TÉMA

Výsledky

Kvalita ovzduší se v Brně podle výzkumu zlepšuje, ideální ale není. Nejvíce ho znečišťuje doprava a lokální topení

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou organizací mají město i kraj ještě daleko. Potvrdili to vědci z Masarykovy univerzity, kteří se věnují měření škodlivin v ovzduší. Podle výsledků výzkumů jsou nejčastějšími zdroji znečištění doprava, lokální topeniště a stavební činnost. Se sběrem dat pomáhaly i děti z několika brněnských základních škol.
včera|

Pár set obyvatel jako celé Slovensko. Malá obec skoro přesně odrazila výsledky prvního kola

Slováky čeká volební sobota, během níž si zvolí novou hlavu státu. Tisíce lidí se kvůli tomu vrací ze zahraniční, včetně Česka. Zájem slovenských voličů zvyšuje podle analytiků očekávání těsného souboje. Vzorkem tamní rozdělené společnosti může být Dolná Seč v Nitranském okrese, kde lidé v prvním kole volili skoro stejně jako celá země.
5. 4. 2024|

Schodek rozpočtu dosáhl 105 miliard korun, pozitivně se projevila windfall tax

Schodek státního rozpočtu se v březnu oproti předchozímu měsíci mírně prohloubil na 105 miliard korun. Oproti konci loňského prvního čtvrtletí je zhruba o třetinu nižší, tehdy činil rozdíl mezi výdaji a příjmy státu 166,2 miliardy. Zároveň je to ale stále třetí nejhlubší čtvrtletní deficit v historii samostatného Česka.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 19:28|

Slovenským prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini. Čeká se těsný souboj

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu vyhrál diplomat Ivan Korčok, když získal 42,51 procenta hlasů. Korčok se v rozhodujícím druhém kole, které se uskuteční 6. dubna, utká s předsedou parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Ten dostal 37,02 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Slovenského statistického úřadu zveřejněných po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:18|

Korčok vyhrál první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Ve druhém se utká s Pellegrinim

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil kariérní diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Korčok, který kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, dal najevo, že se před druhým kolem bude snažit oslovit i voliče z jiné části politického spektra. Po sečtení hlasů ze všech okrsků získal Korčok 42,51 procenta, Pellegrini 37,02 procenta.
23. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 04:55|

Schodek rozpočtu ke konci října vzrostl na 210,7 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu ke konci října vzrostl na 210,7 miliardy korun ze zářijových 180,7 miliardy, informovalo ministerstvo financí. Po čtyřech měsících snižování deficitu se tak schodek v říjnu prohloubil o třicet miliard korun. Výsledek hospodaření za deset měsíců byl čtvrtý nejhorší v historii Česka, ale zároveň nejlepší od začátku pandemie covidu-19. Loni byl deficit na konci října 286,7 miliardy korun.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 20:06|

Hlasovat o zastupitelstvech deseti obcí přišlo 53 procent voličů. Nejméně táhly volby tam, kde nebylo na výběr

K sobotním novým volbám, které se konaly v deseti obcích, přišlo 53 procent voličů. V malých obcích nekandidovaly žádné politické strany, pouze místní sdružení a nezávislí kandidáti, kteří tedy dostali i všechny hlasy. V některých obcích šlo do voleb více konkurenčních uskupení, ale v části byla pouze jedna kandidátní listina s minimálním nutným počtem kandidátů. Tam také volby přitáhly zdaleka nejméně hlasujících.
17. 9. 2023|

Veřejné finance loni skončily v menším deficitu než o rok dřív, dluh stoupl na 44 procent HDP

Vládní instituce loni hospodařily s menším deficitem než v předchozích dvou letech, veřejný dluh nicméně stoupl, a to z 42 na 44,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které zaslal Český statistický úřad Eurostatu. Deficitní bylo loni zejména hospodaření ústředních vládních institucí a také zdravotních pojišťoven.
3. 4. 2023|

Průmysl se loni vrátil na předcovidovou úroveň, meziročně produkce vzrostla o 1,7 procenta

Na úroveň z doby před pandemií covidu-19 se loni vrátila průmyslová produkce, uvedl Český statistický úřad. K celoročnímu růstu o 1,7 procenta pomohlo i čtyřprocentní prosincové meziroční posílení. Byla to hlavně zásluha autoprůmyslu, některá jiná odvětví si výrazně pohoršila. Rostlo i stavebnictví, oproti roku 2021 posílilo o 1,9 procenta, v prosinci ovšem meziročně mírně oslabilo. Ve schodku 198 miliard loni skončil zahraniční obchod, statistici to dali do souvislosti hlavně s cenami ropy a plynu.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 20:00|

Novým prezidentem bude Petr Pavel. Andreje Babiše předstihl téměř o milion hlasů

Petr Pavel vyhrál boj o Hrad, přímo do jeho volebního štábu mu přišla pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po sečtení všech volebních okrsků náleží Pavlovi 58,3 procenta hlasů. Jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) dosáhl na 41,7 procenta. Poté, co bylo již jasné, že zvítězil, vystoupil Pavel s děkovnou řečí a dal najevo, že bude usilovat o sjednocení společnosti. Děkovnou řeč pronesl také Babiš. Vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, a požádal Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 21:42|

30 let zpět: Konečné výsledky voleb do Federálního shromáždění

V pražském Paláci kultury byly vyhlášeny konečné výsledky voleb do Federálního shromáždění. Z pověření Ústřední volební komise je přednesl náměstek předsedy Federálního statistického úřadu Jan Fischer.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 6. 2022|

V několika obcích se v sobotu opakovaly komunální volby. Kromě KSČM vítězila místní sdružení

Nové obecní volby v Jiřicích u Miroslavi na Znojemsku vyhrálo sdružení Pro občany v čele s dosavadní starostkou Magdou Hladíkovou (KSČM). Do hlasovací místnosti tam v sobotu přišlo 64,5 procenta voličů. Větší zájem o opakované volby byl v Domousnicích na Mladoboleslavsku, kde byla účast 70,14 procenta. Vítězem se stalo sdružení Domousnice. O novém zastupitelstvu rozhodovali také lidé v Trubíně na Berounsku a Trpíku na Orlickoústecku.
20. 3. 2022|

Pověřte jednáním o vládě Fialu, vyzvaly koalice Zemana

Koalice SPOLU těsně zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny a s koalicí Pirátů a Starostů podepsala memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Obě formace požádaly také prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Prezident již avizoval, že jako prvního přijme v neděli před polednem předsedu ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO ztratilo na SPOLU necelých sedm desetin procenta, ANO však díky volebnímu systému zřejmě získá o jeden mandát více. Volby také přinesly konec zastoupení ČSSD a KSČM v Poslanecké sněmovně. Předsedové obou stran Jan Hamáček a Vojtěch Filip ohlásili rezignaci. Sečteny jsou všechny okrsky.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 00:11|

Písemné maturity studenti letos zvládli nejlépe od roku 2013, ukázala analýza

Neúspěšnost u státních maturitních testů letos v květnu proti minulým letům klesla. Neuspělo u nich 11,2 procenta studentů, kteří šli ke zkouškám poprvé. Loni to bylo o 6,3 procentního bodu víc. Nižší neúspěšnost než letos byla u didaktických testů naposledy v roce 2013, kdy činila 10,5 procenta. Vyplývá to z analýzy výsledků, které zveřejnil Cermat na svém webu.
25. 6. 2021|

Biden má jistou většinu volitelů. Po vyhlášení kalifornských výsledků mu jich náleží 279

Oficiální výsledky amerických prezidentských voleb již dávají kandidátovi Demokratické strany Joeu Bidenovi jistotu většiny volitelů. Výsledky vyhlásila Kalifornie, kde jich Bidenovi připadlo 55. Celkem jich tedy ze států, které výsledky již vyhlásily, má 279, potřebuje 270. Podle agentury AP by mu celkem mělo připadnout 306 volitelů, republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi zbylých 232.
5. 12. 2020|

Škoda Auto prodala v únoru o pětinu vozů méně. Klesla i celá skupina Volkswagen

Německé automobilové skupině Volkswagen klesl v únoru celosvětový odbyt meziročně o 24,6 procenta na 546 300 vozů. Dceřiná společnost Škoda Auto prodala 73 500 vozů, což je pokles o 19,1 procenta. Koncern doplácí na krizi kolem koronaviru a na slábnoucí světovou ekonomiku.
13. 3. 2020|

Výsledky nominačního souboje demokratů v Iowě stále nejsou. Na vině je chyba v aplikaci

Technické problémy s mobilní aplikací zdržely vyhlášení očekávaných výsledků volebních shromáždění v americké Iowě, kde se jako v prvním státě USA rozhoduje o demokratickém protikandidátovi Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách. Představitelé Demokratické strany v Iowě uvedli, že našli a opravili chybu v mobilní aplikaci používané pro shromažďování údajů o hlasování. Výsledky chtějí zveřejnit ještě v úterý.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 16:33|