TÉMA

David Böhm

Dobrá dětská kniha má bavit i dospělé. Své „vedlejšáky“ vystavují Nikl, Franta nebo Chalánková

V pražském centru DOX vystavuje čtrnáct současných výtvarníků. Přestože se věnují v první řadě volné tvorbě, na výstavě s názvem Fenomeander se představují jako ilustrátoři. Instalace ukazuje, jakou podobu může mít dětská literatura.
27. 7. 2021|

Architekt Okamura představil Město pro každého

Řešení toho, jak by mělo ideálně fungovat město, nabízí manuál pro urbanisty začátečníky. Za publikací Město pro každého stojí architekt Osamu Okamura. Ukazuje příležitosti i problémy současných metropolí. Výtvarníci Jiří Franta a David Böhm vytvořili pro knihu obří model papírového města.
11. 3. 2021|

Malý princ i vyhubení živočichové. Zlatá stuha zdobí nejlepší knihy pro děti

Více než sto osmdesát knih vydaných v loňském roce si přálo získat cenu za nejlepší počiny pro děti a mládež. Zlatou stuhou pro vítěze se ale může ozdobit jen několik z nich, přehled oceněných titulů nabízí následující fotogalerie. Předávání stuh 28. ročníku do rukou autorů se z důvodu současné nepříznivé situace přesunulo na podzim.
4. 5. 2020|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|