TÉMA

Investigace

Vražda ve Slopném mi změnila pohled na justici, přiznala investigativní reportérka Jelínková

„Celý rok a půl to byla velká emoční jízda. Na konci jsem si říkala, že už to nemůže být horší, a ono bylo,“ popisuje reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková práci na případu vraždy seniora ve Slopném. Ta jí změnila pohled na českou justici, která v případu z roku 2011 poslala dva muže do vězení na více než dvacet let. Jelínková s kolegyní ale přinesly nové důkazy zpochybňující jejich vinu. V podcastu Background ČT24 vypráví novinářka i o údajném útěku náměstka ministra oknem na toaletě nebo politických kauzách, kterým se průběžně věnuje.
18. 1. 2024|

Investigativní novinář není muž v baloňáku, většina práce se odehrává u počítače, říká Holcová

První impuls věnovat se investigativní žurnalistice dostala Pavla Holcová v kubánském vězení, kde se ocitla po setkání s pašerákem. Trvalo pak ještě několik let, než se mezinárodním investigativním kauzám začala věnovat naplno a než založila České centrum pro investigativní žurnalistiku. Dnes je součástí týmu novinářů, kteří za svou práci při rozkrývání kauzy Panama Papers získali prestižní Pulitzerovu cenu. „V investigativní žurnalistice je výhodou být podceňovaný, zachraňuje to životy,“ říká šéfredaktorka webu Investigace.cz v podcastu Background ČT24.
8. 3. 2023|

Nejdřív nebyl problém, nakonec jsem se Babiše ptát nemohla, popisuje novinářka Čápová Pandora Papers

Když se s kolegy snažili sehnat vyjádření tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) ke kauze Pandora Papers, tak jim Úřad vlády zamítl akreditace na tiskovou konferenci. „Nejsem si jistá, že jsme očekávali, že si s námi sedne na kafe a o všem si s námi popovídá. Spíše šlo o to, abychom ho konfrontovali,“ říká novinářka Hana Čápová ze serveru Investigace.cz. Ve své práci se věnovala i kauze plzeňských práv nebo exekucím, se kterými měla osobní zkušenost. Nejen to popisuje v podcastu Background ČT24.
24. 11. 2022|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|

Byli jsme za exoty, ale na naše slova došlo, vzpomíná šéfredaktor Hlídacího Psa na texty o ruském vlivu

„Dlouhodobý ruský zájem je budovat v zahraničí silnou podnikatelskou základnu,“ napsal v roce 2015 web HlídacíPes.org. Autorem textu byl jeho šéfredaktor Robert Břešťan a s odstupem let uvádí, že tehdy sice byli trochu za exoty, ale jejich upozorňování na ruskou vlivovou síť se v současnosti jeví jako případné. Břešťan sám se v novinářské branži pohybuje už 25 let, v minulosti pracoval v české redakci BBC a také v Českém rozhlase na stanici Rádio Česko. V novém díle podcastu Background ČT24 přiznává, že ho víc baví psaní, i to, že mu nejspíš nikdy nedojdou nápady na nová témata.
16. 8. 2022|

V Nizozemsku zatkli Poláka podezřelého z organizace loňské vraždy novináře de Vriese

Nizozemská policie v pondělí zatkla sedmadvacetiletého Poláka, kterého podezírá z organizace vraždy investigativního novináře Petera R. de Vriese. S odvoláním na prokuraturu o tom informoval list De Telegraaf. Novinář byl loni v červenci zastřelen na ulici. V červnu začal v Nizozemsku soud s dvojicí mužů obžalovaných z jeho vraždy.
4. 7. 2022|

Policie v kauze Vrbětice podezřívá ruského obchodníka a jeho manželku ze špionáže

Policie hlásí posun ve vyšetřování kauzy výbuchu muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Kriminalisté podle dvou zdrojů obeznámených s vyšetřováním začali vyšetřovat obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže. Informoval o tom server iRozhlas.cz s odkazem na zjištění Radiožurnálu a časopisu Respekt.
30. 5. 2022|

Česko pátrá po majetcích Rusů napojených na Putina. V pátek se konala tajná schůzka

Česko hledá další majetek Rusů napojených na Putinův režim. Zaměřuje se také na transakce na bankovních účtech. Potvrzuje se, že Rusové do země v posledních letech posílali větší sumy peněz přes firmy v daňových rájích. Podle informací ČT se v pátek situací na utajené schůzce zabývali zástupci policie, Finančního analytického útvaru a Bezpečnostní informační služby.
25. 3. 2022|

Babiš a Orbán hovořili v Ústí nad Labem o energetice nebo migraci

Na návštěvě České republiky je předseda maďarské vlády Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítal premiér Andrej Babiš (ANO), poté zamířili do Ústí nad Labem, kde projednávali například investice, energetiku a migraci. Babiš v Ústeckém kraji vede volební kandidátku a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy, sešli v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Na tiskovou konferenci obou premiérů se nedostali někteří žurnalisté, novinářské organizace kritizují porušení Listiny základních práv a svobod.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:59|

Novináři pátrají po ruských travičích. Stejní agenti z aféry Navalnyj chtěli zlikvidovat také básníka Bykova

Za pokusem o otravu ruského učitele, básníka a publicisty Dmitrije Bykova stojí stejní důstojníci ruské tajné služby jako za otravou opozičního lídra Alexeje Navalného. S novým zjištěním u dva roky staré události přišla mezinárodní investigativní skupina Bellingcat a ruský server The Insider. Zatímco Bellingcat hledal souvislosti ve veřejných databázích, ruští investigativci pátrali na místě. Výsledky společné práce v rozhovoru po pořad Newsroom ČT24 popsal šéfredaktor The Insideru Roman Dobrochotov.
13. 6. 2021|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|

Bidenův syn Hunter přiznal, že ho úřady vyšetřují kvůli daním

Hunter Biden oznámil, že čelí vyšetřování prokuratury státu Delaware. Jeho právníci se o vyšetřování prý dozvěděli v úterý. Syn nastávajícího amerického prezidenta Joea Bidena je pod drobnohledem amerických úřadů v souvislosti s daňovými záležitostmi. Detaily investigace ale jeho tým advokátů ani prokurátoři nezveřejnili.
10. 12. 2020|

Státní podpora investigativních novinářů? Média se na Matovičův návrh tváří rozpačitě

Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Igor Matovič chce, aby stát prostřednictvím nového fondu podporoval investigativní žurnalisty částkou zhruba deset milionů eur (253 milionů korun) ročně. Zdůvodnil to snahou posílit kontrolu veřejného sektoru. Dosluhující předseda vlády Peter Pellegrini to označil za snahu kupovat novináře. Nápad kritizovali i někteří šéfredaktoři médií.
6. 3. 2020|
Infiltrace

Obchod se soucitem. Dokument rozkrývá, kam mizí peníze darované na zvířata

Nemocným zvířatům se lidé často snaží pomáhat přes sbírky. Jenže peníze z transparentních účtů nemusí vždy jít na léčení. Zjistili to tvůrci dalšího dílu dokumentárního cyklu Infiltrace a tématu se věnují v epizodě s názvem Obchod se soucitem.
2. 3. 2020|