TÉMA

Stade de France

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. V pohotovosti jsou fanoušci i policisté

V Paříži začalo mistrovství světa v ragby. Tedy ve sportu, jehož popularita v posledních letech strmě roste. Bezpečnostní opatření během šampionátu vnímají úřady jako zátěžový test před letní olympiádou, kterou země pořádá v příštím roce, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
8. 9. 2023|

Francie si připomněla oběti útoků na Bataclan a další místa v Paříži, uplynulo od nich šest let

Francie si připomíná oběti série teroristických útoků v Paříži. Před šesti lety, 13. listopadu 2015, při nich zemřelo 130 lidí a více než tři sta padesát dalších utrpělo zranění. Pietní akty se konaly za přítomnosti premiéra Jeana Castexe na různých místech Paříže a jejího předměstí Saint-Denis, které byly dějišti islamistických útoků. Vzpomínky se konají v době, kdy Francie sleduje proces s obviněnými z atentátů.
13. 11. 2021|

Neúspěšný útočník z francouzského rychlovlaku dostal doživotí

Soud v Paříži uložil trest doživotního vězení muslimskému radikálovi Ajjúbu Chazzanímu, který v srpnu 2015 zaútočil střelnými zbraněmi na cestující v rychlovlaku Thalys na lince z Amsterdamu přes Brusel do Paříže. Atentátníka přemohli tři Američané.
17. 12. 2020|

Ve Francii začal soud kvůli atentátu v rychlovlaku Thalys. Útočníkovi hrozí doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření začal v Paříži proces s Ajjúbem Chazzaním, který se v roce 2015 pokusil spáchat atentát v rychlovlaku Thalys. Krveprolití tehdy zabránili tři Američané. Proces by měl trvat do 17. prosince, informovala agentura AFP.
16. 11. 2020|

Pařížské útoky se dostanou před soud. Prokuratura obžalovala 20 lidí

Vyšetřující soudci ve Francii vznesli za teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015 žalobu proti dvaceti lidem. Mimo jiné i proti Salahu Abdeslamovi, který je považován za jediného přeživšího z útočníků. V pondělí o tom informovala francouzská prokuratura. Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly životy 130 lidí. Termín procesu znám není, podle médií by ale mohl začít v roce 2021.
16. 3. 2020|