TÉMA

Daň z příjmů

ČEZ letos odvede státu na daních a dividendě zřejmě více než sto miliard korun

Polostátní energetická skupina ČEZ odvede letos státu více než sto miliard korun, sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši třiceti až čtyřiceti miliard korun. Konečná částka se bude odvíjet především od tržních cen elektřiny.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:44|

Část vládních stran uvažuje o zvýšení daně z příjmů lidí. ODS to odmítá

Kvůli vysokému deficitu státního rozpočtu uvnitř vládní koalice sílí tlak na zvýšení daně z příjmů fyzických osob. Po šéfovi lidovců Marianu Jurečkovi začínají požadovat vyšší zdanění zaměstnanců či živnostníků i STAN a TOP 09. Piráti jsou ochotni o růstu přímých daní jednat. Jedinou vládní stranou, která zatím zvýšení daně z příjmů odmítá, je ODS.
5. 12. 2022|

Stanjura doufá, že státní rozpočet na příští rok prezident vetovat nebude

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevěří, že by prezident po novele rozpočtu na tento rok vetoval i návrh hospodaření na ten příští. Miloš Zeman odmítl letošní upravenou verzi proto, že obsahuje na jeho vkus příliš nízké příjmy. V nich se kromě jiného odráží zrušení superhrubé mzdy a s ním spojené snížení daní.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 21:49|

Pondělí je posledním dnem, kdy se lidé mohou přihlásit k placení paušální daně

Pondělím skončil termín, do kdy mohli drobní podnikatelé oznámit finančnímu úřadu, že budou letos využívat nově zavedenou paušální daň. Do pondělního rána se přihlásilo 37 a půl tisíce podnikatelů. Daň je určená pro živnostníky s ročními příjmy do milionu korun. Zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Přes datovou schránku nebo s elektronickým podpisem můžou podnikatelé žádost odeslat ještě do půlnoci.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 20:06|

V Senátu začne hledání daňového kompromisu. Většině klubů se radikální snížení nelíbí

Poslanci minulý týden nečekaně schválili dva daňové návrhy, které přitom byly zamýšleny jako alternativní. Prošlo jak snížení sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 procent z hrubé mzdy, tak zvýšení slevy na poplatníka o víc než devět tisíc korun za rok. V Senátu se nyní řeší, jak ven z této situace, která by výrazně negativně zasáhla příjmy veřejných financí. Šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) navrhuje kompromis: mírně snížit sazbu daně z příjmu a zároveň zvýšit slevu na poplatníka. S podobnou variantou přišel i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).
24. 11. 2020|

Finanční správa letos přijala méně přiznání k dani z příjmů než loni

Finanční správa přijala 2,74 milionu daňových přiznání k dani z příjmů, zhruba o padesát tři tisíc méně než loni. V poslední den podávání, kdy ještě nehrozila sankce – letos výjimečně 18. srpna, přijala správa ještě 40 tisíc přiznání.
19. 8. 2020|

Vláda stále počítá se zavedením druhé, vyšší sazby daně z příjmů

Vláda stále počítá se zavedením druhé – vyšší – sazby daně z příjmů po zrušení takzvané solidární přirážky. O tom, kolik by měla být, mají koaliční špičky ještě jednat. Větší zdanění skupin s nadprůměrnými příjmy podporují i komunisté, kteří menšinový kabinet tolerují.
9. 8. 2020|

Ministerstvo financí se chystá podnikatelům posunout termín pro daňová přiznání a úhradu daně

Posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzickým osobám o tři měsíce se chystá ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s šířením koronaviru.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 20:22|