TÉMA

Ivan Ostrochovský

Chtěli jsme ukázat i pěkné věci, říká režisér filmu Světloplachost o dětech z charkovského metra

V český kinech se promítá slovenský kandidát na Oscara za rok 2023. Snímek Světloplachost natočili slovenští filmaři Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík v boji zdevastovaném Charkově. Do příběhu na pomezí hraného filmu a dokumentu obsadili dvě děti, s jejichž rodinami trávili čas v metru sloužícím jako kryt před bombardováním. Cílem podle tvůrců nebylo šířit další obrazy devastace.
27. 11. 2023|

Jihlava ocenila film Loď o zaniklých docích v Chorvatsku. V české soutěži uspěla Světloplachost

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě zná své vítězné snímky. Poroty v jednotlivých sekcích ocenily třeba osudy dětí žijících v charkovském metru nebo příběh jedné z největších chorvatských loděnic.
30. 10. 2023|

Festival v Benátkách promítá slovenský film z bombardovaného Charkova. O dětech žijících v metru

O pár týdnů dříve by chodili do školy a mohli si hrát venku, na jaře roku 2022 se ale dvanáctiletý Niki a o rok mladší Vika skrývají s rodinami a sousedy v podzemí. Jejich novým domovem se ve válkou zasaženém Charkově stala stanice metra. Tam také slovenští filmaři Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík příběh těchto dětí natočili. Snímek Světloplachost na pomezí hraného filmu a dokumentu uvádí ve světové premiéře festival v Benátkách.
1. 9. 2023|

Část církve kolaborovala s režimem, ale někteří se strachem zápasili, ukazuje film Služebníci

Kolaborace církve s komunistickým režimem je tématem filmu Služebníci. Snímek v mezinárodní koprodukci představuje příběh dvou studentů v kněžském semináři totalitního Československa. V Česku tvůrci kvůli koronaviru už dvakrát odkládali jeho premiéru. Nyní ji má na Slovensku, kde jsou kina tři týdny znovu otevřená. Film měl světovou premiéru na festivalu Berlinale a je také vítězem letošního Febiofestu.
11. 12. 2020|

Glosa z Berlinale: S kůží na trh. Zájem je o seriály i poučení z historie

Berlinale na cestě do své druhé poloviny prozatím shrnuje, že dorazilo méně asijských nákupčích a filmových prefesionálů kvůli strachu z koronaviru. Na Evropském filmovém trhu, jenž je součástí přehlídky, se ale čile obchodovalo i bez nich. Mimo jiné i s česko-slovenskými Služebníky. Znatelný byl také stále sílící vliv seriálové tvorby.
27. 2. 2020|