TÉMA

Olympiáda

Rozvoj u jezera Most zarazilo majetkoprávní vypořádání

Město Most zatím nemůže pokračovat v rozvoji zázemí u stejnojmenného jezera. Důvodem je, že státní podnik Diamo, který je vlastníkem tamních pozemků, s městem zahájil majetkoprávní vyrovnání. V rámci něj připravuje soupis majetku a jeho hodnoty. Jezero Most vzniklo rekultivací bývalého hnědouhelného dolu. Zablokované budování infrastruktury a zázemí kolem jezera je pro mosteckou radnici komplikací, mimo jiné s plánovaným využitím pro turismus či olympijský festival.
19. 4. 2024|

V Řecku nacvičovali slavnostní zapálení olympijského ohně

V řecké Olympii proběhla 15. dubna oficiální zkouška zapálení olympijského ohně, odehrála se jeden den předtím, než se olympijská pochodeň vydá na dlouhou cestu do Paříže. Přípravy byly veřejné a kdokoliv se tak mohl přijít podívat, kde a jak olympijský oheň vzniká. Tradičně je zažehnut Sluncem, jehož paprsky jsou soustředěny do ohniska parabolického zrcadla.
15. 4. 2024|

Olympiádu má zahájit francouzská pop hvězda. Reakce jsou rasistické, Macron se jí zastal

Při zahájení olympijských her v Paříži by měla zazpívat francouzská popová hvězda Aya Nakamuraová. Její vystoupení, ač je možná jen fámou, se ale už předem nelíbí politikům a stoupencům krajní pravice. Naopak prezident Emmanuel Macron se zpěvačky tmavé pleti zastal poté, co se stala terčem rasistických komentářů.
5. 4. 2024|

Rusko se snaží sabotovat evropské železnice, cílilo i na České dráhy, řekl Kupka

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie a sabotování její klíčové infrastruktury uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě, uvedl podle listu Financial Times český ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle státní agentury TASS reagoval, že jde o „nepodložená obvinění“.
5. 4. 2024|

Ve sportu i v armádě je základem disciplína, říká ukrajinský olympionik, který brání vlast

Kyjev nedlouho před letní olympiádou v Paříži oznámil, že v řadách obránců zahynuly už čtyři stovky vrcholových sportovců. Francie navrhla klid zbraní v době Her, k čemuž se ruský diktátor Vladimir Putin vyjádřil neurčitě. Jak na situaci nahlíží někdejší ukrajinský účastník olympiády, který se zapojil do obrany vlasti, zjišťovala v Charkově zpravodajka ČT Darja Stomatová.
20. 3. 2024|

Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.
9. 2. 2024|

Francouzští policisté protestovali v ulicích. Mají obavy z vytížení při olympiádě, požadují vyšší prémie

Francouzská vláda chystá mimořádnou odměnu pro policejní příslušníky dohlížející na bezpečnost letních olympijských her v Paříži a dalších akcí. Vyčlení na to v přepočtu více než dvanáct miliard korun. Policistům to ale nestačí, kvůli náročnosti své práce žádají vyšší prémie. Vláda na jejich požadavky zatím nereaguje, a tak během čtvrtka stávkovali a protestovali v ulicích.
18. 1. 2024|

„Slušní lidé by neměli teď soutěžit s Rusy,“ zaznělo v debatě Řehky, Procházkové a Haška o olympiádě

Moskva určitě využije účasti ruských sportovců na olympiádě v rámci své propagandy, jejich sportovní úspěchy budou prezentovány jako úspěch tamního režimu, řekla novinářka Petra Procházková z Deníku N. Reagovala tak na schválení účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži Mezinárodním olympijským výborem. Toto rozhodnutí s ní v pořadu Události, komentáře odsoudili i náčelník generálního štábu Karel Řehka a bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.
2. 1. 2024|

Francouzská vláda se vydala do boje se štěnicemi. Olympiáda se blíží

Francouzská vláda řeší neobvyklý problém, kterým je nadměrný výskyt štěnic v Paříži. To poškozuje i pověst francouzské metropole ve světě. Úřady se snaží lidi uklidnit, že situace není tak dramatická, jak naznačují příspěvky na sociálních sítích, informoval zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
6. 10. 2023|

Třiaosmdesátiletá maratonkyně chce vyběhnout i na pařížské olympiádě

Olympijské hry se příští rok vrátí do Paříže přesně po sto letech. Poprvé v historii budou na trase maratonu závodit také amatérští běžci. Postavit se na startovní čáru chce i třiaosmdesátiletá Barbara Humbertová. Francouzská prababička má na svém kontě už sedmapadesát uběhlých maratonů.
3. 5. 2023|

Svoboda končí v komisi sportovců olympijského výboru. Za slova o válce dostal v armádě důtku

Olympijský vítěz David Svoboda skončí v Komisi sportovců Českého olympijského výboru. Řekl to po jednání s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) dva dny poté, co v rozhovoru v České televizi relativizoval ruskou válku proti Ukrajině. Svoboda je člen Dukly, a tedy voják. V armádě dostal za své výroky důtku.
31. 3. 2023|

Česko odmítá bojkot olympijských her. Chce tlačit na vyloučení Rusů, oznámil Lipavský

Bojkot olympijských her v Paříži v roce 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Shodli se na tom jejich vedoucí představitelé na společné schůzce, informoval ministr Jan Lipavský (Piráti). Vedoucí představitelé českého sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát úvahy o umožnění startu sportovců ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 22:55|

Roste tlak na Mezinárodní olympijský výbor, aby se Rusové a Bělorusové nemohli účastnit Her v Paříži

Proti startu ruských a běloruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži se vyslovili zástupci 35 zemí, mezi nimi byly například Spojené státy, Německo či Austrálie. Jednání se na dálku zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prohloubil se tak spor s Mezinárodním olympijským výborem (MOV), který navrhl možnost, aby sportovci Ruska a Běloruska startovali pod neutrální vlajkou. Pokud by si MOV prosadil svou variantu, uvažují některé státy o bojkotu. Česko ho odmítá, ale udělá maximum pro to, aby se MOV svých úvah vzdal.
10. 2. 2023|

Olympijská sportoviště v Paříži staví i ilegální dělníci. Kvůli nelidským podmínkám se obrátili na odbory

Na stavbě sportovišť pro letní olympijské hry v Paříži v příštím roce se z velké části podílejí dělníci bez pracovních povolení. Právě Francie přitom patřila mezi hlasité kritiky Kataru kvůli nelidským podmínkám, ve kterých vznikaly stadiony pro fotbalové mistrovství světa.
26. 1. 2023|

Německo nabízí odškodné pozůstalým po Mnichovu 1972. Hořkost ale zůstává

Pietní akce v Německu připomněly padesáté výročí teroristického útoku na letní olympiádě v Mnichově, při kterém palestinské komando přepadlo olympijskou vesnici. Zemřelo tehdy jedenáct izraelských sportovců a jeden německý policista. Pro izraelské rodiny pozůstalých je to i po půlstoletí bolestivá vzpomínka, navíc do posledních dnů provázená spory o odškodnění.
6. 9. 2022|

Peking se rozloučil s jednou z nejkontroverznějších olympiád v duchu hrdosti a vzdoru

Hry v Pekingu skončily ve stínu kritiky za porušování lidských práv. Některé země v čele se Spojenými státy olympiádu politicky bojkotovaly. Apolitičnost Her svými výroky popřela sama Čína, když komentovala události týkající se Tchaj-wanu nebo Sin-ťiangu.
20. 2. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

V Číně mi hrozilo jen vyhoštění, teď můžou kritické novináře i zavřít, varuje před olympiádou reportér Tomáš Etzler

Z Ameriky přes válečné zóny do Číny. Tak by se dala popsat novinářská cesta Tomáš Etzlera. Z českých reportérů je jediný, kdo první novinářské zkušenosti začal sbírat rovnou v CNN. K reportérské práci se tam ale nedostal hned. Začínal jako řidič, který vozil pizzu a štáby na natáčení. Do Pekingu a Hongkongu odjel už jako zkušený reportér.
25. 1. 2022|

Zimní olympiáda v Pekingu se blíží. Problémem je nedostatek sněhu

Zbývá necelých čtyřicet dní do nadcházející zimní olympiády v Pekingu. Jedním z jejích největších problémů je málo sněhu. Lyžařská střediska leží ve vyprahlé oblasti a umělé zasněžování ohrožuje vodní zdroje.
26. 12. 2021|

Putin na výroční konferenci chválil výkony ruské ekonomiky, odmítl nést vinu za drahý plyn

Ruská ekonomika se ukázala v době pandemie nemoci covid-19 „připravenější na takové šoky“ než ekonomiky jiných států a rychleji se obnovuje poté, co poklesla jen o tři procenta. Posluchače o tom v Moskvě ujistil ruský prezident Vladimir Putin v jedné z odpovědí na své výroční tiskové konferenci. Jako nespravedlivou odmítl kritiku, že Moskva zavinila rekordně vysoké ceny plynu v Evropě.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 15:20|

Francie chce bojkot pekingské olympiády koordinovat se zbytkem EU. Čína varovala USA

Francie chce koordinovat rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu s ostatními státy Evropské unie. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že o případném českém bojkotu rozhodne celá vláda. V pondělí oznámily takový krok Spojené státy, Čína je varovala, že uplatní blíže nespecifikovaná „rezolutní opatření“ a Washington za „své chyby zaplatí“.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 16:25|

Z hlediska právního jsme nikde nepochybili, říká k olympijskému letu Kejval

„Nedošlo k žádným pochybením a už vůbec ne k žádným podvodům,“ komentuje let na olympiádu a prevenci proti koronaviru předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Vše, co výbor měl splnit, podle něj splnil. U sportovců, kteří na olympiádě kvůli covidu nemohli startovat a požadují kompenzaci, se podle Kejvala ukazuje, že jejich právní postavení není příliš silné. I tak by jim chtěl výbor pomoci a neúčast kompenzovat.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 22:51|

Olympijský výbor šokoval Neusserův výrok o údajných podvodech při trasování letu do Tokia

Český olympijský výbor (ČOV) je šokovaný vyjádřením předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera o leteckého speciálu na olympijské hry do Tokia, z něhož bylo šest pozitivních případů nákazy koronavirem včetně čtyř sportovců. Neusser v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce ČOV z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s lékařem Vlastimilem Voráčkem. Ten měl pozitivní test hned na letišti po příletu do Tokia. Předseda ČOV Jiří Kejval označil obvinění za absurdní. Podle pražské hygieny uvedený zasedací pořádek odpovídal skutečnosti.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 23:05|

Další případy covidu v českém týmu. Babiš mluví o skandálu, olympijský výbor zahájil vyšetřování

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a místopředseda Filip Šuman začali vyšetřovat události v olympijském speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia Češi, u nichž se objevil koronavirus. Už se jedná o šest případů, počínaje lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu a který podle informací serveru Seznam Zprávy nebyl očkován. Premiér Andrej Babiš (ANO) mluví o skandálu, vyšetřování chystá i komise ministerstva zdravotnictví.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 19:13|