TÉMA

Křemelná

V pátek mohou teploty dosáhnout až 15 stupňů, vystřídá je ale déšť. Víkend má být zase chladný

O víkendu má být počasí proměnlivé, s velkými výkyvy teploty. Ve čtvrtek i během pátku mají podle meteorologů teploty na některých místech Česka dosahovat až patnácti stupňů Celsia. V sobotu se ale podle předpovědi citelně ochladí a teploty mohou přes den klesnout až k bodu mrazu. Po víkendu se znovu oteplí. Příští dny má provázet převážně zatažená obloha, z níž bude pršet nebo sněžit.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 13:04|

Hladiny řek po rozvodnění opět klesají. Meteorologové zrušili výstrahu

Česko zažívá nadprůměrně teplý Štědrý den. Bystřice v Bystřičce nad nádrží je na prvním stupni povodňové aktivity. Nejnižšího stupně dosahovaly v sobotu i řeky Svratka v Dalečíně, Otava a Křemelná a Botič v Praze – Průhonicích. Později se ale toky vrátily do normálu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.
24. 12. 2022Aktualizováno24. 12. 2022, 14:24|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

Na Šumavu se vrací voda. Národní park za dva roky obnovil rašeliniště na 700 hektarech

Národní park Šumava obnovil za dva roky mokřady na ploše sedm set hektarů. Projekt zahájený koncem roku 2018 je přesně v polovině. Celkem plánuje obnovit čtyřicet sedm rašelinišť a pramenišť s plochou přes dva tisíce hektarů, čtyři lokality jsou v Bavorském lese. Projekt za sto padesát milionů korun podporuje evropský program LIFE a ministerstvo životního prostředí.
28. 12. 2021|
Počasí

Na Šumavě kvůli dešti stoupají hladiny řek. Na čtvrtek platí výstraha před silným větrem

Vydatnější déšť a tání sněhu zvedají hladiny řek, které pramení na Šumavě. Na Vydře a Křemelné se ve středu večer očekává překročení druhého povodňového stupně, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli oteplení a dešti horští záchranáři v Jeseníkách zvýšili riziko pádu lavin na druhý stupeň z pětibodové škály, hrozí uvolnění lavin z mokrého sněhu. Ve čtvrtek se částí Čech prožene silný vítr.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 15:24|