TÉMA

Rychlotesty

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Pandemie ve světě: Anglie otevře obchody, kadeřnictví i zoo

V Portugalsku v neděli po více než dvouměsíční uzávěře otevírají muzea i terasy kaváren. Země postoupila do druhé etapy uvolňování a pozvolností kroků se chce vyhnout novému nárůstu případů koronaviru. Všichni občané Anglie by pak měli mít od pátku přístup ke dvěma rychlotestům na koronavirus týdně. Premiér Boris Johnson rovněž potvrdil, že od příštího týdne mohou otevřít provozovny jako kadeřnictví, posilovny nebo třeba knihkupectví.
5. 4. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 19:36|

Bavorsko a Sasko nabízí Česku lůžka, očkování i rychlotesty

Bavorsko se Saskem chtějí České republice poskytnout vedle očkování proti covidu-19 také rychlotesty, sdělil bavorský premiér Markus Söder. Zopakoval rovněž, že Německo nabízí Česku lůžka pro infikované. Pomoc přislíbil i Söderův saský kolega Michael Kretschmer. „Přejeme si také, aby od spolkové vlády a Evropy přišla další podpora ve zvýšených dodávkách vakcíny,“ poznamenal. Návrhy pomoci přicházejí i z Rakouska a Slovinska.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 18:13|

Pardubické nemocnice odmítají používat rychlotesty na koronavirus. Kvůli chybným výsledkům

Sady rychlotestů, které pardubické nemocnice dostaly od státu, nejsou podle nich spolehlivé. Jedna přitom stojí zhruba tři sta korun. Jedním z míst, kde se testování trochu vymklo z rukou, je léčebna v Moravské Třebové. Kvůli pozitivnímu výsledku z rychlotestů u osmi zdravotníků zde hrozilo omezení péče. Následné vyšetření ale nemoc covid-19 u nikoho z nich nepotvrdilo.
9. 5. 2020|

Moravskoslezský kraj testuje na koronavirus zaměstnance i klienty domovů. Nově pozitivních je zatím 13 lidí

Moravskoslezský kraj začal jako první testovat na nový typ koronaviru nejen všechny zaměstnance, ale i klienty domovů pro seniory a podobných zařízení. Rychlotesty tam zatím odhalily deset pracovníků a tři klienty s podezřením na COVID-19. Pozitivní výsledky ale musí potvrdit klasický laboratorní test. Testování všech svých zaměstnanců musejí domovy se sociální péčí zajistit každých čtrnáct dní, vyplývá to z mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.
14. 4. 2020|

Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 23:14|

V Česku se z koronaviru vyléčili první tři lidé. Jde o pacienty z ústecké nemocnice

V Česku se z nemoci způsobené novým koronavirem vyléčili první tři lidé. Byli to pacienti z nemocnice v Ústí nad Labem, pocházejí z Děčína. Patřili mezi první pacienty v tuzemsku. Potvrzených případů nákazy bylo v pondělí večer 344, od rána tak přibylo 46 nových. U 54 procent hygienici vědí, kde se lidé nakazili, téměř u poloviny však původ neznají. Tři pacienti jsou ale ve vážném stavu. Testováno bylo v Česku přes pět tisíc lidí. Státní ústav pro kontrolu léčiv oznámil, že vyvíjenému léku remdesivir dá kladné stanovisko.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 21:23|