TÉMA

Kázeňské řízení

Kvůli zásahu policie na Babišově mítinku v Českém Krumlově padly dva kázeňské tresty

Dva policisté dostali kázeňské tresty kvůli zásahu na srpnovém politickém mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v České Krumlově. Muži podle závěrů z řízení pochybili, když při rozdělování znesvářených stran na akci dostatečně neprokázali svoji příslušnost k policii. České televizi to sdělil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. V souvislosti se srpnovým mítinkem bylo vedeno kázeňské řízení také s velitelem obou policistů. I on se podle Matznera dopustil přestupku, trest ale nedostal.
15. 12. 2022|

Zákrok proti školákovi na Babišově mítinku byl kázeňský přestupek. Policisté vyvázli bez trestu

Policisté, kteří v srpnu zasáhli proti školákovi na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) v Borovanech, se dopustili kázeňského přestupku. O výsledku řízení informoval Českou televizi mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Muži však nebyli nijak potrestáni, mluvčí uvedl, že k nápravě postačovalo už samotné kázeňské řízení, roli podle něj sehrál i mediální zájem o borovanský incident. Případem se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která už v říjnu uvedla, že zákrok byl oprávněný.
7. 11. 2022|

„Ta čepice neměla na jeho hlavě co dělat,“ řekl Vondrášek na adresu policisty z Babišova mítinku

S policistou, který před zákrokem na politickém mítinku Andreje Babiše (ANO) s občany nosil na hlavě propagační čepici Babišova hnutí, už bylo zahájeno kázeňské řízení. Řekl to policejní prezident Martin Vondrášek v Interview ČT24. Důvody samotného kontroverzního policejního zákroku hájil, podle něj policie zakročila proti pachateli přestupku. Zda byl zásah nepřiměřený, je podle něj potřeba prošetřit, do té doby se omlouvat za jednání policie nehodlá.
5. 8. 2022|

Řidič zablikal a policista tasil zbraň. Kázeňské řízení s ním doběhlo bez známého výsledku

Policie ukončila kázeňské řízení s policistou, který společně s kolegou namířil zbraň na řidiče, když na ně zablikal kvůli způsobu jízdy. Závěry šetření ale nechtělo policejní ředitelství Plzeňského kraje zveřejnit. K incidentu došlo před třemi lety, druhý z policistů už v bezpečnostním sboru nepracuje.
9. 3. 2020|