TÉMA

Augustin Bubník

Z miláčků národa se stali nepřátelé státu. Před 70 lety režim zničil zlatou hokejovou generaci

Politické procesy komunistického režimu tvrdě zasáhly také oblast sportu. Před 70 lety proběhl v Praze vykonstruovaný soud „proti Modrému a spol.“ s jedenácti československými hokejisty, z nichž osm bylo mistry světa. Všichni byli po dvou dnech líčení za nepřítomnosti veřejnosti odsouzeni za velezradu a špionáž. Výše trestů se pohybovala od osmi měsíců až po 15 let.
7. 10. 2020|

„Slyším rekviem.“ Dodatečným rozloučením s Evou Pilarovou byla zádušní mše

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově se ve středu sloužila zádušní mše za zpěvačku Evu Pilarovou. Jedna z největších hvězd tuzemské populární hudby zemřela 14. března, kvůli protikoronavirovým opatřením se s ní ale tehdy mohli rozloučit jen její nejbližší.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 13:45|

V roce 1949 byli za hrdiny, rok poté je StB mučila hladem. Před 70 lety zatkli hokejové mistry světa

V roce 1949 je vítaly davy nadšených Čechoslováků, o rok později už je bez přítomnosti fanoušků estébáci mlátili na vyšetřovně v takzvaném Domečku. Jedenáct hokejových reprezentantů komunisté v zinscenovaném procesu obvinili z vlastizrady. Přestože rok předtím získali sportovci pro svoji zemi na mistrovství zlaté medaile, komunisté se neostýchali hokejisty poslat do uranových lágrů. Zatkli je přesně před 70 lety.
13. 3. 2020|