TÉMA

Jiří Kratochvil

Pucholta i Goldflama ocenilo ministerstvo kultury, Kratochvil obdržel cenu za literaturu

Herec spojený zejména s československou novou vlnou Vladimír Pucholt, dramatik a režisér Arnošt Goldflam, muzikolog Jaroslav Mihule, výtvarnice Alena Kučerová, architekt Jan Línek a francouzský režisér, dokumentarista a producent Artemio Benki, který žil a pracoval v Praze – to jsou jména laureátů Ceny ministerstva kultury roku 2023, které byly předány 19. října. Udělena byla také Státní cena za literaturu spisovateli Jiřímu Kratochvilovi a překladatelce Jarce Vrbové.
20. 10. 2023|

Kašparů rezignoval na členství v Radě ČT, měl skončit v květnu

Psychiatr a kněz Jaroslav Maxmilián Kašparů rezignoval na své členství v Radě České televize. Důvodem je jeho zdravotní stav. Rezignační dopis datoval k 17. březnu. Informovala o tom ČTK. Mandát mu měl končit ke konci letošního května a Kašparů už ho neobhajoval. Do rady ho navrhla Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů.
23. 3. 2021|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|