TÉMA

Matouš Pelikán

Ostrava a Olomouc chtějí cyklistům usnadnit život. Novinky se ale podle cyklistů ani BESIP nepovedly

Města Ostrava a Olomouc se rozhodla, že vyjdou vstříc cyklistům a zajistí jim bezpečnější jízdu. Například v moravskoslezské metropoli vznikají nové cyklopruhy za tři miliony, vedou například přes Frýdlantské mosty. Cyklisté ale pruhy považují za nebezpečné. V Olomouci zase budí rozruch piktogramy, které se objevily na rekonstruované Masarykově třídě. Samo město přiznává, že takzvaný cyklokoridor je s ohledem na bezpečnost cyklistů legislativně nejslabší, na jiné řešení ale prý není prostor.
14. 6. 2022|

V Olomouci hoří spor o převod družstevních bytů. Radnice žádá doplatek, obyvatelé mluví o porušení smluv

Olomoucká radnice chce převést čtyři sta družstevních bytů nájemníkům za doplatek. Cena je podle města zlomkem jejich obvyklé ceny stanovené znalci. Spor mezi nájemníky a městem trvá rok. Podle smluv měly být byty převedeny bezúplatně a na tom někteří nájemníci stále trvají. Zhruba polovina z nich se proto rozhodla podat žalobu.
17. 6. 2021|

Ostrava i Olomouc chtějí pomoct podnikatelům, odpustí nájem nebo poskytnou peníze

Města v Olomouckém i Moravskoslezském kraji se snaží zmírnit dopady pandemie koronaviru na podnikatele. Živnostníkům se snaží finačně pomoci, například v Olomouci podnikatelům prominou nájemné až do konce června, Ostrava chystá i dotace. Uzavření některých provozoven nařídila vláda od 14. března. Mimo provoz jsou například restaurace, kadeřnictví či obchody s oblečením. Otevřeno mohou mít potraviny, lékárny, drogerie nebo galanterie.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 14:03|

Kromě růžových i modrá. Olomouc rozšiřuje nabídku sdílených kol

Lidé v Olomouci mohou od pátku využívat tři sta sdílených kol česko-německé společnosti Nextbike. Olomouc tak je po Ostravě, Havířově a Prostějovu čtvrtým městem v zemi, kde firma službu nabízí. Sdílení kol doposud v Olomouci zajišťovala pouze společnost Rekola se svými růžovými bicykly, nově budou na území města službu provozovat obě firmy. Ani jedné ale radnice na provoz nepřispívá.
6. 3. 2020|