TÉMA

Markíza

Korčok, či Pellegrini? Slovensko rozhodne o příští hlavě státu

Na Slovensku ve středu vrcholí kampaň před rozhodujícím druhým kolem přímé volby prezidenta. V sobotu Slováci rozhodnou o tom, zda se novou hlavou státu stane diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini. Finalisté voleb se ve středu střetli ve dvou televizních debatách, ve kterých zazněly ostré výroky. Volební modely se rozcházejí v tom, koho označují za favorita.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:23|

V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová

Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|

Slováci vyhledávají alternativní média, obhajovala Šimkovičová změny veřejnoprávního rozhlasu a televize

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová ve čtvrtek obhajovala chystané změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) tím, že stanice podle ní cenzuruje názory. Kritizovala také práci slovenských novinářů a tvrdila, že lidé stále více spoléhají na alternativní média, protože v těch z hlavního proudu se prý dozvědí informace jen „jediného spektra a jedné jediné pravdy“. Návrhy na změny v RTVS vyvolaly kritiku opozice s tím, že se vláda chystá médium ovládnout.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 22:16|

Fico kopíruje Orbána, ústa nám ale nezavře, reagují slovenská média na premiérův bojkot

Slovenský premiér Robert Fico (Smer–SD) nám nezavře ústa, napsaly slovenské listy Sme a Denník N. Reagovaly tak na Ficovo oznámení, že je bude spolu s nejsledovanější televizí Markíza a zpravodajským portálem Aktuality.sk bojkotovat. Podle dvojice listů by Fico v zemi nejraději vytvořil mediální prostředí po vzoru svého maďarského kolegy Viktora Orbána, který nekomunikuje se zástupci kritických médií. Fico se po zářijových parlamentních volbách stal premiérem už počtvrté, komplikované vztahy má s některými médii ale dlouhodobě.
21. 11. 2023|

Fico nebude komunikovat se čtyřmi médii, zveřejňují prý neúplné informace

Nový slovenský premiér Robert Fico v pondělí ohlásil bojkot čtyř médií včetně nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera. Podle Fica tyto redakce otevřeně projevují nepřátelské politické postoje, a to hlavně zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací. Novinářů se naopak zastala prezidentka Zuzana Čaputová.
20. 11. 2023|

Fico zvyšuje tlak na část médií. Zvažuje, že by je nevpustil ani na Úřad vlády

Slovenský premiér Robert Fico stupňuje tlak na některá média, tvrdí jejich zástupci. Zkraje týdne je označil za nepřátelská a pohrozil omezením přístupu na Úřad vlády. Novináře – včetně nejsledovanější Markízy – kritizuje za politizování jejich práce. Podle redakcí chce staronový šéf slovenské vlády omezit kritické zpravodajství.
20. 11. 2023|

Kočner a Rusko dostali 19 let za padělání směnek. „Jsou to nehorázné sumy,“ řekl soudce

Slovenský soud uznal vinnými podnikatele Mariána Kočnera a exministra hospodářství Pavla Ruska, někdejšího šéfa soukromé televize Markíza. Padělali podle obžaloby směnky v hodnotě asi 69 milionů eur (1,73 miliardy korun). Rusko i Kočner vinu odmítají a proti verdiktu se odvolají. Oba dostali trest 19 let vězení. Proplacení zmíněných směnek požadovala kromě jiných i od Markízy jedna z Kočnerových firem. Podnikatel nyní stojí před soudem v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
27. 2. 2020|