TÉMA

Kachny

Čeští vědci vytvořili systém plovoucích ostrovů. Hnízdí na nich racci, kachny i rybáci

Na unikátních umělých plovoucích ostrovech letos společně hnízdili rackové, kachny a rybáci. Projektem, který chce poskytnout vodním ptákům více možností k zahnízdění, se zabývají vědci z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Umělé plovoucí ostrovy instalují na rybnících v jižních Čechách i na severočeských zatopených lomech.
17. 10. 2023|

V Česku se znovu potvrdila ptačí chřipka. Veterináři vybijí ohnisko na Jihlavsku

Po měsíci se v Česku znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním čtyřicátém ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je pět tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:01|

Čínské kachny proti invazi kobylek v Pákistánu? Expert to vylučuje

Pekingský odborník zpochybnil informaci, že Čína pošle do boje proti kobylkám, jejichž hejna zaplavila sousední Pákistán, sto tisíc kachen. O nasazení opeřenců proti kobylkám informoval časopis Time a také čínský list Ningbo Evening News. Odvolávaly se přitom na odborníka z univerzity v čínské provincii Če-ťiang. Jiný čínský expert ale později takový postup vyloučil, napsal web listu The Guardian.
27. 2. 2020|