TÉMA

Zákaz

Kolem setrvání TikToku v USA panuje nejistota. Influenceři se bojí o výdělky, poslanci čínského vměšování

Zákon, který minulý týden schválili američtí zákonodárci, ukládá čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, aby se vzdal amerických aktiv v této sociální síti. Peking to označuje za nátlak. Influenceři mají strach, že přijdou o výdělky a sledující. Oproti tomu se většina amerických poslanců shoduje, že bezpečnost Spojených států je kvůli síti v ohrožení.
19. 3. 2024|

Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu do ulic Starého Města

Radnice Prahy 1 se nevzdává svého plánu zakázat noční vjezd aut do ulic Starého Města. Když to zkusila v listopadu, vyvolalo to velkou vlnu kontroverze a nesouhlasu, načež magistrát obratem vyhlášku zrušil. Jenže teď politici městské části připravují zákazovou vyhlášku znovu.
13. 3. 2024|

Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.
6. 3. 2024|

Stát s látkou HHC zaspal a právo se snaží dohnat rychlík, který ujíždí, míní advokát Joukl

Stát o HHC jednal už minulý rok, ale nic se nestalo, teď nezbylo nic jiného, než do toho problému radikálně „říznout“, podotýká advokát Zdeněk Joukl s tím, že mnoho dětí kvůli HHC skončilo v nemocnici. Nejen kanabinoidu HHC se věnuje další epizoda právního podcastu V hlavě, jehož byl Joukl hostem. Tento advokát je známý také tím, že zastupoval rodinu nemocného Martina, na jehož léčbu se ve veřejné sbírce vybralo více než 150 milionů korun.
6. 3. 2024|

HHC nahradí jiné neprověřené látky, varují odborníci

S blížícím se zákazem prodeje zboží s obsahem kanabinoidu HHC se uživatelé této látky začínají poohlížet po jiných alternativách. Ty se podle odborníků začínají objevovat rychle. Představují přitom velké riziko, protože není možné rychle prověřit, které z nich jsou nebezpečné.
1. 3. 2024|

S tím, kdo bude mít u sebe HHC, bude policie podle Vobořila nakládat stejně, jako by měl konopí

K lidem s HHC a dalšími dvěma psychoaktivními látkami HHC-O a THCP bude policie po jejich zákazu přistupovat podobně jako k těm s konopím. Po jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Členem vládní rady je i policejní prezident. Podle Vobořila začne zákaz platit zřejmě ve středu – po vyhlášení ve Sbírce zákonů.
29. 2. 2024|

Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.
27. 2. 2024|

HHC míří do společnosti heroinu a kokainu. Vobořil byl proti s tím, že jen přijdou jiné variace látky

Vláda navzdory sporům zařadila psychoaktivní látku HHC na seznam těch návykových a zakázaných do společnosti heroinu nebo kokainu. Rozhodnutí musí ještě notifikovat Evropská komise. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) byl proti takovému řešení a poukazoval na neúčinnost prohibice. V Interview ČT24 nyní varoval lidi, kteří se látkou předzásobili, že jde o risk, protože její držení v množstvím větším než malém může být trestné.
15. 2. 2024|

Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam zakázaných návykových látek

Vláda ve středu schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle dříve zveřejněného návrhu ministerstvo zdravotnictví navrhlo zařazení na seznam také pro látky HHC-O a THCP. Termín začátku zákazu ale není jasný, musí ho ještě notifikovat Evropská komise. Podle dopoledního vyjádření Výborného to může trvat až dvacet dní.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:02|

Muž, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky, se i přes zákaz pobytu objevil v Praze. Čeká ho za to soud

Aktivistu Jaroslava Popelku, který loni v březnu na protivládní demonstraci vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea, čeká znovu soud. Žalobce ho k němu poslal za to, že se i přes zákaz pobytu objevil v Praze. ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Popelka za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky dostal kromě zákazu pobytu na území hlavního města také čtyřměsíční podmínku.
14. 2. 2024|

Hokejový zákaz pro Rusy a Bělorusy potrvá i v sezoně 2024/25, rozhodla federace

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) nepustí zpět do soutěží reprezentační týmy ani kluby Ruska a Běloruska. Oběma zemím prodloužila zákaz startů na svých akcích i pro další sezonu 2024/25, Bělorusko tak přijde i o účast v olympijské kvalifikaci. IIHF o rozhodnutí informovala na svém oficiálním webu.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:14|

Bonbony mohou obsahovat víc HHC, než se uvádí na obalu, ukázala analýza pro ČT

Bonbony s obsahem HHC se staly předmětem analýzy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na žádost České televize forenzní analytik zkoumal tři volně prodávané vzorky, kterými se předávkovalo více než sto lidí, nejčastěji děti a mladiství. Trh s nebezpečnými látkami, které často cílí právě na děti, je mnohem širší, upozorňuje adiktolog Tomáš Jandáč. Vláda plánuje výrobky s HHC dočasně zakázat. Novelu chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit ve středu.
9. 2. 2024|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Po zákazu jedné psychoaktivní látky se objeví další, míní Vobořil. Frydrych prosazuje zákaz HHC a podobných

„Problém je, že zakážeme jednu látku, místo abychom ji dobře zregulovali, a už je nachystaná další látka, která je ještě potentnější,“ uvedl v 90' ČT24 národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v souvislosti s případem otrav žáků základní školy v Karlových Varech. Předávkovali se bonbony obsahujícími HHC a skončili v nemocnici. Zákon, který má prodej výrobků s HHC omezit, je nyní ve sněmovně. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych míní, že čím více času se trhu nechá, tím více bude narůstat uživatelů těchto látek. Podle něj by se zakázat měly.
31. 1. 2024|

Poslanci uvažují o zákazu prodeje energetických nápojů dětem. Výrobci se brání, chtějí osvětu

Poslanci by chtěli omezit prodej energetických nápojů dětem – shodují se na tom bez ohledu na stranickou příslušnost. Podle Státního zdravotního ústavu má sklon k rizikové konzumaci energetických nápojů každý desátý dospívající. Složení podle odborníků přitom není pro děti vhodné, v některých je více cukru, než by měly zkonzumovat za celý den.
18. 1. 2024|

Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky

Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|

Seznam „teroristů a extremistů“. Díla zakázaných spisovatelů mizí v Rusku z obchodů i knihoven

Válka na Ukrajině ztížila život řadě ruských autorů, kteří ve své zemi čelí stále tvrdší cenzuře, a jejich díla mizí z obchodů. Ruské úřady předávají seznam zakázaných spisovatelů i knihovnám. Týkají se takzvaných „zahraničních agentů“, kritiků ruské invaze na Ukrajinu nebo děl, v nichž se objevuje tematika sexuálních menšin. Jak zjistil nezávislý zpravodajský server Bumaga na případu Petrohradu, některé knihovny zakázané spisovatele nadále nabízejí, i když pouze na vyžádání. V případě knihoven totiž Rusko zatím k výraznějším postihům nepřistupuje, píše nezávislý web Meduza.
9. 1. 2024|

Slepice mají vyběhnout z klecí. Drůbežáři s přeměnou nespěchají, obávají se levné konkurence

Tři roky zbývají chovatelům slepic na jejich vystěhování z klecí. V nich jich stále žije zhruba polovina v Česku, což zákon brzy zakáže. Náklady na přestavbu chovů odhadují úřady na tři miliardy korun. Chovatelům se do změn nechce, obávají se, že se budou potýkat s lacinější konkurencí ze zahraničí. Není totiž jasné, zda bude zákaz klecového chovu platit v celé Evropské unii. Agrární komora tvrdí, že řada farmářů raději slepice chovat přestane.
8. 12. 2023|

V irském městě zakázali školákům mobily. Nejen při vyučování, ale i ve volném čase

Používání mobilů ve školách omezuje stále větší počet států, aby se děti lépe soustředily na výuku, ale také kvůli riziku kyberšikany. Ve městě Greystones v Irsku zašli ještě o kus dál. Děti tam nesmějí mít smartphony ani mimo školu.
7. 12. 2023|

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Proruské straně zakázali kandidovat ve víkendových místních volbách v Moldavsku

Moldavská komise pro urgentní situace se rozhodla zakázat kandidátům z proruské strany Šance účast ve víkendových místních volbách. Podle agentury Reuters to oznámil premiér Dorin Recean s tím, že důvodem je státní bezpečnost a hybridní válka, kterou podle vlády Rusko vede proti Moldavsku.
3. 11. 2023|

Obava z návratu minulosti. Putin se vrací ke Stalinově éře v době, kdy si Rusko připomíná oběti čistek

Konec října je obdobím, kdy si Rusko obvykle připomíná oběti stalinských represí. Tradice se zrodila v kruhu tamního disentu jako výsledek úsilí hnutí Memorial. Po pádu komunismu se pieta za ty, kteří přišli o život v dobách stalinského velkého teroru, plně etablovala. Ruské úřady ovšem před dvěma lety organizaci Memorial zakázaly, Putinův režim se navíc v poslední době ke stalinské éře hlásí častěji.
2. 11. 2023|

Desetitisíce Haiťanů uprchly před násilím gangů do Nikaraguy. Vláda jim teď zakázala lety

Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.
1. 11. 2023|

Přibude míst, kde budou mít kamiony zakázáno předjíždět. Na D1 by bez nich měl být levý pruh až k Brnu

Ministerstvo dopravy nechá od poloviny listopadu rozmístit značky zakazující kamionům předjíždět na dalších 33 úsecích dálnic. Slibuje si od toho větší plynulost dopravy. Autodopravci naopak tvrdí, že pokud bude zákaz předjíždění na příliš dlouhém nepřetržitém úseku dálnice, plynulost a bezpečnost to spíše zhorší.
25. 10. 2023|