TÉMA

Bologna

Doporučujeme

Středověké herbáře dokládají, jak moc člověk změnil evropskou přírodu

Sbírka vylisovaných rostlin sesbíraných před téměř pěti sty lety na svazích kolem italského města Boloňa není jen cenným artefaktem, ale i důležitým vodítkem pro současné botaniky, kteří zkoumají dramatické proměny jihoevropské flóry. Díky sběratelské vášni renesančního přírodovědce Ulisseho Aldrovandiho mají k dispozici pět tisíc rostlin utržených mezi lety 1551 a 1586 – a s nimi i detaily, které jim pomáhají mapovat vliv migrace a klimatické krize na podobu krajiny, napsal deník The Guardian.
13. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 16:43|

Levice vítězí, krajní pravici dochází dech. Po italských komunálních volbách se mnohé změní

V komunálních volbách v Itálii výrazně uspěly středolevicové strany, jejichž kandidáti bodovali ve velkých městech a už po prvním kole mají jisté vedení radnic mimo jiné v Miláně, Neapoli či Bologni. Také v Římě má jejich zástupce šanci vyhrát, do druhého kola v italské metropoli podle očekávání nepostoupila současná starostka Virginia Raggiová. Volby, jež se konaly v neděli a v pondělí, podle místních médií vzaly vítr z plachet krajní pravici.
5. 10. 2021|

Karanténa i distanční studium. České univerzity řeší studenty, kteří vyjeli do oblastí zasažených koronavirem

České univerzity, které mají studenty v severní Itálii, zavádí opatření kvůli šíření koronaviru. Ty, kteří se vracejí z postižených oblastí, univerzity vyzývají k čtrnáctidenní domácí karanténě. Po tu dobu nabízí distanční studium i pobyt na izolovaných kolejích. Univerzita Palackého v Olomouci doporučuje studentům výjezdy odložit. Žádný student si zatím nezažádal o zkrácení zahraničního pobytu. ČT to potvrdili zástupci pěti oslovených univerzit.
26. 2. 2020|