TÉMA

Hackerský útok

Weby ministerstva práce po ranním útoku hackerů opět fungují

Web ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) včetně portálu Jenda pro vyřizování dávek v úterý ráno napadli hackeři, služby úřadu proto dočasně nefungovaly. Útok resort oznámil kolem osmé hodiny ráno. Před čtvrt na dvanáct na síti X napsal, že weby opět fungují. Oznámil také, že žádná osobní data klientů neunikla.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:19|

Stáčení minerálky v Náchodě vyřadil kybernetický útok. Podle pachatelů proto, že zařízení vzniklo v Izraeli

Zařízení, které řídí automatické stáčení minerální vody na kolonádě v Náchodě-Bělovsi, je mimo provoz. Podlehlo kybernetickému útoku. Jeho pachatelé vzkázali, že ho spáchali proto, že je izraelské výroby, a pohrozili útoky i na další izraelské výrobky.
30. 11. 2023|

Jednu z fakult ČVUT napadli hackeři, škola teď zjišťuje škody

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se vypořádává s následky hackerského útoku. Útočníci napadli v neděli ráno síť Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Pro ČT to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Škola podle ní rozsah škod zatím zjišťuje, mělo ale uniknout několik gigabytů dat. Dva jaderné reaktory, které fakulta spravuje, útok neohrozil. Případem se teď zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
10. 11. 2023|

Web a aplikace Českých drah jsou znovu funkční, předtím je napadli hackeři

Web a mobilní aplikaci státního železničního dopravce České dráhy (ČD) v úterý napadli hackeři. Stránky ČD a aplikace Můj vlak tak mohly být několik hodin nedostupné. Po 22:00 se podařilo problém odstranit a systémy jsou už zcela funkční. Firma to večer uvedla na svém twitterovém účtu.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 23:12|

Češi jsou v on-line prostoru bank obezřetní. Index kyberbezpečnosti je 67 procent

Češi jsou v bankovním on-line prostoru opatrní, index kyberbezpečnosti letos dosáhl 67 procent, což je jenom o jeden bod méně než loni. Finanční operace lidé považují za citlivé a k bankovnictví by nikdy neposkytla přístup většina z nich. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace a výzkumná agentura Ipsos.
25. 10. 2022|

Horažďovická léčebna uvěřila e-mailu od falešného ředitele. Poslala mu 1,3 milionu korun

Horažďovickou nemocnici připravil zatím neznámý podvodník o 1,3 milionu korun. O peníze si napsal prostřednictvím e-mailu, ve kterém se vydával za ředitele zdravotnického zařízení. Nemocnice v Horažďovicích už v minulosti čelila hackerským útokům. Podvodníci se takto dostali například k rentgenovým snímkům pacientů.
15. 9. 2022|

Izraelské nemocnice chrání před hackerskými útoky speciální centrum

Kybernetické útoky na nemocnice v posledních letech stále častěji nezažívá jen Česko, ale také Izrael. Ten dokonce zřídil specializované centrum pro boj s hackery napadajícími zdravotnický systém. Dispečink v Jeruzalémě navštívil český vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).
30. 6. 2022|

Hackeři chtějí po ŘSD za odblokování přístupu k datům desítky milionů, píší Hospodářské noviny

Desítky milionů korun chtějí hackeři po Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za odblokování přístupu do jeho systémů a úložišť. Hospodářským novinám (HN) to řekl ředitel ŘSD Radek Mátl. Kybernetickému útoku čelila instituce 17. května, data se ale stále nepodařilo obnovit. Potrvá to nejméně pět měsíců. Pozastavené je proto vypisování zakázek, což znamená, že se zpozdí i soutěže na stavbu silnic a dálnic. Mátl zvažuje, zda by nebylo výhodnější požadovanou částku zaplatit.
9. 6. 2022|

Hackerské útoky na české weby pokračují. Týkají se i toho vládního

Útoky hackerů na některé české weby pokračují podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i ve čtvrtek. Zaútočili například i na web vlády či samotný NÚKIB. Závažné dopady úřad neeviduje, řekla jeho mluvčí Alena Minxová. Na útoky kybernetický úřad upozornil ve středu. Týkaly se například webů některých regionálních letišť nebo Českých drah. K akci se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.
21. 4. 2022|

Ruští hackeři napadli maďarskou diplomacii, roky mají přístup i k citlivým informacím, tvrdí investigativci

Hackeři napojení na ruské zpravodajské služby FSB a GRU se úspěšně nabourali do IT systému maďarského ministerstva zahraničí a dostali se k vnitřní komunikaci zahrnující i citlivé dokumenty NATO či EU. Píše o tom maďarský investigativní web Direkt36. Podle něj vláda útok odhalila až po několika letech. Ani poté však pracovníky ministerstva nevarovala, ani o napadení neinformovala západní spojence či veřejnost. Na hrozbu své zahraniční kolegy upozornila jen maďarská kontrarozvědka.
30. 3. 2022|

Izraelská nemocnice se stala terčem kybernetického útoku. Vyděračovi šlo o peníze

Izrael oznámil, že poprvé v historii se jedna z jeho nemocnic stala terčem rozsáhlého útoku vyděračského softwaru. Jde o nemocnici ve středoizraelské Chadeře, k zajištění péče o pacienty nyní musí využívat alternativní systémy.
19. 10. 2021|

Celostátní výbor amerických republikánů se stal terčem ruských hackerů, píše Bloomberg

Celostátní výbor Republikánské strany (RNC) uvedl, že nepřišel o žádná data a informace při hackerském útoku na poskytovatele služeb. Oznámila to agentura Reuters. Na počítače RNC podle agentury Bloomberg zaútočili hackeři s vazbou na ruskou zpravodajskou službu. To popřel Kreml, který v prohlášení uvedl, že ruský stát nemá s hackerským útokem nic společného.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 12:37|

Stovky organizací v desítce zemí zasáhl kybernetický útok, hackeři podle Reuters žádají výkupné

Stovky firem i veřejných organizací nejen ve Spojených státech zasáhl o víkendu kybernetický útok. Hackeři, kteří za ním zřejmě stojí, požadují sedmdesát milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). S odkazem na informace na blogu, který obvykle používá kybernetický gang REvil, to uvedla agentura Reuters.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:47|

USA získaly zpět většinu bitcoinů zaplacených útočníkům na Colonial Pipeline

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo získat zpět většinu výkupného v digitální měně bitcoin, které zaplatila ropná firma Colonial Pipeline hackerům po nedávném kybernetickém útoku. Ten krátkodobě vyřadil z provozu největší americký ropovod. Bitcoiny získalo zpět nové oddělení vytvořené současnou administrativou prezidenta Joea Bidena. Oddělení je zaměřeno výhradně na boj s útoky využívajícími metodu ransomware, jež v poslední době zasáhly řadu kritických odvětví po celém světě.
8. 6. 2021|

Irské zdravotnictví se stalo terčem kyberútoku. Úřady vypnuly informační systémy

Počítačový systém irského zdravotnictví zasáhl kybernetický útok. Všechny informační systémy byly vypnuty z důvodu ochrany před vyděračským softwarem, ale program očkování proti covidu-19 to neovlivnilo, uvedl provozovatel služeb. Podle vlády za napadením stojí mezinárodní gang a jde nejspíš o dosud nejvážnější kybernetický útok na irský stát.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 22:39|

Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě

Americká společnost Colonial Pipeline oznámila, že po pátečním hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně.
11. 5. 2021|

Vyděračský program Avaddon napadl šedesát institucí v Česku i zahraničí. Útočí i na veškeré zálohy

Firmy v Česku a dalších zemích začal napadat nový vyděračský program (ransomware) Avaddon. Napadl už více než šedesát větších firem a úřadů. Specializuje se na osobní údaje zákazníků napadené firmy, například údaje o kreditních kartách. Napadené organizaci zašifruje všechny soubory včetně záloh a požaduje do deseti dní výkupné za zpřístupnění, někdy i miliony korun. V tiskové zprávě to uvedla poradenská firma BDO.
28. 4. 2021|

Hamáček předvolá ruského velvyslance. Babiš nazval útok ve Vrběticích teroristickým

Reakce Ruska na vypovězení osmnácti pracovníků jeho ambasády v Praze je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřiměřená. Pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si předvolá ruského velvyslance, kterému sdělí rozhořčení českého státu. Babiš se zároveň omluvil za pondělní vyjádření, že ve Vrběticích šlo o útok na zboží bulharského podnikatele. Poslanecká sněmovna v úterý večer označila události ve Vrběticích jako „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 22:00|

Kybernetický úřad varuje před telefonáty, podvodníci se vydávají za podporu Microsoftu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na podvodné telefonáty, kdy se volající vydávají za technickou podporu společnosti Microsoftu. Eviduje desítky případů, uvedl NÚKIB na svém webu. Upozorňuje, že Microsoft ani jiné větší společnosti zákazníkům s nabídkou technické podpory nikdy nevolají jako první.
23. 3. 2021|

Hackeři napadli zdravotnické zařízení ministerstva vnitra s citlivými údaji policistů

Zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které má citlivé informace o příslušnících bezpečnostních složek, napadli hackeři. Informovaly o tom servery Respekt.cz a Aktuálně.cz s tím, že útok je součástí operace, která po celém světě napadla stovky tisíc subjektů využívajících servery Microsoft. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se útok nezdařil.
17. 3. 2021|

Covidová laboratoř v Oxfordu byla terčem hackerského útoku, upozornil Telegraph

Biologická laboratoř Oxfordské univerzity, kde se prováděl výzkum nemoci covid-19, se stala terčem kybernetického útoku. Panují obavy, že se skupina hackerů pokusí prodat výsledky výzkumu zájemci, který nabídne nejvyšší cenu. Informoval o tom ve čtvrtek deník The Telegraph.
26. 2. 2021|

USA obvinily severokorejské hackery, kteří plánovali ukrást přes miliardu dolarů

Spojené státy obvinily tři severokorejské programátory z řady kybernetických útoků, včetně napadení amerického filmového studia či vydírání bank a dalších finančních institucí ve snaze získat od nich více než 1,3 miliardy dolarů (27,9 miliardy korun).
17. 2. 2021|

Při útoku na EMA ukradli hackeři dokumenty o vakcínách proti covidu-19 a pozměněné je zveřejnili

Při kybernetickém útoku na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) se pachatelům podařilo získat dokumenty o lécích a vakcínách proti covidu-19. Později je zveřejnili na internetu, jejich text ale pozměnili, oznámila EMA v tiskové zprávě. Zmanipulované texty by podle ní mohly podkopat důvěru veřejnosti ve vakcíny.
15. 1. 2021|

Hackeři zaútočili na nemocnici následné péče v Horažďovicích. Vyřadili její informační systém

Nemocnice následné péče v Horažďovicích na Klatovsku se stala terčem kybernetického útoku, zjistil server Aktuálně.cz. Hackeři vyřadili část informačního systému zdravotnického zařízení. O hackerském útoku už dříve informoval Český rozhlas, neupřesnil však, jakého zařízení se týkal. Hackeři napadli nemocnici minulý týden, nyní už funguje bez omezení. Případem se zabývá policie.
14. 1. 2021|