TÉMA

Janez Janša

V prvním kole slovinských prezidentských voleb zřejmě uspěl kandidát opozice

První kolo slovinských prezidentských voleb zřejmě vyhrál bývalý ministr zahraničí Anže Logar, který má blízko k opoziční Slovinské demokratické straně. Podle předběžných výsledků získal 34 procent hlasů. Do druhého kola také patrně postoupila nezávislá kandidátka a advokátka Nataša Pircová Musarová. Až na třetím místě skončil Milan Brglez, který měl podporu dvou vládních stran, uvedla v neděli agentura STA. Druhé kolo se uskuteční 13. listopadu.
23. 10. 2022|

Nový premiér Golob Slovinsku slibuje nezávislá média, solidaritu i blízkost k EU

Slovinský parlament schválil ve funkci premiéra proevropského liberála Roberta Goloba. Jeho strana Hnutí Svoboda (Gibanje Svoboda) vyhrálo dubnové volby. Politický nováček a někdejší manažer energetické firmy Golob nahradí dosavadního premiéra Janeze Janšu. O složení přísahy informovala agentura AFP.
25. 5. 2022|

Ve Slovinsku se po volbách nejspíš zformuje široká vládní koalice bez Janši

Slovinské parlamentní volby překvapivě vyhrálo liberální environmentální Hnutí Svoboda, a jeho předseda Robert Golob tak pravděpodobně stane v čele nové středo-levé vlády. Dosavadní premiér Janez Janša, který úřad ovládl třikrát v řadě, a jeho Slovinská demokratická strana (SDS) tak nejspíš půjdou do opozice. Podle expertů může Golobovi uškodit nezkušenost. Slíbil ale konec éry, kterou měli mnozí za příklon k autoritářství.
25. 4. 2022|

Slovinské volby vyhrálo zelené Hnutí Svoboda. Premiér Janša nejspíš skončí

Nedělní parlamentní volby ve Slovinsku překvapivě vyhrálo liberálně zelené Hnutí Svoboda (Gibanje Svoboda) s 34,5 procenta hlasů. Druhá skončila Slovinská demokratická strana (SDS) dosavadního premiéra Janeze Janši se ziskem 23,5 procenta hlasů. Po sečtení devětadevadesáti procent odevzdaných hlasů o tom informovala agentura Reuters. Vládnoucí uskupení už podle agentury APA uznalo porážku. Janša, kterého kritici označují za pravicového populistu, zřejmě jako předseda vlády skončí.
24. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 11:02|

„Ukrajinská pravda a láska musí zvítězit nad ruskou lží a nenávistí,“ řekl Vystrčil Nejvyšší radě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijel ve čtvrtek s několika dalšími senátory vlakem na Ukrajinu. Doprovázejí ho kolegové Pavel Fischer (nez.) a Jiří Růžička (TOP 09) a také senátoři z Polska v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým. Zákonodárci navštívili poničené město Borodjanka. Vystrčil odpoledne vystoupil s projevem před ukrajinským parlamentem, kde zopakoval podporu Ukrajině.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 23:03|

Rakouský kancléř a britský premiér jednali v Kyjevě se Zelenským. Orbán odsoudil masakr v Buče

Do Kyjeva v sobotu dorazil k jednáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i britský premiér Boris Johnson, před ním se se Zelenským setkal rakouský kancléř Karl Nehammer. Už v pátek Kyjev navštívili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger. Maďarský premiér Viktor Orbán odsuzuje masakr v ukrajinském městě Buča, kde během ruské invaze zemřely stovky civilistů. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi je hluboce zklamaný chováním Putina, měl ho za muže míru.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 21:06|

Předsedkyně europarlamentu navštívila Kyjev a nabídla pomoc s poválečnou obnovou

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolová v pátek navštívila Kyjev a ujistila, že Evropa stojí za Ukrajinou a pomůže jí po válce s Ruskem znovu postavit její města. Invazí na Ukrajinu se Rusko pustilo do přímého střetu s Evropou, řekla politička, která stanula v čele europarlamentu v lednu. Při své návštěvě se setkala s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem a premiérem Denysem Šmyhalem.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 20:09|

Unie vytvoří síly rychlé reakce. Budou mít až pět tisíc vojáků

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až pěti tisíc vojáků. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se Rusko dopouští v ukrajinském Mariupolu masivních válečných zločinů. Velvyslankyně USA při OSN zopakovala, že Spojené státy nevyšlou vojáky na Ukrajinu, budou ale bránit země NATO. Slovinsko do Kyjeva vrátí své diplomatické zastoupení. O další pomoci Ukrajině rozhodl Nový Zéland. Podle Kremlu jednání mezi Ukrajinou a Ruskem nepokročila. Moskva také oznámila, že kvůli sankcím ukončila jednání o mírové smlouvě s Tokiem.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 01:34|

Drtivá většina Čechů nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu, ukazuje průzkum

Češi mají nyní menší obavy než na začátku války na Ukrajině. Ubylo i těch, kteří mají strach, že Rusko napadne tuzemsko. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM/MARK pro pořad 168 hodin. Česká vláda si v této krizi podle 78 procent dotázaných počíná dobře. Vysoká je i podpora zapojení Ukrajinců do práce a jejich dětí do škol.
21. 3. 2022|

Pracoval jsem v mnoha válkách. Fialovu nabídku cesty do Kyjeva jsem přijal okamžitě, uvedl Pojar

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu vrátil po návštěvě Kyjeva do Česka. Tu absolvoval spolu s předsedy vlád Polska a Slovinska. Výpravy se účastnil také bezpečnostní poradce tuzemského premiéra Tomáš Pojar. Okamžitě jsem souhlasil s tím, že je potřeba jet a že je to dobré, přiblížil Pojar ve středečních Událostech, komentářích.
17. 3. 2022|

Ukrajina potřebuje hlavně protitankové a protiletecké zbraně, řekl Fiala po návratu z Kyjeva

Ukrajina potřebuje hlavně protitankové a protiletecké zbraně, řekl český premiér Petr Fiala (ODS), který se ve středu vrátil z cesty do Kyjeva. Zopakoval, že podporuje myšlenku mírové mise. Jde ale podle něj až o následný krok, nyní je třeba zemi podporovat v jejím boji. Fiala se na Ukrajinu vydal společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským a slovinským premiérem Janezem Janšou, aby se setkali s tamními představiteli.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 23:19|

Bojujete i za naše životy a svobodu, vzkázal Fiala. Zelenskyj návštěvu tří premiérů ocenil

Český premiér Petr Fiala a premiéři Polska Mateusz Morawiecki a Slovinska Janez Janša jednali v obléhaném Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou vlády Denysem Šmyhalem. Zelenskyj označil návštěvu za silný projev podpory pro zemi bojující s ruským agresorem. Fiala prohlásil, že Ukrajina není ve svém zápase sama, Morawiecki a Janša mluvili o pozvánce do Evropské unie.
15. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 01:34|

V důsledném utajení. O Fialově kyjevské misi věděl jen zlomek ministrů, detaily cesty zůstávají neznámé

Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský a slovinský protějšek Mateusz Morawiecki a Janez Janša přijeli v úterý do Kyjeva. O cestě přitom předem vědělo jen minimum lidí. Vlak, kterým jeli, přejel polsko-ukrajinské hranice kolem půl deváté ráno a do cíle dorazil v podvečerních hodinách. Podle bezpečnostních analytiků jde o bezprecedentní misi.
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 22:10|

Slovinská vláda obnoví financování tiskové agentury STA, instituce se ale bojí politického vlivu

Slovinská vláda obnoví po dlouhých sporech financování národní tiskové agentury STA. Vláda a vedení agentury podepsaly dohodu o financování do konce letošního roku. Za pozastavení financování STA kritizoval vládu premiéra Janeze Janši například Evropský parlament. STA dohodu vítá, vyjádřila ale obavy z posílení vlivu vlády na chod instituce.
8. 11. 2021|

Šéfové států EU se shodli, jak postupovat u energií. Podle Babiše je úspěch, že Komise má zvážit další regulaci

Po více než čtyřhodinové debatě se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie shodli na společném postupu, jak se vyrovnat s rychle rostoucími cenami energií. Závazné závěry summitu nejprve zablokoval český premiér Andrej Babiš (ANO), který požadoval regulaci trhu s emisními povolenkami (ETS). Řada lídrů však podle diplomatického zdroje nechtěla připustit příliš velké zásahy do trhu a do společného prohlášení nakonec přibyla výzva Evropské komisi, aby prověřila fungování ETS. Summit také chce, aby Komise připravila dlouhodobější opatření k zajištění „dostupných cen“ energie a snížení závislosti na jejím dovozu. Lídři projednávali také otázku další vlny pandemie, problému Unie a Polska nebo migrace.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 22:15|

Europoslanci přijeli zkoumat stav právního státu a médií ve Slovinsku. Premiér Janša se na ně obořil

Ze strany slovinských vládních politiků roste tlak na média či veřejné orgány. Uvedla to Sophie in 't Veldová, šéfka europarlamentní mise, která v minulých dnech zkoumala stav právního státu v zemi a situaci tamních médií. Konzervativní premiér Janez Janša se s delegací nesešel, ale na Twitteru na ni zaútočil. Na jeho vyjádření reagovali unijní představitelé či nizozemský premiér.
15. 10. 2021|

Zeman jednal se slovinským prezidentem Pahorem. Mluvili o předsednictví v EU a o Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman hovořil se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem o prioritách aktuálního předsednictví Slovinska v Radě EU, vzájemných i mezinárodních vztazích a o aktuální situaci a rizicích v Afghánistánu. Na Twitteru to po setkání v Lánech uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.
12. 7. 2021|

Neoficiální dokument slovinské vlády navrhuje překreslení hranic na Balkáně

Slovinská média zveřejnila široce diskutovaný neoficiální vládní dokument adresovaný Evropské unii, v němž dosud neznámý autor navrhuje překreslení hranic na západním Balkáně coby řešení nejpalčivějších problémů tohoto regionu. Předestírá mimo jiné možnost sjednocení Albánie s Kosovem či rozpad Bosny a Hercegoviny. Idea vyvolala v Sarajevu pobouření.
16. 4. 2021|

Při vyjednávání o vakcínách podle ČSSD a opozice selhal Babiš. Ten pochybení odmítá, výsledek má za skandální

Česko ztratilo možnost získat ze solidárního rozdělení vakcín desítky tisíc dávek navíc. Nepodpořilo návrh Portugalska předsedajícího EU. To chtělo, aby se z deseti milionů dávek dvě třetiny rozdělily mezi členské státy poměrově podle obyvatel a třetina připadla šestici nejpostiženějších zemí. Mezi nimi bylo i Česko, které ale požadovalo vakcín ještě víc. Ze seznamu proto vypadlo. Premiér Andrej Babiš (ANO) si chybu ve vyjednávání z české strany nepřipouští. S rozhodnutím nesouhlasí. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) musí Babiš převzít odpovědnost. Premiéra kritizuje také opozice.
2. 4. 2021Aktualizováno2. 4. 2021, 20:57|

Orbán a Morawiecki drží unijní rozpočet nadále v šachu. Merkelová chce najít kompromis

Videokonference prezidentů a premiérů zemí Evropské unie ve čtvrtek večer nepřinesla průlom v patové situaci kolem sedmiletého rozpočtu. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki seznámili ostatní lídry s argumenty, kvůli kterým blokují schválení historicky největšího společného balíku unijních peněz. Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) slíbila německá kancléřka Angela Merkelová, že bude jako šéfka předsednické země v příštích dnech vyjednávat o kompromisu.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 23:20|

Slovinský premiér podpořil Polsko a Maďarsko, které zablokovaly rozpočet EU

Slovinský premiér Janez Janša podpořil Polsko a Maďarsko, které v pondělí zablokovaly přijetí sedmiletého rozpočtu EU a fond koronavirové pomoci. Svůj krok zdůvodnily nesouhlasem s tím, aby vyplácení peněz z evropských fondů bylo podmíněno dodržováním principů právního státu. Maďarský premiér Viktor Orbán ve středu podle agentury Reuters prohlásil, že Budapešť vetovala rozpočet EU, protože jeho schválením by členské státy mohly být nuceny podporovat imigraci.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 12:46|

Do Slovinska buď s negativním testem, nebo karanténou. Vstup Čechů omezují i Lotyšsko a Estonsko

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Občané těchto států tak budou muset prokázat zaplacené ubytování společně s negativním testem, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Tranzitu se opatření netýká. Vstup Čechů na své území odpoledne omezilo také Lotyšsko, později se přidalo i Estonsko. Pro občany Česka se komplikuje také cestování na Kypr, budou se muset prokázat negativním testem.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 23:07|

Do čela slovinské vlády se vrací Janša. Politický matador je premiérem už potřetí

V čele dvoumilionového Slovinska už potřetí stane výrazná osobnost tamní politické scény – Janez Janša. Předseda dosud opoziční Slovinské demokratické strany (SDS) je jedním ze strůjců válečného úspěchu své země v bojích při rozpadu Jugoslávie. Janša se chopil příležitosti znovu usednout do premiérského křesla po lednové demisi předchozí vlády. O důvěře novému kabinetu by měli poslanci hlasovat příští týden.
28. 2. 2020|