevřít například papírnictví nebo prodejny s obuví. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek řekl, že situace v souvislosti s koronavirem v Česku bude zřejmě i po 30. dubnu vyžadovat nouzový stav. Zaznělo to na brífinku po jednání krizového štábu s hejtmany.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 21:23|

Výrobce léku remdesivir přestává udílet povolení k jeho užití. Kvůli přílišné poptávce

Americká firma Gilead Sciences, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.
22. 3. 2020|

Trump vyzval k urychlenému schválení léků na koronavirus

Prezident Donald Trump vyzval americké zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus. Mezi nimi zmínil i remdesivir, který vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář. Počet nakažených v USA ve čtvrtek překonal hranici deseti tisíc, přes 150 jich už nemoci podlehlo, uvedla univerzita Johnse Hopkinse.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 19:20|

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválí použití léku remdesivir v Česku

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na webu informoval, že dá léku na COVID-19 s účinnou látkou remdesivir kladné stanovisko. Použití zatím v ČR a EU neschváleného léku musí povolit ministerstvo zdravotnictví na základě stanoviska SÚKL. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula již dříve uvedl, že Česko je v kontaktu s americkou firmou Gilead, která lék vyvíjí. Může požádat o jeho použití pro vybrané české pacienty.
17. 3. 2020|