TÉMA

Janáčkova filharmonie Ostrava

Ostravské Sady Milady Horákové se promění v centrum setkávání. Původně tam byly hřbitovy

Druhý největší park v Ostravě – Sady Milady Horákové – se od základů promění. Vítězem soutěže na jeho revitalizaci se stalo studio Míza architekti, kteří chtějí prostranství výrazně oživit. V parku vznikne kavárna s vyhlídkou, kulturní louka a spousta dalších prvků. Vedle Sadů Milady Horákové má v budoucnu vzniknout také nová koncertní hala a nedaleko i Centrum digitalizace a vědy se zázemím pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.
23. 2. 2023|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

Dům kultury v Ostravě čeká kvůli přestavbě útlum činnosti. Většina zaměstnanců dostane výpověď

Dům kultury města Ostravy propustí k poslednímu srpnu skoro všechny zaměstnance. Kvůli jeho přestavbě podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla se celá budova bude muset vyklidit a podle města neexistují vhodné prostory, kam by se načas přemístila. Stavební práce by měly začít letos a potrvají nejméně tři roky.
10. 2. 2022|

Do Ostravy se sjeli nadějní dirigenti. Na kurzu získávají zkušenosti

Janáčkova filharmonie v Ostravě uspořádala i přes pandemii Mezinárodní dirigentské kurzy. Dorazila desítka mladých talentů například ze Spojených států, Japonska či Izraele. Všichni musí mít negativní test na covid-19. Roli lektora přijal český dirigent Tomáš Netopil.
28. 1. 2021|

Jedna z nejočekávanějších staveb světa. Ostrava má studii futuristické koncertní haly

Město Ostrava už má k dispozici studii stavby nové koncertní haly včetně rekonstrukce celé památkově chráněné budovy kulturního domu. Stavbu koncertního sálu za více než dvě miliardy korun zařadil prestižní magazín Architizer do žebříčku nejočekávanějších staveb světa, řekl v pondělí primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Architektonickou soutěž vyhlásilo město před dvěma lety. Vítězi, které Ostrava oznámila loni, se stali autoři ze studií Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy.
3. 8. 2020|

Biatlon na Vysočině bude bez diváků, jinde ale kvůli koronaviru ruší spíš menší akce

Zabezpečení biatlonového areálu v Novém Městě na Moravě, kam během letošních závodů nesmějí diváci, bude na pořadatelích. Dohled nad veřejným pořádkem zajistí policie, město posílí hlídky strážníků. Omezovat hromadné sledování závodů například v restauracích ale radnice nebude. Světový pohár v biatlonu je zatím jedinou masovou událostí, kterou opatření kvůli koronaviru zasáhla. Města a obce ruší spíše menší akce, zejména pro seniory. Mezinárodní veletrhy v Brně se naopak konat budou.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 17:57|