TÉMA

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Část kauzy úniků z policejních databází míří k soudu. Padla obžaloba na dva policisty a civilistu

Státní zástupce obžaloval dva policisty a jednu civilní osobu v části případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Marcel Faktor z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. O obžalobě dalších osmi lidí a dvou firem stíhaných v kauze rozhoduje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Část obviněných měla podle dřívějších informací za úplatu poskytovat informace podnikatelům.
5. 2. 2024|

Kvůli rozsáhlým únikům informací z policejních databází navrhla GIBS obžalovat osm lidí a dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat dalších osm lidí a dvě firmy v případu Tumorr, který se týká údajných úniků informací z policejních databází. České televizi to sdělil Radek Bartoš z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Mezi obviněnými jsou současní i bývalí policisté, kteří měli za úplatu poskytovat informace podnikatelům. Celkem je už v kauze stíháno jedenáct lidí a dvě firmy. Dva policisty a další osobu už inspekce navrhla obžalovat v prosinci.
26. 1. 2024|

Obviněný Zácha po postu krajského náměstka rezignoval i na funkci radního v Přerově

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji ve čtvrtek rezignoval na funkci uvolněného přerovského radního. Rezignaci na radnici přinesl osobně. Kvůli kauze ve čtvrtek v Přerově zasedala koaliční rada, její členové se rozhodli, že budou pokračovat ve stejné sestavě, uvolněné místo personálně zatím neobsadili. Michal Zácha je v případu obviněn společně s dalšími dvanácti lidmi, kvůli obvinění ve středu rezignoval i na post náměstka hejtmana a také na členství v ODS.
16. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 08:49|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|

Nejsem člověk ani Andreje Babiše, ani Pavla Blažka, uvedl nový olomoucký vrchní státní zástupce

Nejsem muž expremiéra Andreje Babiše (ANO) ani ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), ani nikoho jiného, uvedl v pořadu Události, komentáře nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun. Podotkl, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je podle něj spojováno pouze s kauzou zásahu na Úřadu vlády před deseti lety, zatímco další, pozitivní kauzy jsou opomíjené, proto by se chtěl zaměřit na pozitivní medializaci a vnitřní komunikaci na úřadě.
27. 9. 2023|

Dragoun se ujal vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Personální změny zatím nechystá

Nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun v nejbližší době personální změny nechystá. Zaměřit se chce v první řadě na koncepci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci včetně efektivity poboček. Do funkce ho jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten uvedl, že pevně věří, že jeho výběr byl správný; musel by z toho jinak vyvodit odpovědnost. Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dragoun na tomto postu vystřídal Radima Daňhela.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 12:11|

Policie obnovila stíhání dvou lidí v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) znovu stíhá dva lidi v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o tom informovala Petra Lastovecká. Jde o část případu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Trestní stíhání NCOZ obnovila poté, co ho v únoru zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství.
1. 8. 2023|

Tolik žádostí v jedné trestní věci ještě Blažek nepodal, řekl Stříž Deníku N o ministrově zájmu o bytovou kauzu

Žádosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi nepřijdou šťastné. Stříž to řekl Deníku N. Dodal ale, že žádostmi Blažek nepřekračuje své pravomoci a nechce znát věci, které by ohrozily vyšetřování. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý sdělil, že Stříž se odpoledne s ministrem sešel. Blažek podle deníku a Seznam Zpráv čtyřikrát žádal žalobce o informace týkající se dotyčné kauzy. Stříž pro Deník N uvedl, že dosavadní žádosti ministra byly adresovány jak jemu, tak i vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 17:48|

Vrchní soud v Olomouci zastavil stíhání šéfa lihové mafie Březiny v kauze ovlivňování svědků

Olomoucký vrchní soud zastavil trestní stíhání šéfa lihové mafie Radka Březiny a dalších dvou mužů v souvislosti s kauzou ovlivňování svědků. Brněnský krajský soud jim za to v červnu 2021 původní tresty uložené za obchody s nelegálním lihem zpřísnil v podobě souhrnných trestů, Březinovi zvýšil trest ze 13 let na 14 let a devět měsíců. Vrchní soud zastavení stíhání odůvodnil tím, že o těchto skutcích už bylo pravomocně rozhodnuto, potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Zastavení trestního stíhání se týká také Pavla Čanigy a Ivana Kováříka.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 15:06|

Státní zástupce podal obžalobu na celníky v kauze Březinovy lihové mafie

Olomoucké vrchní státní zastupitelství obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Kauza policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky.
13. 12. 2022|

Policie zasahuje na brněnských radnicích. Zadržela deset lidí

Policie zasahuje na bytovém odboru brněnského magistrátu. Kriminalisté jsou také v kanceláři u primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnici Brno-sever a v Pískovně Černovice. Podle Deníku N prohledávají i prostory advokátní kanceláře, kde pracuje lidovecký politik Filip Leder. V souvislosti s razií v Brně je zadrženo deset lidí, uvedlo Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Policie prověřuje aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 16:57|

Brněnský soud poslal v kauze přidělování bytů do vazby Bradáče i Červinku

Městský soud v Brně poslal v kauze údajné manipulace s byty na radnici Brno-střed do vazby dva z osmi obviněných. Týká se to jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinky a politika ODS Otakara Bradáče. Zbylých šest obviněných je na svobodě. Policie provedla 28 domovních prohlídek a vyslechla 30 lidí. O tom, že žalobkyně pro dva z obviněných žádá vazbu, informovalo na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 15:17|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Soud v Brně bude řešit případ mladíka obžalovaného z plánování teroristického útoku

Případ údajné přípravy teroristického útoku inspirovaného obdobnými útoky v cizině bude řešit Krajský soud v Brně. Obžalobě, kterou ke zdejšímu soudu podala státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci, čelí mladistvý hoch. Podle olomouckého vrchního žalobce Radima Daňhela měly jeho plány již konkrétní podobu, nikdo však jimi nebyl dosud ohrožen.
31. 8. 2022|

Novým náměstkem na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci bude Radek Bartoš

Náměstkem Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci se stane Radek Bartoš, kterého na funkci nominoval nový šéf instituce Radim Daňhel. Funkce se ujme od 1. září. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 15:24|

Člověk, který vyzýval k násilí proti zákonodárcům, chce dohodu o trestu

Policie navrhla podat obžalobu na člověka, který na sociálních sítích vyzýval prostřednictvím živých vysílání k násilným akcím proti poslancům a senátorům. Státní zástupkyně s ním uzavřela dohodu o vině a trestu, kterou bude schvalovat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně.
29. 8. 2022|

Novela má zavést funkční období pro vedoucí státní zástupce. Blažek to chce projednat s ostatními kluby

Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu zákona o státním zastupitelství. Má zavést třeba funkční období pro vedoucí státní zástupce. Určuje ho na 7 let, ovšem s výjimkou toho nejvyššího, kde se o konkrétní době bude ještě jednat. Šéf resortu Pavel Blažek (ODS) příslušný návrh poslal zástupcům poslaneckých klubů. U některých parametrů nabízí více možných variant.
24. 7. 2022|

Blažek jmenoval Daňhela šéfem olomouckých žalobců. Náměstek Komár, který je dočasně vedl, skončí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jmenoval Radima Daňhela vrchním státním zástupcem v Olomouci. Naopak Pavel Komár, který z pozice náměstka státní zastupitelství v posledních měsících dočasně řídil, ohlásil rezignaci. Blažek dosavadní fungování olomouckého vrchního státního zastupitelství kritizoval, od Daňhela chtěl dostat ještě před jmenováním plán na restrukturalizaci úřadu. Nyní ale považuje za jeho klíčový úkol vybrat nového náměstka. Toho jmenuje Blažek sám, od Daňhela ale chce personální návrh.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 19:52|

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci má problémy, řekl Blažek. Daňhel má najít řešení

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že analýza na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci odhalila vážné nedostatky ve fungování úřadu. Kandidát na vrchního státního zástupce v Olomouci Radim Daňhel má předložit návrh řešení. Až poté se Blažek rozhodne, zda ho do funkce jmenuje. Daňhela jako kandidáta navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž už na konci června. Nahradit má Ivo Ištvana, který od dubna přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Ve funkci v Olomouci ho od jara zastupoval náměstek Pavel Komár.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 20:36|

Policisté obvinili devět lidí a firmu z manipulace se zakázkami. Spis nazvali Stoka II

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili devět lidí a jednu firmu ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, spis nazvali Stoka II. Podle Hospodářských novin šlo mimo jiné o bývalé manažery brněnské Správy železnic. Obvinění podle policistů ovlivnili desítky zakázek mimo jiné státní organizace působící v Jihomoravském kraji a na Vysočině.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 16:29|

Ištvanovým nástupcem na olomouckém státním zastupitelství by mohl být Radim Daňhel. Navrhl ho Stříž

Vrchním státním zástupcem v Olomouci by se mohl stát Radim Daňhel. Ministrovi spravedlnosti jej navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Daňhel v současnosti vede Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. V Olomouci by se měl stát nástupcem Ivo Ištvana, který skončil v březnu. Od té doby řídí státní zastupitelství náměstek Pavel Komár.
29. 6. 2022|

Nejvyšší státní zástupce nařídil prověřit postup v případu otravy řeky Bečvy

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nařídil prověřit způsob, jakým žalobci naložili s trestním oznámením na postup vyšetřovatelů případu otravy řeky Bečvy. Informoval o tom server iRozhlas. Trestní oznámení podal loni současný ministr školství a tehdejší člen sněmovní vyšetřovací komise Petr Gazdík (STAN). Ekologickou havárii, která na podzim 2020 postihla Bečvu, způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy. Jedovaté látky poškodily biotop asi na čtyřiceti kilometrech řeky.
12. 3. 2022|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|

V brněnské kauze Stoka se mění dozorující státní zástupce. Mezlík bude pracovat pro evropský úřad

V případu možné korupce na radnici městské části Brno-střed, v takzvané kauze Stoka, se změní dozorující státní zástupce. Radek Mezlík z brněnské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství odchází pracovat pro Úřad evropského veřejného žalobce. Mezlík to ve čtvrtek potvrdil ČTK. Soud v případu Stoka má pokračovat až v lednu.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 14:38|