TÉMA

Fakultní nemocnice u svaté Anny

Zemřel kardiolog Tomáš Kára. Stál u zrodu Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Zemřel lékař a spolutvůrce Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (ICRC) Tomáš Kára. Trpěl rakovinou, bylo mu 56 let. O úmrtí informovala Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára pracoval. Byl výjimečnou osobností české i mezinárodní medicíny, předním expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny, uvedla nemocnice. Letos získal Cenu města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.
včera|

Kardiologové chtějí víc ambulancí srdečního selhání. Pětina pacientů po propuštění z nemocnice umírá

Kardiologové usilují o vznik většího počtu ambulancí srdečního selhání. Mají pomoct s péčí o pacienty, kterých každý rok rapidně přibývá, a to i kvůli stárnutí populace. To, že navazující péče chybí, má negativní vliv i na přežití pacientů, teď jich zhruba dvacet procent po propuštění z nemocnice umírá. Zaznělo to na středeční kardiologické konferenci ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně (FNUSA), které se účastnili lékaři z celé republiky.
6. 3. 2024|

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Nemocnice u svaté Anny zřizuje tým mobilní paliativní péče. Za den zvládne lékař až čtyři výjezdy

Poslední chvíle prožít doma mezi nejbližšími si přeje skoro každý, ale ne každému se to splní. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny nově zřizuje tým mobilní paliativní péče, který tuto cestu otevírá. Deset zdravotníků se zatím stará o patnáct pacientů.
30. 9. 2023|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

V neděli přibylo 2996 nakažených. Situace v brněnských nemocnicích je podle hejtmana kritická

Nemocnice ruší operace kvůli velkému množství pacientů s covidem-19, o které se musí postarat, nebo otevírají další koronavirová oddělení. Situace je kritická hlavně v brněnských nemocnicích. V Česku přibývá lidí nakažených covidem i hospitalizovaných, na Moravě rostou počty rychleji než v Čechách. V neděli přibylo 2996 prokázaných případů. V osmi okresech v Česku začalo druhé kolo testování ve školách, v dalších 23 první, předběžně hlásí mnoho škol jednotky pozitivních případů.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 19:59|

Otevírají se další očkovací centra bez registrace, postupně mají být ve všech krajích

V dalších českých městech se otevírají očkovací centra, kde nebude nutná předchozí registrace. Vakcínu dostali ve středu zájemci ve zlínské PSG aréně nebo v obchodním centru Nová Karolina v Ostravě. Pro velký zájem otevřelo už dopoledne očkovací místo v obchodním centru Olympia v Brně. Původně mělo začít fungovat až v poledne. Další zájemci by se od příštího týdne mohli bez registrace očkovat i v Olomouci nebo Hradci Králové, v obou případech se bude vakcína podávat v obchodních centrech.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 12:05|

Brněnští vědci zkoumají paměť bílých krvinek po očkování. Napoví, jak dlouho vakcína ochrání

Ve výzkumu buněčné imunity proti nemoci covid-19 pokračují vědci z Centra buněčného a tkáňového inženýrství Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Od května zjišťovali z krevních vzorků dobrovolníků množství paměťových buněk, které se tvoří po prodělání nemoci. Teď vědce zajímá vývoj buněčné imunity vytvořené díky očkování.
12. 3. 2021|

Pokračuje pozastavení odkladných operací, část poslanců by chtěla nechat rozhodnout nemocnice

Desítky tisíc odložených zákroků a několikaměsíční čekací doby na operace. S neustupující epidemií covidu-19 pokračuje i zákaz provádění odkladné péče. Některé nemocnice by ale přivítaly, kdyby i teď mohly operovat také neakutní zákroky. Prosadit to chce i část poslanců zdravotního výboru. Podle nich by si namísto plošného zákazu měli o odkladu péče podobně jako na jaře rozhodnout sami ředitelé nemocnic.
14. 2. 2021|

Chytré turnikety v Masarykově onkologickém ústavu měří teplotu a poznají, jestli má člověk roušku

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) instaloval u vstupů terminály, které automaticky měří teplotu a také rozpoznají člověka bez roušky. Turniket jej pak nepustí dovnitř. Onkologický ústav a obě fakultní nemocnice v Brně zatím povolují návštěvy. Město je ve svých dvou nemocničních zařízeních od pondělka zakázalo.
27. 7. 2020|

Lůžka s ventilátory chystají Na Homolce a U svaté Anny. Vláda také řešila půjčky podnikatelům

Pro pacienty s koronavirem budou připraveny pražská Nemocnice Na Homolce a brněnská U svaté Anny. Chystají tam lůžka s ventilátory. Seniorům nad 70 let doporučila vláda, aby nevycházeli z domovů, a těm z domovů pro seniory zakázala opouštět areál. Ve vážném stavu jsou kvůli onemocnění Covid-19 tři pacienti. V úterý bude vláda pokračovat v debatě o prodloužení a rozšíření ošetřovného, aby zahrnulo i živnostníky. Nově se otevřou galanterie, aby si veřejnost mohla ušít roušky, a opravny elektroniky. Od středy se uzavřou stacionáře a nízkoprahová centra pro děti.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 22:27|