TÉMA

Maine

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Trump se může účastnit primárek v Coloradu, rozhodl Nejvyšší soud USA

Americký exprezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek v Coloradu. Nejvyšší soud jednomyslně zvrátil rozhodnutí coloradského soudu, který Trumpa vyloučil kvůli útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Pouze Kongres může škrtnout kandidáty z hlasovacího lístku, nikoli jednotlivé státy, argumentuje nejvyšší soudní instance.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:37|

Trump se nesmí účastnit primárek v Maine, rozhodla nejvyšší volební úřednice

Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Po Coloradu jde o druhý americký stát, co k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 14:27|

Slyšel hlasy a shromažďoval zbraně. Na chování střelce z Maine rodina opakovaně upozorňovala

Rodinní příslušníci a známí muže, který minulý týden v americkém státě Maine postřílel 18 lidí, v posledních měsících nejméně třikrát nahlásili obavy o jeho duševní zdraví a podezření, že by mohl spáchat násilný čin. Ukazují to zjištění amerických médií a vyjádření úřadů. Policie ve městě Lewiston navíc minulý měsíc obdržela i výpověď pachatelova kamaráda, který varoval před scénářem „masové střelby“.
31. 10. 2023|

Policie našla tělo Roberta Carda podezřelého ze zastřelení 18 lidí v Maine

Muž podezřelý z toho, že ve středu v americkém státě Maine postřílel 18 lidí, je po smrti. Policie našla tělo Roberta Carda v lese u města Lisbon, které leží nedaleko Lewistonu, kde se tragédie odehrála. Uvedly to agentury AP a Reuters s odvoláním na místní úřady. Card se zastřelil.
28. 10. 2023|

Americká policie nadále pátrá po podezřelém ze střelby v Lewistonu. Do akce se zapojili i potápěči

Ve Spojených státech pokračuje rozsáhlé pátrání po čtyřicetiletém Robertu Cardovi. Do akce se zapojili i potápěči. Podezřelý je ze střelby ve městě Lewiston ve státě Maine, která si vyžádala osmnáct obětí a třináct zraněných. Bezpečnostní složky podle agentury AP obklíčily dům poblíž města Bowdoin, který vlastní příbuzní podezřelého ze střelby. Nakonec odešly, aniž by někoho zadržely.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 18:23|

Podezřelý ze střelby v americkém Lewistonu je stále na útěku. Guvernérka potvrdila 18 obětí

Při střelbě v americkém městě Lewiston na severovýchodě Spojených států amerických přišlo o život osmnáct lidí a zraněných je dalších třináct, bilanci potvrdila guvernérka státu Maine Janet Mills. Podezřelým je čtyřicetiletý muž Robert Card, po němž pátrají stovky policistů v několika státech. O situaci je průběžně informován také americký prezident Joe Biden.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 22:20|

Kanadu zasáhla bouře Lee, podle meteorologů mohou nastat podmínky jako při hurikánu

Bouře Lee se dostala k americké pevnině. Naplno zasáhla kanadské Nové Skotsko, kde kvůli ní zůstalo přes sto tisíc domácností bez proudu. V sousedním americkém státě Maine zahynul kvůli špatnému počasí člověk.
17. 9. 2023|

Přívaly sněhu i deště. Kvůli extrémnímu počasí jsou statisíce domácností v USA bez proudu

Statisíce domácností a podniků se v úterý ocitly bez proudu poté, co západní i východní pobřeží Spojených států zasáhly silné srážky spojené s prudkým větrem. Na severovýchodě země komplikuje život pozdní zimní bouře, při níž v New Yorku a okolních státech místy napadlo i více než půl metru sněhu. Kalifornie se mezitím potýkala s novými přívaly deště, které vyústily v záplavy a evakuaci tisíců obyvatel. Během středy meteorologové očekávají ústup extrémního počasí na obou koncích USA.
15. 3. 2023|

V USA se přou o výuku dějin Afroameričanů

Spojené státy stále víc rozděluje pohled na to, jak má vypadat výuka o dějinách Afroameričanů, a to zvlášť ve vztahu k otroctví, segregaci a diskriminaci. Zatímco převážně demokratické státy vyžadují ve školách povinně lekce o dějinách obyvatel jiné než bílé barvy pleti, republikánští guvernéři volí jiný přístup. Chtějí omezit témata, o nichž by vyučující měli mluvit.
27. 2. 2023|

Na východní pobřeží USA udeřila silná bouře. Boston čeká přes půl metru sněhu

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až šedesát centimetrů sněhu. Kvůli nepříznivému počasí zrušily aerolinky jen v sobotu více než 4500 letů. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 22:19|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

U Austrálie letos žraloci zabili nejvíc lidí od roku 1934. Příčinou může být pandemie nebo změna klimatu

Útoky žraloků si letos v Austrálii vyžádaly zatím sedm životů, což je nejvíce od roku 1934. S odvoláním na australský úřad na ochranu přírody o tom informovala stanice CNN, podle které nelze jednoznačně určit příčinu smutné bilance. Za vysokým počtem obětí může stát náhoda, chování lidí během pandemie nebo také klimatická změna.
19. 10. 2020|

O prezidentu USA rozhoduje 538 lidí, někteří občané volit nemohou. Systém hlasování je unikátní

Americké prezidentské volby se blíží. Občané Spojených států si první listopadové úterý zvolí budoucí hlavu státu. Systém volby je ale složitější než prosté přímé hlasování a může se stát, že v Bílém domě usedne ten, kdo získal méně hlasů. Nabízíme přehled toho, co se stane 3. listopadu a jak si Američané volí prezidenta.
14. 10. 2020|

Šest amerických států podalo žalobu na poštu kvůli volbám

Šest amerických států v pátek podalo žalobu na americkou poštu a jejího šéfa Louise DeJoye, který podle nich nedávnými změnami v systému doručování zásilek ohrozil nadcházející prezidentské volby. Značná část voličů v nich hlasuje korespondenčně. DeJoy v pátek vysvětloval své kroky před členy výboru amerického Senátu a řekl jim, že hlasovací lístky budou doručeny „bezpečně a včas“.
21. 8. 2020|

Superúterý vrátilo Bidena do hry. Podle agentur se boj o nominaci proměnil v jeho duel se Sandersem

Bývalý americký viceprezident Joe Biden podle dílčích výsledků zvítězil v desíti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý. Dařilo se však také senátorovi Berniemu Sandersovi, který bodoval v nejlidnatější Kalifornii. K automatickému zisku nominace je třeba podpora od nejméně 1991 delegátů (volitelů) letního nominačního sjezdu Demokratické strany. Biden nyní nad Sandersem vede poměrem 566 ku 501 delegátům.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 21:47|