TÉMA

Oteplení

Ke konci týdne se v Česku opět oteplí. Někde může být až 26 stupňů

Teploty v Česku se ke konci týdne vrátí nad dvacet stupňů Celsia, v neděli může být zejména na jihovýchodě země až 26 stupňů, rána budou ale chladná, v pátek se mohou objevit ještě přízemní mrazíky. Jinak meteorologové očekávají převážně polojasno, většinou bez deště. Na začátku příštího týdne se pak opět ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Už uplynulý víkend a začátek tohoto týdne byl nadprůměrně teplý, v neděli Česko zažilo letošní první tropický den, teploty přesáhly třicet stupňů Celsia.
11. 4. 2024|

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

Postupně se oteplí, koncem týdne mají dorazit srážky. Meteorologové varují před námrazou

Počasí na začátku tohoto týdne budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i přes deset stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty sjednotí a o víkendu se budou pohybovat od sedmi do dvanácti stupňů. Od pátku už nemá mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne, koncem týdne se přidá déšť, na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. V noci na úterý se v Česku vyskytnou mrznoucí mlhy a námraza na silnicích a chodnících. Počítat by s tím měli zejména lidé v jihozápadní polovině země.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:30|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

Mrazy na víkend mírně poleví, přes den se teploty dostanou i nad nulu

Mrazy v Česku na víkend mírně poleví, přes den se teploty na některých místech vyšplhají na tři stupně. Na horách na severu a severovýchodě může do konce týdne připadnout kolem pěti centimetrů sněhu. Výraznější oteplení meteorologové očekávají ve středu. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
11. 1. 2024|

Víkend přinese oteplení, v příštím týdnu mohou teploty vystoupat k deseti stupňům

V Česku se o víkendu oteplí, denní teploty v průměru vyšplhají nad nula stupňů Celsia. I tak ale bude v noci stále mrznout. O víkendu by mělo sněžit nebo pršet, při mrznoucím dešti pak hrozí tvorba ledovky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výraznější oteplení očekávají meteorologové v příštím týdnu, v Čechách až k deseti stupňům Celsia, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji.
7. 12. 2023|

O víkendu se oteplí. Meteorologové varují na východě Česka před silným větrem

V Česku se na víkend oteplí. Odpolední teploty by se v pátek a sobotu mohly opět dostat přes dvacet stupňů Celsia. Bude ale většinou oblačno nebo zataženo, místy s občasným deštěm nebo mrholením. Na východě Česka navíc meteorologové čekají silný vítr. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 11:02|

Trendy z přímořských oblastí přicházejí do Česka, řekl k oteplování Hladík. Zeleň chce více chránit

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělních Událostech, komentářích k tématu změn klimatu a vln veder v Česku mimo jiné řekl, že chce změnit legislativu tak, aby například stromořadí měla stejnou úroveň ochrany jako vodovody či plynovody. Urbanista Peter Bednár upozornil, že ve městech jsou problémové především jejich okrajové části, kde často chybí stín a interiéry jsou navíc navrženy tak, aby se do nich dostalo co nejvíce slunečního světla.
11. 7. 2023|

Na začátku týdne dosáhnou teploty až 15 stupňů, meteorologové varují před silným větrem

Česko čekají dva teplé dny s teplotami kolem patnácti stupňů Celsia. Zároveň má během pondělí a znovu od úterního odpoledne foukat silný vítr, varoval Český hydrometeorologický ústav. Ve středu se pak citelně ochladí, noční teploty opět spadnou pod bod mrazu. Vyplývá to z týdenní předpovědi, kterou zveřejnil ČHMÚ.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 11:08|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

Víkend přinese oteplení. Na horách bude sněžit, později může pršet

O nadcházejícím víkendu se v Česku oteplí a přibude oblačnosti. Teploty přes den se zvednou nad nulu. Meteorologové očekávají srážky. Na horách bude nejprve sněžit, později může pršet i ve vyšších polohách. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
9. 2. 2023|

Česko zasáhnou silné bouřky, v pátek se oteplí

Celé Česko zasáhnou ve čtvrtek a v pátek silné bouřky. Doprovázet je budou přívalové deště a kroupy. Hladiny toků tak mohou vystoupat na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už v předchozích dnech v části země vydatně pršelo a hladiny některých řek se dostaly na nejvyšší povodňový stupeň. Teploty se v následujících dnech vrátí na letní hodnoty, nejtepleji bude v pátek, až 29 stupňů Celsia.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 11:54|

Po dlouhé zimě přišel rychlý skok do horkých dní

Před dvěma týdny bylo nebývalé chladno, teď je i 29 stupňů Celsia. Jak časté jsou takové prudké změny v teplotách, a kde v Česku bude nejdéle pokračovat sucho?
13. 5. 2022|

Do Česka opět míří velmi silný vítr, nejsilnější bude ve čtvrtek dopoledne

Počasí ve střední Evropě se vyznačuje oteplením. Zima ještě oficiálně neskončila, ranní mrazy se ale zmírnily a odpolední teploty už několikátý den připomínají spíše konec března. Nadprůměrně teplé počasí bude navíc pokračovat. Meteorologové varují před silným větrem.
15. 2. 2022|

Další dny bude hrozit vznik ledovky. Na Silvestra ale teploty dosáhnou až patnácti stupňů Celsia

Po mrazivém víkendu se v Česku v týdnu oteplí. Mrznoucí déšť ale může ještě v úterý a první polovině středy působit ledovku, varují před ní meteorologové. Poslední den tohoto roku se už ale můžou teploty dostat až k patnácti stupňům Celsia. Teplý a poměrně suchý bude i začátek nového roku, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 17:51|

Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod

Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|

Čeká nás teplý listopadový víkend a po něm nástup zimního počasí

Meteorologická zima začíná 1. prosince. Vypadá to ale, že prvních vloček v nížinách se dočkáme už o pár dní dřív. Ještě předtím je před námi docela vlídný podzimní víkend.
19. 11. 2021|

V následujících dnech se oteplí, ve středu mohou padat i teplotní rekordy

Příliv studeného vzduchu slábne. Teplota se ve čtvrtek odpoledne ještě většinou nedostala nad 10 stupňů. Od pátku se ale díky teplejšímu oceánskému proudění oteplí. V příštím týdnu mohou padat na některých místech i teplotní rekordy. Nejteplejším dnem bude středa.
14. 10. 2021|

Po teplém víkendu se značně ochladí, objeví se déšť i sníh

Po mrazivé noci ze čtvrtka na pátek se Česko dočká teplého závěru týdne. Nejteplejší bude neděle, kdy meteorologové očekávají až 21 °C. Poté ale přijde opět ochlazení. V následujícím týdnu může ve vyšších polohách napadnout až 20 centimetrů sněhu. V souvislosti se sněhem evidovali policisté ve čtvrtek desítky dopravních nehod. Kvůli ochraně úrody před mrazem budou také už třetí noc v řadě hořet ohně v sadech na Uherskohradišťsku.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 20:04|
Počasí

Krátká návštěva jara. Oteplení přijde po víkendu, vydrží však jen tři dny

Zavřené bary a kulturní zařízení mohou svádět k trávení času venku, na procházky v přírodě se však bude nutno tento víkend ještě teple obléknout. Sobotní noc bude chladná a ani neděle nepřinese výrazné oteplení. Toho se dočkáme začátkem týdne, maxima dosáhnou až 17 stupňů, ale jenom dočasně. Příští víkend teploty zamíří k nule.
14. 3. 2020Aktualizováno14. 3. 2020, 14:55|