TÉMA

Britská akademie filmového a televizního umění

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|

Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.
11. 4. 2021|

Zemřel scenárista Jean-Claude Carrière. Spolupracoval s Buñuelem i Formanem

Ve věku devětaosmdesáti let zemřel francouzský scenárista a spisovatel Jean-Claude Carrière. S režisérem Milošem Formanem spolupracoval na filmu Goyovy přízraky, za scénář ke snímku Nesnesitelná lehkost bytí podle předlohy Milana Kundery byl nominován na Oscara.
9. 2. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Tajná zahrada odhalí svá kouzla i Colinu Firthovi

Producenti Harryho Pottera zřejmě našli další literární materiál, který skrývá dostatek magického potenciálu, aby se mohl předvést v kinech. Adaptace se tak dočkala kniha The Secret Garden (Tajná zahrada), která se podobně jako kdysi kouzelnická série opírá o dosud neznámé dětské představitele, ale zahrnuje i zavedená herecká jména jako Colin Firth a Julie Waltersová.
7. 3. 2020|