TÉMA

Zavření

Francie zavře školy, cestovat se bude smět jen do 10 kilometrů od domova

Ve Francii se nejméně na tři týdny zavřou školy, což bude v této zemi v letošním školním roce kvůli pandemii poprvé. Od sobotního večera také na jeden měsíc začne platit omezení pro pohyb výhradně v okruhu do deseti kilometrů od bydliště pro celou Francii, dosud to platilo jen v 19 departementech. Zpřísnění opatření kvůli epidemii covidu-19 ve středu večer spoluobčanům oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.
31. 3. 2021|

Ústavní soud zrušil část lednového omezení pro maloobchod a služby. Neznamená to jejich otevření, upozornil

Ústavní soud zrušil část vládního ustanovení zakazujícího maloobchodní prodej a poskytování služeb v provozovnách. Vláda podle něj opatření dostatečně neodůvodnila. Týká se to usnesení z konce ledna platného do poloviny února. Stížnost proti vládnímu opatření podala skupina senátorů. Svaz obchodu a cestovního ruchu už vyzval vládu, aby předložila návrh na náhradu škod za uzavření prodejen.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 17:09|

Německo od středy zavře většinu obchodů i školy. Zpřísněná opatření mají trvat do 10. ledna

Německo výrazně zpřísní protiepidemická opatření ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru. Kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se v neděli dohodli, že zpřísnění bude platit v období od 16. prosince do 10. ledna. V té době budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají nezbytný sortiment, jako jsou například potraviny, oznámila Merkelová. Kromě toho mají být v zásadě zavřené i školy a lidé by měli víc pracovat z domova.
13. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 12:07|

Sasko zavírá školy. Učí se v nich i čeští žáci, kteří se do lavic vrátili před pár dny

Sasko od pondělí zavírá všechny školy. Třeba jen v Pirně studuje téměř stovka českých žáků a někteří se do lavic vrátili teprve před pár dny. V Sasku je nyní epidemická situace nejhorší ze všech 16 německých spolkových zemí.
12. 12. 2020|

Boji s koronavirovou krizí má velet hejtman. Hygienici jednali chaoticky, uvedli lídři v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv Moravskoslezský kraj v rámci koronavirové nákazy vykazoval nejvyšší nárůst nakažených, v současnosti naopak patří mezi regiony s nejnižším šířením nemoci. Boj s lokálními ohnisky ale podle kandidátů do vedení kraje odhalil slabá místa jako nedostatečné kompetence hejtmana nebo chaotičnost počínání hygienické stanice. Pandemie bude mít také dopad na příjmy kraje, ve kterém vláda plánuje útlum tradičního těžebního průmyslu.
25. 9. 2020|

Volný pohyb osob se výrazně omezuje. Povolené jsou cesty například za prací, nákupem nebo lékařem

Vláda zakázala s účinností od půlnoci z neděle na pondělí do 24. března 6:00 kvůli šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Tento zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od půlnoci také podle dřívějších opatření nesmí Češi překročit hranice a cizinci zase nemohou do tuzemska.
15. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 01:35|