TÉMA

Andrej Sacharov

Sacharovovu cenu obdržela Amíníová. Její smrt vyvolala v Íránu rozsáhlé protesty kvůli právům žen

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení Mahse Amíníové, Kurdce symbolizující odpor proti potlačování práv žen v Íránu. Amíníová loni zemřela po zadržení íránskou mravnostní policií, její smrt vyvolala v zemi rozsáhlé protesty.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:22|

Ruský soud rozhodl o likvidaci jedné z nejstarších lidskoprávních organizací v zemi

Moskevský městský soud ve středu rozhodl o likvidaci Moskevské helsinské skupiny, jedné z nejstarších ruských organizací na ochranu lidských práv, založené v roce 1976 sovětskými disidenty. O zrušení organizace požádalo v prosinci ruské ministerstvo spravedlnosti. Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová označila rozhodnutí soudu za další znepokojivý příklad represí a obtěžování ochránců lidských práv v Rusku.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 18:42|

Před sto lety se narodil „hlas svědomí lidstva“. Andrej Sacharov byl bojovníkem za lidská práva i geniálním vědcem

Přední světový vědec, jeden z otců vodíkové bomby, ale také odhodlaný bojovník za lidská práva a držitel Nobelovy ceny za mír. Od narození Andreje Dmitrijeviče Sacharova uplynulo v pátek sto let. Geniální fyzik se stal později bojovníkem proti jadernému zbrojení, hlasitým kritikem sovětského režimu a obráncem pronásledovaných. Nobelův výbor jej označil „hlasem svědomí lidstva“.
21. 5. 2021|

30 let zpět: Havel v Moskvě

Víte, kdo to byl Andrej Sacharov, na jehož památku Evropský parlament každoročně udílí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení? Tušíte, jak Václav Havel sovětským kolegům vysvětloval, proč naše republika ze svého názvu vynechá slovo „socialistická“? Obojí se dozvíte v reportáži z Havlovy návštěvy v Moskvě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 2. 2020|