TÉMA

Duben

Průmysl v dubnu rostl. Hlavně díky tomu, že se loni vyrobilo málo aut

O 1,2 procenta v dubnu meziročně vzrostla průmyslová výroba v Česku. Oproti březnu růst významně zpomalil. Že průmysl vůbec zesílil, byla zásluha hlavně automobilové výroby, většina dalších odvětví klesla, oznámil Český statistický úřad. Stavebnictví v dubnu dál klesalo, oproti předchozímu měsíci byl meziroční propad výraznější. Statistici zároveň zveřejnili dubnový výsledek zahraničního obchodu, který byl – na rozdíl od loňského hlubokého deficitu – v osmimiliardovém přebytku.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:36|

Po předchozím růstu v dubnu ubylo nových hypoték, sazby letos poprvé stouply

Zatímco v březnu objem hypotečních úvěrů meziměsíčně docela výrazně stoupl, v dubnu zase klesl – o šestnáct procent. Naopak poprvé letos stoupla úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace.
15. 5. 2023|

Duben byl v Česku velmi studený a temný. Někde mrzlo dokonce více než v lednu

Teplotně podprůměrný, srážkově nadprůměrný a z hlediska slunečního svitu podprůměrný, takový byl letošní duben v Česku. Po třech měsících s kladnou odchylkou teplot přišel konečně teplotně podnormální měsíc. S průměrnou měsíční teplotou sedm stupňů Celsia byl podle předběžných údajů o 1,4 stupně chladnější, než činí dlouhodobý normál za období 1991 až 2020.
7. 5. 2023|

Neobvykle chladné jarní teploty vydrží do konce měsíce, víkend se obejde bez deště

Letošní duben je nebývale chladný a podprůměrné teploty vydrží až do konce měsíce. Přispívají k tomu i mrazivé ranní teploty. Ty vydrží do úterka. Podprůměrné budou i víkendové denní teploty, kdy se rtuť bude v maximech pohybovat kolem 12 °C.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 20:03|

Po víkendu bude až 24 stupňů, poté můžeme opět očekávat ochlazení

Po poměrně chladném víkendu se oteplí, teploty v úterý vystoupí až na 24 stupňů. Následně dorazí do republiky studená fronta, kterou může na některých místech provázet déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky, teploty zůstanou pod 20 stupni. V nadcházejících čtyřech týdnech nevybočí teploty ani srážky z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíční prognózy počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
25. 4. 2020|
Počasí

Meteorolog Žák: Zima končí, sníh stále chybí. V minulosti u nás sněžilo i v květnu

Na konci týdne, 29. února, skončí meteorologická zima, která se zapíše do archivu jako jedna z nejteplejších a mimořádně chudých na sníh – hlavně mimo horské oblasti. V nížinách ležel sníh jen pár dnů a sněhová pokrývka vesměs nepřesahovala pět centimetrů. Velmi málo sněhu ale napadlo také ve středních a vyšších polohách. A sněžení, které nás čeká ve čtvrtek večer a v noci na pátek, situaci příliš nezachrání, protože v nížinách pokrývka během dne roztaje.
26. 2. 2020|