TÉMA

Covid

Příští globální pandemii způsobí chřipka, předpokládají vědci. Obávají se ale také nemoci X

Přibližně jednou za půlstoletí zasáhne svět nějaká pandemie. Podle předních světových expertů na infekční nemoci je nejpravděpodobnější příčinou té příští chřipka.
včera|

V Česku přibývá dětí, které se předávkovaly běžně dostupnými léky

Případů předávkování běžnými léky u dětí a dospívajících v posledních dvou letech v Česku přibylo. Otravu si nejčastěji přivodí v kombinaci s jinými návykovými látkami nebo alkoholem. Ve většině případů jde o pokus o demonstrativní sebevraždu. V jiných případech jsou mladiství ovlivněni výzvami vrstevníků na sociálních sítích. Častěji se předávkují dívky než chlapci, uvedli na čtvrteční tiskové konferenci zástupci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 20:40|

Lidé, kteří uvěří dezinformacím o covidu, trápí více stresu, ukázal výzkum

Obliba konspiračních teorií o covidu, nadpřirozená vysvětlení původu této nemoci i důvěra v nefunkční léky proti této chorobě. Lidé, kteří sdílejí tyto hodnoty, projevují výrazně vyšší hodnoty emočního stresu, ukázal výzkum psychologů Kenta Harbera a Valerie Vilyové.
4. 4. 2024|

Vědci prozkoumali muže, který absolvoval 217 očkování proti covidu. Nenašli u něj ani jediný zdravotní problém

Vědci z univerzity v německém Erlangenu zkoumali vzorky krve u muže, který se nechal více než dvousetkrát naočkovat proti nemoci covid-19. Zjistili, že jeho imunitní systém funguje zcela normálně, píše dnes agentura DPA. Výzkumníci však zdůraznili, že se jedná o ojedinělý případ a že výslovně nedoporučují takový postup opakovat.
6. 3. 2024|

Nezaměstnanost v lednu stoupla na čtyři procenta, je tak nejvyšší za skoro tři roky

Nezaměstnanost v Česku letos v lednu vzrostla na čtyři procenta z prosincových 3,7 procenta. Je tak nyní nejvyšší za téměř tři roky, od dubna roku 2021. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Uchazečů o práci bylo ke konci ledna 295 546. Bylo jich tak stejně jako loni v prosinci více než volných míst, kterých úřad evidoval 266 783.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 10:30|

Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou

Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.
24. 1. 2024|

O očkování dětí proti covidu má v Česku zájem jen málo rodičů. Vakcíny jich využily desítky

O nové vakcíny proti covidu určené pro ty nejmenší není v Česku zájem. Do konce roku 2023 dostalo očkování pouhých 56 dětí, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort přitom v listopadu zajistil vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer pro celkem 1600 dětí, především pro ty chronicky nemocné. Jak ale zjistila Česká televize, ani rodiče takových pacientů o ně nejeví zájem. Lékaři jim navíc doporučují raději očkování proti chřipce.
10. 1. 2024|

Covid sílí, případů bude přibývat do Vánoc a v lednu

Ministerstvo zdravotnictví očekává podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Současné počty případů i hospitalizací jsou podle dat resortu zdravotnictví nejvyšší od loňského října. Podle Pavlovice ale do nemocnic míří nemocní primárně s jinými potížemi, nikoliv kvůli stavu způsobenému koronavirem. Žádná plošná opatření ministerstvo nechystá.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 19:55|

Australský premiér po sedmi letech jedná v Pekingu. „Musíme s Čínou spolupracovat, pokud to jde,“ řekl

Australský premiér Anthony Albanese se v Pekingu sešel s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Během návštěvy zdůraznil význam pevných vztahů mezi oběma zeměmi a uvedl, že o sporných otázkách je důležité jednat, píše agentura Reuters. Albanese je po sedmi letech prvním předsedou australské vlády, který Čínu navštívil. Vztahy obou zemí narušil covid, omezování čínské firmy Huawei i australská kritika zacházení s lidskými právy v asijské zemi.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 22:14|

Lidí trpících syndromem vyhoření přibývá. Někteří zaměstnavatelé se mu snaží předcházet

Podle Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice se zhruba každý čtvrtý Čech potýká se syndromem vyhoření. Čísla se zvýšila po covidu a se zhoršením ekonomické situace. Příčinou podle odborníků nebývá jen pracovní vyčerpání, ale jakákoliv dlouhodobá zátěž.
3. 7. 2023|

Německo udělalo formální tečku za pandemií. Ukončilo provoz covidové aplikace

Oficiální německá mobilní aplikace Corona-Warn-App pro varování před koronavirem ve čtvrtek přešla do spánkového režimu, což je dalším symbolem překonání pandemie covidu-19. Projekt za téměř 230 milionů eur definitivně skončil, stejně jako protipandemická opatření. Ta ve spolkové republice skončila letos na jaře.
1. 6. 2023|

Češi se zbavují chalup. Je po covidu a navíc recese, vysvětlují makléři

Lidé v Česku podle realitních společností začali prodávat chalupy. Jejich ceny tak klesají i o desítky procent. Za důvody makléři označují odeznění covidu i ekonomickou recesi. Trend by měl kulminovat v dalších měsících.
14. 5. 2023|

Plošné covidové izolace mají brzy skončit, nově se o nich bude rozhodovat individuálně

Plošné izolace kvůli covidu by měly skončit v polovině dubna. O jejich nutnosti budou nově individuálně rozhodovat lékaři nebo hygienici. V Česku se teď s covidem léčí zhruba sedm tisíc lidí. Za únor eviduje správa sociálního zabezpečení přes 19 tisíc elektronických potvrzení o nařízení izolace.
1. 4. 2023|

Čínští důchodci se bouří v ulicích. Úřady jim osekaly zdravotní pojištění

Čína čelí v poslední době sociálním nepokojům. Před pár měsíci se lidé bouřili kvůli tvrdý opatřením zavedeným kvůli pandemii covidu, teď protestují důchodci, kterým úřady sáhly na zdravotní pojištění. Do ulic vyšly stovky starších lidí v několika městech, některé z nich úřady pozatýkaly. Penzisté demonstrují v době, kdy je čínský státní rozpočet silně napnutý.
24. 2. 2023|

Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským

Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.
15. 1. 2023|

Pohřební ústavy v Číně nestíhají, úřady ale dál přiznávají minimum obětí covidu-19

Čína podle vlastních statistik zaznamenala od začátku pandemie přes pět tisíc úmrtí na následky covidu-19. Peking aktuálně čelí rostoucímu tlaku, aby klíčová data upřesnil a doplnil. Nad čínskou oficiální bilancí se vznáší řada otazníků zejména po uvolnění opatření a prudkém nárůstu nových diagnóz. Obavy vyvolávají i blížící se oslavy nového lunárního roku, kdy se celá asijská země dává do pohybu.
13. 1. 2023|

Začala epidemie respiračních onemocnění, hlásí ministerstvo zdravotnictví

Česko překročilo hranici epidemie akutních respiračních onemocnění. Vyplývá to ze zprávy Státního zdravotního ústavu, podle kterého je nemocných přes 2300 na 100 tisíc obyvatel. To je víc než třetinový nárůst v porovnání s předchozím týdnem. Lékaři nové případy evidují ve všech krajích a věkových kategoriích, nejvíc přibývá chřipky. Formálně epidemii vyhlašuje hlavní hygienička.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 18:56|

Vazby Británie na EU mizí. Ve skupině největších obchodních partnerů Německa ji předstihlo i Česko

Británie v letošním roce poprvé v novodobé historii vypadne z desítky největších obchodních partnerů Německa. V nedávné době ji předstihla v žebříčku nejvýznamnějších obchodních partnerů Česká republika. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na analýzu německé rozvojové agentury Germany Trade and Invest (GTAI).
4. 12. 2022|

Muž, který tvrdil, že lékaři v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem, míří znovu před soud

Pavel Hlávka, kterého soud původně zprostil obžaloby z šíření poplašné zprávy, před něj zamíří znovu. Plzeňský krajský soud zrušil osvobozující rozsudek na základě odvolání státního zástupce. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň-město Josef Prach. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin, který však na covid nezabírá.
29. 11. 2022|

Čína zpřísnila proticovidová opatření. V továrně na výrobky Apple propukly nepokoje

Čínské úřady ve středu zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covid-19, a zvýšily tak obavy investorů o ekonomiku. V největší továrně na výrobu chytrých telefonů od společnosti Apple na světě propukly nové nepokoje, které podle agentury Reuters poukazují na sociální a finanční dopady těchto omezení.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 21:59|

Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta

Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.
15. 11. 2022|

Vědci by měli více mluvit s veřejností. Změny od ní přicházejí častěji než od politiků, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Zdravotní krize, klimatická krize, krize potravinářská. S čím si vědci poradí a na co je lidský mozek krátký? V pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali odborníci na téma Věda jako spása. Pozváni byli molekulární biolog Marián Hajdúch, strukturní virolog Pavel Plevka, odbornice na enviromentální chemii Jana Klánová, bioklimatolog Miroslav Trnka, agroekoložka Milada Šťastná a rostlinný genetik Karel Říha.
18. 10. 2022|

Čínská ekonomika se zadrhává. Doplácí na lockdowny a hypoteční krizi

Čínská ekonomika zpomaluje. Na vině je mimo jiné nulová tolerance vůči šíření koronaviru nebo hypoteční krize. Ještě na začátku roku investiční banka Nomura předpokládala letošní růst ekonomiky o 4,3 procenta HDP. Nyní Světová banka hovoří o růstu kolem 2,8 procenta. Propadá se i jüan a roste nezaměstnanost.
12. 10. 2022|

Šíření covidu v Česku zrychluje. Jsme v jiné situaci než minule, rizikové skupiny by se ale měly očkovat, řekl Dušek

Šíření covidu v Česku zrychluje a podle predikcí i dál bude. Za úterý přibylo, stejně jako za pondělí, přes tři tisíce případů. V nemocnicích leží v souvislosti s nákazou kolem osmi set pacientů. Podle odborníků čísla během podzimu porostou.
14. 9. 2022|