TÉMA

Sao Paulo

Lula se po výhře v prezidentských volbách vrátí do čela Brazílie. Bolsonarovi příznivci blokují silnice

Bývalý levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva se znovu ujme vedení Brazílie. V projevu po oznámení výsledků slíbil sjednotit svou zemi a zavázal se i k ochraně Amazonie. Ve druhém kole prezidentských voleb porazil obhajujícího Jaira Bolsonara, který výsledky zatím nekomentoval. Jeho příznivci však začali demonstrovat a blokují řadu silnic v různých částech země. Pro Lulu hlasovalo 50,9 procenta voličů, Bolsonaro získal 49,1 procenta hlasů.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 22:16|

Kvůli záplavám a sesuvům zemřely v Brazílii, Ekvádoru a na Haiti desítky lidí

V Brazílii, Ekvádoru a na Haiti zemřely kvůli záplavám a sesuvům půdy desítky lidí. V ekvádorském hlavním městě Quito kvůli nim v pondělí zahynulo nejméně jedenáct lidí a dalších 32 utrpělo zranění. O víkendu silné deště zasáhly i brazilský stát Sao Paolo, kde přišlo o život nejméně 24 lidí a záchranáři stále hledají další pohřešované.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 20:11|

Záplavy a sesuvy půdy mají v Brazílii nejméně 19 obětí, stovky lidí jsou bez domova

Nejméně 19 mrtvých, včetně sedmi dětí, si od pátku vyžádaly záplavy a sesuvy půdy v brazilském státě Sao Paulo. Zhruba pět set rodin se podle úřadů ocitlo bez domova, čtyři lidé se stále pohřešují a devět utrpělo zranění. Záplavy způsobil vytrvalý déšť.
31. 1. 2022|

Šedé fasády nahradilo murální umění. Festival Nalata přetvořil Sao Paulo na otevřenou galerii

Brazilské město Sao Paulo přišlo s nápadem, jak oživit staré fasády. Během září se ve čtvrti Pinheiros uskutečnil festival Nalata, na který pozvali desítku místních i zahraničních umělců. Ti měli k dispozici stavební výtahy, ze kterých zašlým stěnám vdechovali nový život. Společné téma druhého ročníku urbanistické akce byl vztah člověka s přírodou a jejich vzájemná provázanost.
2. 10. 2021|

Francie si připsala první vítězství, boj ale nekončí, prohlásil Macron. Evropa dál uvolňuje opatření

Evropské země dál rozvolňují protipandemická pravidla. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že celá Francie bude od pondělí brána jako „zelená zóna“ s nízkým rizikem šíření koronaviru. Španělsko otevře hranice o více než týden dřív, než původně plánovalo. Na začátku týdne se navíc obnoví velká část schengenského prostoru. Některá opatření ruší i Bulharsko navzdory tomu, že v zemi stoupá počet nových případů.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 21:36|

V Jižní Koreji přibyly tři stovky nemocných koronavirem, první případ nákazy má Brazílie

Jižní Korea ohlásila 284 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se v této asijské zemi nakazilo již 1261 lidí, onemocnění COVID-19, které koronavirus způsobuje, podlehlo jedenáct z nich. Na japonském ostrově Hokkaido úřady vyzvaly k dočasnému uzavření veřejných škol poté, co zde bylo potvrzeno už 35 případů nákazy. Dva první případy onemocnění koronavirem potvrdil Pákistán a první hlásí i v Brazílii. Infekce se tak rozšířila na všechny kontinenty kromě Antarktidy.
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 22:08|