TÉMA

Rouška

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

Nejvyšší správní soud potvrdil zrušení pokuty pro Klause za projev bez roušky

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19. Zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. Pražský soud rozsudkem zrušil pokutu osm tisíc korun, kterou úřady uložily Klausovi za vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze v roce 2020. Rozhodnutí o pokutě se i podle NSS opíralo o opatření, které už v té době bylo zrušeno jako nezákonné.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 15:17|

Německo udělalo formální tečku za pandemií. Ukončilo provoz covidové aplikace

Oficiální německá mobilní aplikace Corona-Warn-App pro varování před koronavirem ve čtvrtek přešla do spánkového režimu, což je dalším symbolem překonání pandemie covidu-19. Projekt za téměř 230 milionů eur definitivně skončil, stejně jako protipandemická opatření. Ta ve spolkové republice skončila letos na jaře.
1. 6. 2023|

Vystoupení exprezidenta Klause bez roušky během pandemie bude řešit Nejvyšší správní soud

Vystoupení exprezidenta Václava Klause před Obecním domem v říjnu 2020 bez roušky bude řešit Nejvyšší správní soud. Obrátilo se na něj ministerstvo zdravotnictví. To totiž nesouhlasí s tím, aby Klaus za porušení tehdy platných protiepidemických opatření nedostal pokutu. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Klausovi uložily úřady osmitisícovou pokutu. Tu ale pravomocně zrušil Městský soud v Praze letos na konci října s tím, že vládní opatření soud o měsíc později označil za nezákonné.
18. 11. 2022|

Respirátory dětem neškodí, zjistila rozsáhlá studie

Příchod pandemie covidu-19 přinesl do životů lidí spoustu změn – tou nejrozšířenější se stalo nošení respirátorů a dalších pomůcek k ochraně obličeje. Ohledně tohoto opatření kolovala řada fám a dezinformací tvrdících, že poškozuje zdraví. Nová studie zaměřená na děti ale dospěla k jednoznačnému výsledku – v klidu ani během fyzické aktivity s nasazeným respirátorem se u dětí žádné příznaky dechové tísně neprojevily.
1. 11. 2022|

Ve Francii i Itálii sílí epidemie covidu, turisté si ale chtějí léto užít

Počet případů covidu-19 ve Francii za poslední dny výrazně stoupá. Podle odborníků jde o sedmou vlnu epidemie, která může poznamenat turistickou sezonu a velké kulturní a společenské akce včetně Tour de France. V zemi zaznamenali tento týden i dvě stě tisíc případů za jediný den. Navzdory nárůstu počtu nových případů je ale zatím turistická sezona v plném proudu. Podobná situace je i v sousední Itálii.
10. 7. 2022|

Nošení respirátorů ve zdravotnickém zařízení lze nařídit i nadále, uvedla lékařská komora

Podle právního stanoviska České lékařské komory (ČLK) je možné ve zdravotnickém zařízení i nadále nařídit nošení respirátoru či roušky. Stačí o tom informovat pacienty na viditelném místě, například v čekárně. Ve čtvrtek skončila zmíněná povinnost nařízená plošně mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví v zařízeních zdravotní a sociální péče. K dalšímu nošení respirátorů vyzvala na Twitteru pacienty s příznaky také Česká lékárnická komora (ČLnK).
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 14:58|

Hygiena rozdala první pokuty účastníkům zahájení MFF Karlovy Vary za nenošení roušek

Část lidí, kteří neměli na zahájení letošního karlovarského filmového festivalu nasazené respirátory nebo nanoroušky, dostala již od hygieniků pokutu. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková. Zahájení festivalu proběhlo 20. srpna ve Velkém sálu hotelu Thermal a účastnilo se ho téměř dvanáct set lidí. Podle Zajíčkové šetření stále pokračuje.
9. 9. 2021|

Policie odložila případ nákupu respirátorů resortem zdravotnictví, píše Právo

Policie odložila šetření nákupů údajně předražených ochranných pomůcek proti covidu-19, které za nouzového stavu pořídil resort zdravotnictví. Právu to řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ministerstvo kupovalo respirátory i za 777 korun za kus. Podle kriminalistů ale stát neutrpěl škodu a s ohledem na ochranu zdraví neexistovaly výhodnější alternativy.
19. 8. 2021|

Ve vnitřních prostorách by mohly stačit roušky, řekl Vojtěch. Omezení kvůli deltě se podle něj zatím nechystá

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by už lidé nemuseli ve vnitřních prostorách nosit respirátory. Stačit by podle něj mohla i chirurgická rouška, řekl to v Otázkách Václava Moravce. Česko v posledních dnech eviduje i výskyt nebezpečnějších variant koronaviru, kromě britské také jihoafrickou, brazilskou a variantu delta (indická). Přísnější opatření se nicméně podle Vojtěcha zatím nechystají.
20. 6. 2021Aktualizováno20. 6. 2021, 14:10|

V neděli přibylo nejméně případů za rok. K očkování se už celkem registrovala více než polovina obyvatel

V neděli přibylo v Česku 42 nově potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejnižší denní nárůst téměř za celý uplynulý rok. Stejný počet nových případů byl zaznamenán naposledy 20. června v roce 2020, což byla sobota. V neděli bylo také v nemocnicích podle ministerstva zdravotnictví 152 pacientů s covidem-19, což je nejméně od konce loňského srpna. Ve vážném stavu bylo 22 lidí. Vláda v pondělí rozhodla o dalším rozvolnění.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 20:11|

Na výuce i v kanceláři bez roušky. Vláda stupňuje pandemické úlevy, výjimkou jsou tři kraje

Žáci ani učitelé nebudou muset od úterý nosit během výuky roušky, rozvolnění se týká i zaměstnanců sedících v jedné kanceláři. Po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Výjimkou jsou Jihočeský, Liberecký a Zlínský kraj, kde nařízení zakrývat dýchací cesty zůstává (ve třídách i v kancelářích) v platnosti dál.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 22:06|

Nedělní přírůstek nových případů covidu se zastavil pod stovkou. Vojtěch očekává třífázové očkování

Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, což je nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, kleslo pod hodnotu 22, ještě před měsícem bylo na stovce. Nadále probíhá i dobrovolná vakcinace, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že po dvou dávkách vakcín bude muset následovat i třetí.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 20:05|

V doučovacích kempech se děti nemají jen „šrotit“, hlavním cílem je socializace a získání návyků, řekl Plaga

Doučování ve speciálních letních kempech bude možné ve větší míře, než se původně plánovalo. Ministerstvo školství na to dostalo od ministerstva financí dalších 170 milionů korun, celkem tak provozovatelům může nabídnout 270 milionů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to avizoval v pondělních Událostech, komentářích a posléze potvrdil v úterý ráno na Twitteru. Ujistil také, že kempy mají být hlavně o socializaci dětí, nikoli o pouhém „šrocení se“.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 08:21|

Autisté či handicapovaní bez respirátorů se setkávají se slovními útoky

S nepochopením okolí se často setkávají lidé, kteří nemůžou nosit respirátory. Výjimka platí mimo jiné pro mentálně handicapované a autisty. Přestože u sebe nosí zdravotní potvrzení, říkají, že se prakticky denně setkávají se slovními útoky.
26. 3. 2021|

Zaměstnankyně upozornila na nedodržování opatření v práci. Podle firmy to bylo nedorozumění

Po zpřísnění vládních opatření se stále častěji objevuje téma dodržování hygienických opatření v práci. Začala se ozývat i kritika některých zaměstnanců, jak na to firmy dbají. Z nařízení vlády mají firmy také povinnost upřednostnit práci z domova, pokud je to možné. V praxi se to ale podle právníků těžko posuzuje.
4. 3. 2021|

Policie kontroluje auta i cestující ve vlacích přes okresní hranice. Nakažených dál přibývá

Epidemie covidu-19 sílí i v den, kdy začal platit zákaz cestování mezi okresy s několika výjimkami včetně cest do práce – na to dohlíží na hranicích okresů policie. Reprodukční číslo sice oproti předchozím dvěma dnům kleslo, zůstává však nad jedničkou, množství nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny je vysoko nad tisícem. V neděli přibylo 4557 nových případů, což byl nejvyšší nedělní přírůstek od 3. ledna.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 21:30|

Dezinfekce snižuje účinnost některých respirátorů, rozhodující je nanovrstva

Nutná investice do respirátorů vede k tomu, že se je lidé mohou snažit různými způsoby čistit. Dezinfekce ale není vhodná pro všechny typy ochranných pomůcek, jejich účinnost se tak může naopak významně snižovat. Škody může napáchat také čištění teplem.
26. 2. 2021|

Od března do autobusu či obchodu povinně s respirátorem, dvě roušky už stačit nebudou

Od prvního března bude v hromadné dopravě, obchodech a na dalších místech, kde se lidé shromažďují, povinné mít respirátor, dvě chirurgické roušky už stačit nebudou. Řekl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nošení respirátorů, nanoroušek, případně dvou chirurgických roušek je povinné na vybraných místech od čtvrtka. Nošení podomácku vyrobených či jiných textilních roušek už na těchto místech není možné.
25. 2. 2021|

Česku poskytne Francie sto tisíc dávek vakcíny. Vláda jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty

V Česku platí od čtvrtka na frekventovaných místech nová povinnost nosit respirátor nebo podobnou adekvátní ochranu. Po čtvrtečním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že v následujících třech týdnech je v Česku nutné co nejvíc omezit mobilitu lidí a kontakty mezi nimi. Připravená jsou ještě přísnější opatření. Vláda také jedná s Německem a Polskem o pomoci s pacienty s covidem-19. V českých nemocnicích bylo ke středě s koronavirem téměř sedm tisíc lidí. V jednom případě byla už potvrzena i nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru. Premiér uvedl, že Francie poskytne Česku k polovině března sto tisíc dávek vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 23:21|

Policie dohlíží na nošení respirátorů. Nejasnosti ale vyvolává, jak rozeznat nanoroušku od obyčejné

Od čtvrtka nestačí jako ochrana dýchacích cest běžná látková rouška. Jestli lidé dodržují povinnost nosit respirátory nebo nanoroušky, kontrolují policisté a strážníci. Po prvním dnu si však stěžovali na to, že těžko mohou rozlišit, zda to, co mají lidé nasazené, opravdu splňuje požadavky stanovené ministerstvem zdravotnictví.
25. 2. 2021|

Britská varianta je v Česku, další jsou blízko hranic. Šíří se snáze a odolávají protilátkám

Podle premiérova poradce Romana Prymuly se v některých regionech u většiny nových případů nákazy koronavirem potvrdila britská varianta. Ta je nakažlivější než původní verze covidu-19 a podle odborníků hrozí nákaza při jakémkoli kontaktu bez respirátoru.
15. 2. 2021|

Předseda sněmovny vykázal ze sálu Volného a Bojka. Neměli roušky

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) na úterní schůzi vykázal z jednacího sálu nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka. Neměli nasazené roušky a nenasadili si je ani na jeho výzvu. Vondráček poté oznámil, že je nechá vyvést ze sálu, a přerušil kvůli tomu jednání. Ochranná služba je po několika minutách vyvedla. Někteří poslanci při jejich nuceném odchodu ze sálu křičeli „fuj“.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 18:07|