TÉMA

Nouzový stav

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Stát vyplatil přes sedmdesát tisíc zloději kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal nepřiměřený trest

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo odškodnění 74 tisíc korun muži, který na začátku koronavirové pandemie ukradl z obchodu přes čtyřicet kondomů. Kvůli nouzovému stavu dostal dva roky vězení, podle Nejvyššího soudu byl ale trest nepřiměřeně přísný. Justice později snížila verdikt na osm měsíců, recidivista tak strávil za mřížemi o rok navíc. Vyplývá to z rozhodnutí ministerstva, které Česká televize získala.
26. 10. 2023|

Rhodos a Korfu dál bojují s plameny, vyšetřovatelé mluví o možném žhářství

Řecké ostrovy i část pevniny dál bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den. Podle agentury AMNA už platí nouzový stav na celém území ostrova. Existuje podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Také na Korfu, kde vypuklo několik nových požárů, mají podezření na žhářství. Nové požáry hlásí i střední Řecko.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 20:56|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Teplárny výrazně zdražují. Největší cenový skok čeká ty plynové

Další teplárny v Česku ohlašují zdražování. Zhruba na dvojnásobek zvedly ceny v Brně, a to i po započítání vládního cenového stropu na plyn. Od listopadu si tam výrazně připlatí asi sto tisíc domácností. V Břeclavi už dřív oznámili dokonce pětinásobné zdražení. Hlavním důvodem je vysoká cena plynu, na kterém je řada tepláren závislá. Další dodavatelé podle jejich profesního sdružení zdraží v následujících týdnech. Topná sezóna přitom sotva začala.
15. 10. 2022|

Lidé v izolaci nebudou moci hlasovat v komunálních volbách. Malé obce se obávají ovlivnění výsledků

V komunálních volbách tentokrát nebudou moci hlasovat lidé, které covid-19 poslal do izolace. Právě omezení pohybu z důvodu ochrany veřejného zdraví je podle zákona překážkou ve volebním právu. Podle opozice to může hlavně v menších obcích ovlivnit hlasování.
18. 9. 2022|

Bez evropského řešení cen energií vláda přijde s vlastním, týkat se může i zastropování, řekl Jurečka

Nenajde-li EU společné řešení ohledně rostoucích cen energií, je česká vláda připravena přijít s vlastním řešením. Může se týkat i zastropování cen energií. V pořadu Partie na CNN Prima News to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) je k řešení na úrovni EU skeptický. Poukázal na to, že mnohé země už ceny zastropovaly samy a společné řešení jim nemusí vyhovovat i kvůli rozdílným energetickým zdrojům. V neděli nicméně podpořil zastropování cen elektřiny na evropské úrovni rakouský kancléř Karl Nehammer. Trh se podle něj nyní sám regulovat nedokáže.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 19:03|

Migrační situace je v Česku pod kontrolou, řekl ministr Rakušan a ocenil pomoc společnosti

Migrační situace s ukrajinskými uprchlíky, kterým Česko vydalo od počátku března více než 382 tisíc speciálních víz, je podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Víta Rakušana (STAN) pod kontrolou. Informoval o tom po posledním zasedání ÚKŠ v nouzovém stavu, jenž vyprší s koncem června. Ministr zároveň několikrát poděkoval všem, kteří se na pomoci Ukrajincům podíleli a podílejí.
27. 6. 2022|

Poslanci schválili příspěvek pět tisíc na dítě, pozměňovací návrhy opozice zamítli

Vyplacení příspěvku pět tisíc korun na dítě do 18 let rodinám s nejvýše milionovým hrubým příjmem sněmovna schválila beze změn. Poslanci opozičních ANO a SPD neprosadili rozšíření okruhu příjemců podpory ani její pravidelné vyplácení po několik měsíců. Příspěvkem na dítě chce kabinet zmírnit dopady současného zdražování. Rozpočtové náklady mají činit zhruba 7,8 miliardy korun.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 21:38|

Důchody kvůli inflaci vzrostou, potvrdila vláda. Zákon o příspěvku na dítě odložila

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září znovu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun, schválil ve středu kabinet Petra Fialy (ODS). Ten měl na programu i návrh na jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě do osmnácti let, nakonec ho ale odložil. Projednávat ho ministři budou až příští týden spolu s novelou o podpoře zkrácených úvazků a státní sociální podpoře.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:03|

Sněmovna souhlasí s prodloužením nouzového stavu do konce června

Nouzový stav vyhlášený kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny potrvá do konce června. Sněmovna umožnila vládě jeho prodloužení o 30 dní po skoro šestihodinové debatě. Proti bylo opoziční SPD, podle jeho šéfa Tomia Okamury ho vláda zneužívá k posilování své moci. ANO navrhovalo prodloužení pouze o čtrnáct dní. Dolní komora schválila pokračování nouzového stavu zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Zákonodárci opozice žádost kabinetu až na jednoho z poslanců ANO nepodpořili.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 23:07|

Opozice blokuje sněmovnu kvůli zákonům, které vadí Babišovi, říká Pekarová Adamová

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Interview ČT24 odmítla kritiku, že vláda nezvládá uprchlickou vlnu, pouze připustila dílčí problémy. Za blokováním sněmovny vidí nechuť bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k některým chystaným zákonům.
19. 5. 2022|

Hřib přislíbil nedělat kvůli uprchlíkům unáhlené kroky, řekl Rakušan. Naše volání bylo vyslyšeno, uvedl primátor

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přislíbil, že do konce jednání o přerozdělování uprchlíků mezi kraji nebude dělat ukvapené a unáhlené kroky, k nimž by patřilo uzavření pražského asistenčního centra ve Vysočanech (KACPU). Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hřib se ohradil, že ukvapené kroky nedělá a zároveň je rád, že stát s hejtmany začal přerozdělování uprchlíků řešit. O uprchlické vlně debatovali politici v Událostech, komentářích. Vláda kvůli ní také schválila prodloužení nouzového stavu do konce června.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 22:57|

Předložíme novelu, která umožní zvládat uprchlickou situaci bez nouzového stavu, řekl Rakušan

V případě dalšího pokračování nouzového stavu i po konci května chce vláda v červnu prosadit novelu zákona k Ukrajině. V diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj je nyní v Česku přes 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Země vydala dočasná víza pro 342 tisíc Ukrajinců, na 140 tisíc jich tak asi odjelo.
15. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 18:47|

Zmocněnkyní pro lidská práva je Šimáčková Laurenčíková. O nouzovém stavu vláda rozhodne až příští týden

Novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva bude dosavadní předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková. Do funkce ji ve středu vybrala vláda. Kabinet ve středu naopak nerozhodl o případném prodloužení nouzového stavu o třicet dní v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) tento krok ale věcnou podstatu má. Ve středu však chtěl hlavně otevřít diskusi. Kabinet by o stavu nouze mohl hlasovat příští týden, potvrdil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 20:34|

Od začátku června budou mít Ukrajinci pražskou MHD zdarma jen pět dní od vydání víza

Ukrajinští uprchlíci by od 1. června měli mít možnost využívat pražskou MHD zdarma již pouze prvních pět dní po datu vydání víza nebo razítka z hranic. Následně si budou muset po předložení platného víza koupit zlevněný kupon pro lidi v hmotné nouzi. Záměr musí ještě projednat vedení města, které ale zatím rozhodnutí odložilo. Za více než dva měsíce trvání války na Ukrajině dostalo víza dočasné ochrany celkem 320 023 ukrajinských uprchlíků. Vnitro navrhuje nadále nevydávat víza a pobyty Rusům a Bělorusům.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 21:51|

Vláda schválila navýšení životního a existenčního minima o deset procent, prodloužila nouzový stav

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna, chce tak pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po skončení zasedání řekl, že dopad na letošní rozpočet odhaduje na 1,8 až dvě miliardy korun. Částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Kabinet rovněž podle informací ČTK schválil prodloužení nouzového stavu do 31. května tak, jak to úterním hlasováním umožnila sněmovna.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 15:53|

Musíme omezit přijímání uprchlíků, vyzývá Maříková. Kolik jich bude, určuje Putin, tvrdí Kovářová

Ústava podle místopředsedkyně sněmovny Věry Kovářové (STAN) nijak neomezuje délku, o kterou může vláda se svolením poslanců prodloužit nouzový stav. Opoziční poslankyně Karla Maříková (SPD) s tím nesouhlasí. Poukázala, že někteří ústavní právníci tvrdí opak, ale především je přesvědčena, že díky nedávno schválenému balíku zákonů – takzvanému lex Ukrajina – není nouzový stav potřeba. Vláda si podle ní spíše neví rady. Poslankyně by chtěla, aby kabinet stanovil maximální počet uprchlíků, které je Česko ochotné přijmout, a ostatní posílal do jiných zemí. Poslankyně Kovářová a Maříková debatovaly v Událostech, komentářích.
29. 3. 2022|

Nouzový stav může platit do konce května, schválila sněmovna

Vláda smí prodloužit nouzový stav o 58 dnů až do konce května. Povolila jí to Poslanecká sněmovna, i když opozice – ANO i SPD – byla proti. Poslanci vybírali ze dvou návrhů, vláda požádala o prodloužení do konce května, předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová přednesla protinávrh, aby se nouzový stav prodloužil o 30 dnů. Poslanci také usneseními zavázali vládu, aby do Velikonoc připravila dokumenty shrnující její plány na zvládnutí uprchlické situace, aby se zasadila o diplomatické řešení situace na Ukrajině a aby předložila seznam zakázek, které se při nouzovém stavu zadaly bez výběrového řízení.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 20:18|

Uprchlíci z Ukrajiny si v Česku založili přes 70 tisíc bankovních účtů. Měly by pomoci úřadům práce

Česko vydalo v pondělí lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu přes 5100 víz. Od počátku války na Ukrajině dostalo v Česku víza již téměř 242 tisíc lidí. Banky v Česku už pro běžence založily přes 70 tisíc kont. Vláda kvůli pomoci uprchlíkům z Ukrajiny požádala o prodloužení nouzového stavu do konce května, k čemuž získala souhlas sněmovny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že počet uprchlíků během dvou měsíců neklesne. Pražské asistenční centrum pro pomoc uprchlíkům už nebude otevřeno nepřetržitě, ale jen mezi 07:00 a 21:00.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 20:10|

Sněmovna rozhodne o prodloužení nouzového stavu až do května. Ústavní právníci mají pochyby

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi posoudí žádost kabinetu Petra Fialy (ODS) o prodloužení nouzového stavu až do konce května. Ten vláda zatím vyhlásila 4. března na 30 dnů, kvůli uprchlíkům z Ukrajiny je však podle ní nutné jej nadále využívat. Plán prodloužit stav nouze od začátku dubna do 31. května se však vymyká dosavadní praxi, kdy vláda žádala o prodloužení pravidelně po třiceti dnech.
28. 3. 2022|

Víza v Česku dostalo už přes 236 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo ukrajinským uprchlíkům od začátku války už přes 236 tisíc speciálních víz. Nejvíc lidí chodí do asistenčního střediska v pražském Kongresovém centru. Za neděli tam odbavili 1071 lidí, téměř o 250 více než v sobotu. Pražský magistrát zaplatí ukrajinským uprchlíkům v nouzovém ubytování první týden pobytu stravu. Město jim tak uhradí jídlo až do výše 200 korun denně.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 22:24|

Příchod statisíců uprchlíků, nouzový stav i dezinformace. Měsíc války na Ukrajině z pohledu Česka

Přesně před měsícem, 24. února, vpadla ruská armáda bez vyhlášení války na území Ukrajiny. I když se bojuje stovky kilometrů daleko od hranic Česka, invaze výrazně ovlivnila i domácí situaci; kvůli příchodu statisíců válečných uprchlíků například vláda znovu vyhlásila nouzový stav a začala urychleně řešit, jak Ukrajincům přicházejícím na území ČR co nejlépe pomoci. Následující článek přináší shrnutí prvního měsíce invaze z pohledu domácího dění.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 19:27|